[80 B3 1.9D 1Y] Nowe buciki - alufelgi 195/50/15 ale...
[80 B3 1.9D 1Y] Nowe buciki - alufelgi 195/50/15 ale...
ale wlasnie...
Teraz jezdze na 175/70/14 i jest ok... Wkoncu jakby nie patrzac to moj kochana "mulica" (od muła) daje na nich rade... Nie jest to demon predkosci, ale bez 150KM pod maska i tak sie wiele nie powyprzedza!
Boje sie jednak ze na tych "nowych" kapciach bedzie slaba... Latem jezdzilem na 185/65/14 i czylem ze sie cos gorzej zbiera... wiec teraz sie boje ze bedzie jeszcze gorzej...
Kozystajac z przelicznika opon i felg porownalem te kola... niestety tylko pod wzgledem srednicy...
Wyniki:
175/70/14 - d= 600.1 mm
185/65/14 - d= 596.1 mm
195/50/15 - d= 576.0 mm
Srednica niby wychodzi najmniejsza, wiec teoretycznie auto powinno sie zbierac lepiej... ale nie wzieto tutaj pod uwage oporow przy toczeniu tak szerokiej opony...
Co o tym sadzicie... bedzie duzo gorzej na tych faluniach... a i jak szacujecie spalanie na ow oponkach...!? Wiem,ze wzrosnie, ale ile...!?
Z pozdroawieniami
Gajdzi
P.S.
Felunie jak na zalaczonej fotce... Jak sadzicie, jak to bedzie wygldalo??
zdjecie 4sztZdjecie 4szt
Teraz jezdze na 175/70/14 i jest ok... Wkoncu jakby nie patrzac to moj kochana "mulica" (od muła) daje na nich rade... Nie jest to demon predkosci, ale bez 150KM pod maska i tak sie wiele nie powyprzedza!
Boje sie jednak ze na tych "nowych" kapciach bedzie slaba... Latem jezdzilem na 185/65/14 i czylem ze sie cos gorzej zbiera... wiec teraz sie boje ze bedzie jeszcze gorzej...
Kozystajac z przelicznika opon i felg porownalem te kola... niestety tylko pod wzgledem srednicy...
Wyniki:
175/70/14 - d= 600.1 mm
185/65/14 - d= 596.1 mm
195/50/15 - d= 576.0 mm
Srednica niby wychodzi najmniejsza, wiec teoretycznie auto powinno sie zbierac lepiej... ale nie wzieto tutaj pod uwage oporow przy toczeniu tak szerokiej opony...
Co o tym sadzicie... bedzie duzo gorzej na tych faluniach... a i jak szacujecie spalanie na ow oponkach...!? Wiem,ze wzrosnie, ale ile...!?
Z pozdroawieniami
Gajdzi
P.S.
Felunie jak na zalaczonej fotce... Jak sadzicie, jak to bedzie wygldalo??
zdjecie 4sztZdjecie 4szt
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja mam 1.6 D i też rozważałem zakładanie 15", różnica jakaś pewnie jest ale specjalnie odczuwalna raczej w niewielkim stopniu. Autko śmigało na 195/50 i dawało rade tym bardziej ze nie mam wspomagania także myślę ze warto zaryzykować, nie stracisz wiele a zyskasz na pewno na wyglądzie <ok>
PS. fajny felunek, na pewno będzie miodzio na niuni <mikolaj> 8-)
Ile Ty tam miales konikow...? I jak Ci sie tym jezdzilo/jezdzi!?M@rcus pisze:Ja mam 1.6 D i też rozważałem zakładanie 15"(...)
No wlasnie ja tez nie mam wspomagania, ale jak zaloze i mi sie spodoba, to se zaloze i wspomaganie ;PM@rcus pisze:(...) Autko śmigało na 195/50 i dawało rade tym bardziej ze nie mam wspomagania także myślę ze warto zaryzykować, nie stracisz wiele a zyskasz na pewno na wyglądzie <ok>
M@rcus powiedz mi jeszcze czy skoczylo Ci spalanie i o ile...!?
Co do wzorku, to potencjalnie sie nastawialem na gwiazde piecioramienna... ale takie znalazlem...
Gosc chce ok 600zl, ale chce go zbic na 550zl i zobaczyc co powie...
ja mam na lato 195/50/15 z tym, ze szerokość felgi 8 cali takze z profilu trochę ucieka jeszcze bo opona układa się na "grzybek"(jest węższa niż felga)jeździ się na nich bardzo fajnie, tylko trzeba uważać na koleiny, przełomy itd(jezlei dochodzi gleba) :lol:
aha no i mam napompowane to opnki azotem a co do spalania to Ci nie powiem bo nie patrzę na to zbytnio..litr w tą czy w tą...
aha no i mam napompowane to opnki azotem a co do spalania to Ci nie powiem bo nie patrzę na to zbytnio..litr w tą czy w tą...
wiec tak...
w piatek bylem u goscia i kupilem felunie.... wytargowalem 470zl z oponkami... z tym,ze oponki 2 tak troche zuzyte... jakby ktos od 200km/h zatrzymywal sie do 0 z hamulcem do konca, ale jkaby mial ABS... i co najciekawsze,ze tylko od wewnatrz tak sa zjechane...
