Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3/b4] wymiana materiału podsufitki

Wszystko co związane z naprawami i modydikacjamy a nie pasujące do w/w
strugar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: strugar » 18 sty 2015, 16:39

Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak mam zdjąć tapicerkę z szyberdachu?
Dach jednoczęściowy bez tej klapki.
Podsufitkę mam zdjętą wymieniony materiał został mi tan kawałek na szyberdachu tylko jak się za niego zabrać

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 18 sty 2015, 20:06

strugar,
mezik0 pisze:ja atakowałem podsufitkę z szybra a robi się to tak musisz wyjąć szyber odkręcasz lotke tą co się podnosi i rozkręcasz szyber tu ważne rozkręcasz tylko śruby które mocują szyber do dachu ja rozkręciłem wszystkie i szyber się rozleciał przez co straciłem 2 godziny na złożenie tych linek ale wracając do tematu po odkręceniu śrub kładziesz szmatę na dach i wyciągasz szyber do góry potem rozbierasz wyjmujesz część uchylną zdejmujesz sprężyny a część jest na zawiasach zawiasy zabezpieczone są kołkami które trzeba delikatnie zdjąć i nie pogubić po rozdzieleniu obu części przystępujesz do zdarcia starej powłoki nanosisz nową i składasz w odwrotnej kolejności dasz na pewno rade tylko trzeba być ostrożnym i cierpliwym szczególnie przy składaniu :D ;)

strugar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: strugar » 23 sty 2015, 08:08

No więc ja przedstawię swoją wersje na demontaż tapicerki szyberdachu ( bez klapki wentylacyjnej w tapicerce)

1. odsuwamy dach do połowy
2. wkładamy głowę tak aby zobaczyć przerwę między dachem a tapicerką
3. po obu bokach dachu mamy plastikowy klips zatrzaśnięty na metalowych kołkach
4. rozpieramy delikatnie palcem " wąsy mocujące" popychając delikatnie jednocześnie tapicerkę do tyłu
5. jeśli zaczepy puściły otwieramy dach na uchyl na maksa
6. wyciągamy tapicerkę szparą między blachą szyberdachu a dachem samochodu kierunek do tyłu samochodu ( mniej więcej w 3/4 długości szyberdachu po obu stronach są pręty które wchodzą w prowadnice na tapicerce

7. Jeśli chcemy zdjąć szyberdach ( blachę) na uchylonym dachu mamy dostęp do 6 śrub torx po 3 na stronę.
8. odkręcamy śrubę środkową skrajne popuszczamy
9. zamykamy szyberdach
10. delikatnie wypychamy od dołu i szyberdach jest wolny

NIE ODKRĘCAMY PROWADNIC OD GÓRY NIE SZARPIEMY NA SIŁE

W przypadku nie zastosowania się do mojej instrukcji gwarantuję minimum 3 h rzucania kur... ( przerabiałem na swoim własnym samochodzie. Ja niestety doszedłem do tego po fakcie w związku z czym mogłem organoleptycznie sprawdzić jak zbudowany jest mechanizm otwierania dachu) :-x

P.s

Gąbka do której podklejona jest tapicerka szyberdachu jest wrażliwa na kleje tapicerskie. Pod wpływem kleju puchnie tworząc pofałdowaną powierzchnie
:-x :-x :-x :-x

Awatar użytkownika
axidix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: axidix » 28 mar 2015, 21:51

Koledzy odświeżę temat podsufitki :P szukam po różnych forach ale nic znaleźć nie mogę :/

Otóż ziołem się za oklejenie podsufitki i decyzja padła na czarną alcantare wszytko poodklejałem słupki inne duperele i została góra :P

I tu zaczęły się schody :( nie kogę dojść do ładu z tkaniną przy słonecznikach i na przodzie :( robią się fałdy i nie wiem jak to ładnie wyprofilować :/
Może ktoś to już przerabiał ?

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 29 mar 2015, 10:52

axidix, ja przerabialem.Masz alcantare z przyklejona pianka czy sama?

Awatar użytkownika
axidix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: axidix » 29 mar 2015, 11:20

samą ale planuje kupić piankę o,5 i przykleić ja najpierw do podsufitki potem alkantare na to

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 29 mar 2015, 11:24

Ja od razu kupilem alcantare z podklejona do niej pianką.To chyba lepsze rozwiazanie niz klejenie jej samemu bo watpie abys to tak dokladnie ogarnał jak na produkcji.Pianka z alcantara lepiej sie uklada choc wykonywalem przy tym akrobacje gdy ja kleiłem do dachu.Uzywalem kleju Patexa ktory musi po aplikacji odparowac.Wszystko poszlo sprawnie a efekt przerósł nawet moje oczekiwania.

