[All]How to make - wyświetlacz temperatury zewnętrznej
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
A ja chciałbym się zapytać o taką rzecz a mianowicie o tą kostkę żółtą od wyświetlacza temp. ona ma wyjście z boku na dwie śrubki i kupując nawet je dostałem ale nie wiem gdzie ona ma być przykręcona jak by ktoś jakieś foto albo dokładnie opisał. Dodam że przez to że jej nigdzie nie przykręciłem cholernie się namęczyłem by wepchnąć licznik o ona zawsze gdzieś zawadzała.
Domyślam się że gdzieś do licznika ale nigdzie mi to nie pasuje.
Domyślam się że gdzieś do licznika ale nigdzie mi to nie pasuje.
wydaje mi się ze tu
http://funkyimg.com/view/TPxT
http://funkyimg.com/view/TPxT
- 123krzysiek123
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
- 123krzysiek123
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Witam
Mam taki czujnik temperatury:
Pozostałość po starym nieorginalnym termometrze, termnometr dawno wywaliłem a czujnik chciałbym podłączyć pod ori wyświetlacz temperatury. Ale...
Czujnik jak widać ma miejsce na 3 przewody. Była to taśma, którą z jednej strony trzeba było podłączyć własnie do tego czujnika(rozdzielając na 3 przewody) a z drugiej do płytki głównej termometru(przy zegarach).
Tak to wygląda z drugiej strony:
Domyślam się że stricte czujnikiem jest ten mały czarny "cycek", ma on jednak 3 nóżki-i do kostki podłączało się 3 przewody. 2 to na pewno + i -, tylko które? od czego może być ten trzeci przewód? Jeśli ktoś umie coś z tego rozszyfrować to proszę o pomoc.
Przepraszam za jakość zdjęć ale coś mi się z aparatem stało i tylko takie robi...
[ Dodano: 2015-06-22, 18:38 ]
Dodam że ten mały czarny czujnik to "DALLAS 18B20".
Pogrzebałem trochę i doszedłem że 1 to GND czyli masa a 3 to Vdd więc chyba +? 2 to jest jakaś "szyna danych" co to takiego? Ten czujnik ponoć może pracować na napięciu od 3 do 5.5V więc chyba nie nada się do podłączenia pod ori wyświetlacz temperatury-będę wdzięczny gdy ktoś rozwieje moje wątpliwości <ok>
Mam taki czujnik temperatury:
Pozostałość po starym nieorginalnym termometrze, termnometr dawno wywaliłem a czujnik chciałbym podłączyć pod ori wyświetlacz temperatury. Ale...
Czujnik jak widać ma miejsce na 3 przewody. Była to taśma, którą z jednej strony trzeba było podłączyć własnie do tego czujnika(rozdzielając na 3 przewody) a z drugiej do płytki głównej termometru(przy zegarach).
Tak to wygląda z drugiej strony:
Domyślam się że stricte czujnikiem jest ten mały czarny "cycek", ma on jednak 3 nóżki-i do kostki podłączało się 3 przewody. 2 to na pewno + i -, tylko które? od czego może być ten trzeci przewód? Jeśli ktoś umie coś z tego rozszyfrować to proszę o pomoc.
Przepraszam za jakość zdjęć ale coś mi się z aparatem stało i tylko takie robi...
[ Dodano: 2015-06-22, 18:38 ]
Dodam że ten mały czarny czujnik to "DALLAS 18B20".
Pogrzebałem trochę i doszedłem że 1 to GND czyli masa a 3 to Vdd więc chyba +? 2 to jest jakaś "szyna danych" co to takiego? Ten czujnik ponoć może pracować na napięciu od 3 do 5.5V więc chyba nie nada się do podłączenia pod ori wyświetlacz temperatury-będę wdzięczny gdy ktoś rozwieje moje wątpliwości <ok>
- karolas123
- Forum Audi 80
Panowie weźcie pomóżcie jakoś. Założyłem wyświetlacz - podłączony tak jak trzeba, tak jak autor tematu z drobną sugestią-plus po zapłonie wzięty z żółtej kostki(wg. Solskiera). Czujnik to termistor NTC 1KOhm. Ok, podłączone, odpalone-działa bangla itd. pokazuje ładnie 22 stopnie celsjusza. Zgasiłem auto, zostawiłem na 2-3h(poszedłem w odwiedziny na kawę) po 2-3 godzinach wracam, odpalam a termometr nic. Umarł. Nikt z nim nic przez 3 godziny nie robił, nawet nie patrzał, nie chuchał a on już nie działa. Wszystkie połączenia sprawdzone, piny nie luźne, nic się nie obluzowało, wszystko zostawione tak jak to założyłem-najpierw działało, po 3 godzinach odpoczynku zero reakcji. Ktoś miał taki problem?