Zalozylem je w sobote na tyl i bylo ok, ale nie mam jeszcze pierscieni wiec nie moge do konca powiedziec... ale nawet jesli mialbym kupic 2 nowe, to sadze ze i tak sie oplacalo...
Auto w sumie zbiera sie podobnie... czasami moze troszeczke gorzej, ale przezyje...Co do spalania, to pytam z cieawosci a nie z oszczednosci...
Teraz wiem jedno... alu zmienia auto o 360st... calkiem inne auto teraz... az mama sie zapytala kogo to auto ;P
BTW, to czy 205/55/16 beda dobrym pomyslem to nie wiem... to juz sa duze i szerokie kola... ale jak masz,to warto zobaczyc...
I tu jeszcze zapytam, czy to masz w gazie...!?
edit:
A... zastanawia mnie jeszcze jakie dlugie powinienem miec szpilki...
i nastepne teraz modyfikacje, to wcisnac obrotomierz i wspomaganie, bo niestety nie mam, a jak bedzie wspomaganie, to zmiana kiery na mniejsza...
w piatek bylem u goscia i kupilem felunie.... wytargowalem 470zl z oponkami... z tym,ze oponki 2 tak troche zuzyte... jakby ktos od 200km/h zatrzymywal sie do 0 z hamulcem do konca, ale jkaby mial ABS... i co najciekawsze,ze tylko od wewnatrz tak sa zjechane...
Zalozylem je w sobote na tyl i bylo ok, ale nie mam jeszcze pierscieni wiec nie moge do konca powiedziec... ale nawet jesli mialbym kupic 2 nowe, to sadze ze i tak sie oplacalo...
Auto w sumie zbiera sie podobnie... czasami moze troszeczke gorzej, ale przezyje...Co do spalania, to pytam z cieawosci a nie z oszczednosci...
Teraz wiem jedno... alu zmienia auto o 360st... calkiem inne auto teraz... az mama sie zapytala kogo to auto ;P
BTW, to czy 205/55/16 beda dobrym pomyslem to nie wiem... to juz sa duze i szerokie kola... ale jak masz,to warto zobaczyc...
I tu jeszcze zapytam, czy to masz w gazie...!?
edit:
A... zastanawia mnie jeszcze jakie dlugie powinienem miec szpilki...
i nastepne teraz modyfikacje, to wcisnac obrotomierz i wspomaganie, bo niestety nie mam, a jak bedzie wspomaganie, to zmiana kiery na mniejsza...
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja tam oficjalnie mam 54 kuni co do spalania, nie zauważyłem jakiegoś zwiększenia, na trasie z Lublina na Słowację w 4 osoby spaliła mi jakieś 4.5 l ON także norma, co do wspomagania, też się nad nim zastanawiałem ale jak sobie policzyłem że muszę 500zł włożyć w wspome to mi jakoś się średnio opłacało uwzględniając to że wcale nie jeździ się tak źle, wiadomo na parkingu może ciut ciężej ale generalnie dobrze było
M@rcus z tym wspomaganiem to fakt... zwlaszcza,ze 500zl to juz czasami sporawa czesc ceny naszych audi... takze sam sie zastanawiam nad sensem... ale jak trafie okazyjne (tzn. okolice 300zl) to z pewnoscia kupie...
narazie czekam na pierscienie, wiec zobacze jak to bedzie sie krecilo na tych "nowych" butach...
narazie czekam na pierscienie, wiec zobacze jak to bedzie sie krecilo na tych "nowych" butach...
Ja kupiłem auto z felami 15/70/195 i powiem, że to tragedia w prowadzeniu. Nie mam wspomagania i auto przy spotkaniu z koleiną latało po drodze. Wsadziłem sobie teraz standardowe Kola i autko chodzi jak na wspomaganiu, baaardzo leciutko w porównaniu do moich alumów. Które zresztą chce pogonić, lub zamienić na 14
Wydawało mi się że nie było audi b3/b4 bez wspomagania a tu widzę że sporo takich aut jeździ
Ja na lato pakuję 215x40x17". Wspomaganie mam więc raczej nie będzie problemu. Nie wiem tylko jak z dziurami w Polsce
Co do tych kółek które chcesz zakładać to wyglądać będą ok, a co do kręcenia to ... no cóż .. najwyżej wyrobisz sobie ręce
Ja na lato pakuję 215x40x17". Wspomaganie mam więc raczej nie będzie problemu. Nie wiem tylko jak z dziurami w Polsce
Co do tych kółek które chcesz zakładać to wyglądać będą ok, a co do kręcenia to ... no cóż .. najwyżej wyrobisz sobie ręce