Awatar użytkownika
axidix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: axidix » 29 mar 2015, 12:57

no tak , tylko że ja okleiłem wszystkie plastyki już tą alkantarą i nie chciałbym teraz innej na dach :/ a nie wyszły ci zmarszczki nigdzie ?

Awatar użytkownika
krzys_33
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: krzys_33 » 15 kwie 2015, 17:52

Witam :)
Ja właśnie skońjczyłem moja podsufitkę i słupki... Miała być szara alcantara, ale jak zobaczyłem próbki materiałów wybrałem szary welur! ładniej sie prezentował i był nieco bardziej elastyczny!
Całość kupiona już oklejona na gąbce więc wszystkie plastiki sa teraz mieciutkie :) Jest kilka zmarszczek tu i ówdzie ale nie mogłem se z nimi poradzić - najwięcej kłopotu było przy przodzie podsufitki przy oteorze na lampkęi stertowanie szyberdachem... Jakbym nie kombinował to robiłami sie zmarszczka albo tu albo tam i tak w kółko :P
Ostatecznie się poddałem tej zmarszczce a po zamontowaniu i tak jest mało widoczna... Całościowy efekt natomiast jest o niebo lepszy od starej zniszczonej podsufitki i już nieco zaleciałych starych plastikowych boczków :)
może jak kiedyś będę musiał to zrobić raz jeszcze to będzie lepiej bo juz z doświadczeniem jakimś,ale jak na pierwszy raz to i tak nieźle wyszło :)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 16 sie 2015, 14:01

Panowie a czym podkleić sam oryginalny materiał na podsufitce? U mnie przez te upały na samym tyle zaczął wisieć materiał na szerokości może 10 na 10cm. Nie chce ściągać całej podsufitki gdyż reszta trzyma sie bardzo mocno tylko chcę podkleić ten oderwany kawałek. Nie wiem czy zrobić to np butapremem czy jakimś specjalnym klejem.

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 17 sie 2015, 00:35

hudy pisze:Panowie a czym podkleić sam oryginalny materiał na podsufitce? U mnie przez te upały na samym tyle zaczął wisieć materiał na szerokości może 10 na 10cm. Nie chce ściągać całej podsufitki gdyż reszta trzyma sie bardzo mocno tylko chcę podkleić ten oderwany kawałek. Nie wiem czy zrobić to np butapremem czy jakimś specjalnym klejem.
ja u siebie mialem tak zwany burchel z tylu ktory odstawal ok 30 cm oderwal tył by bylo lepsze dojscie potraktowaalem to klejem w sprayu firmy BOLL psiukasz na podsufitkę i material i po ok 5 min dociskasz ,ostroznosc trzeba zachowac w upalne dni by klej nie przebijal przez material.
Klej bardzo dobry swego czasu poprawialem boczki i trzyma mimo nie usunięcia starej sypiacej sie gąbki

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 17 sie 2015, 14:55

A ta listwa z tylu miedzy szybą a podsufitka jest klejona czy na zatrzepy?

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 17 sie 2015, 20:19

hudy pisze:A ta listwa z tylu miedzy szybą a podsufitka jest klejona czy na zatrzepy?
wciskana jest ,że by nie utrudniać sobie roboty nie ciągnij z samego brzega tylko dalej ,a puzniej przy slupku tylnim tak by ci sie od słupka nic nie obłamało

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 17 sie 2015, 21:14

No i super. Dzięki za informację

legenda
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 1Z] Podsufitka Avant

Post autor: legenda » 31 sie 2015, 16:08

Witam mam audi 80 avant i postanowiłem zmienić materiał podsufitki . Wymieniłem już w audi b3 podsufitkę ale tu nie mogę zdjąć podsufitki czuje jak coś by trzymało niewiem czy może to relingi trzymają bo biorę mocno aż się lekko podsufitka gnie jeszcze trochę i pójdzie do kosza dlatego wolałem napisać do was może już ktoś ściągał i by się podzielił tą wiedzą.Czym rozpuścić ten klej???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl