[B4 sedan ABK] aparat zaplonowy
-
- Audi 80 Klub
PieterB, w aucie jezdzil nowy 2 letni z ASO a podmienilem na uzywke ktora jezdzila. niestety nie pomoglo
Francis1982, krokowiec podmienialem od kumpla wkoncu kupilem ori uzywke i nic to nie zmienilo natomiast sonda nie byla u mnie ruszana przez 3 lata od kad mam auto a poprzedni wlasciciel poierun wie kiedy wymienial i czy wogole wymienial. kiedys na VAGU nieraz byl blad sondy ale ostatnie VAGowania jakie byly robione to juz nie bylo tego bledu. Sonda moze mi tak tutaj mieszac ze obroty podbija w gore i szarpie autem? Bo to razem wystepuje te objawy tylko.
Francis1982, krokowiec podmienialem od kumpla wkoncu kupilem ori uzywke i nic to nie zmienilo natomiast sonda nie byla u mnie ruszana przez 3 lata od kad mam auto a poprzedni wlasciciel poierun wie kiedy wymienial i czy wogole wymienial. kiedys na VAGU nieraz byl blad sondy ale ostatnie VAGowania jakie byly robione to juz nie bylo tego bledu. Sonda moze mi tak tutaj mieszac ze obroty podbija w gore i szarpie autem? Bo to razem wystepuje te objawy tylko.
-
- Audi 80 Klub
PieterB, prpblem w tym ze juz nie mam dostepu do VAGa koledze kabel sie spindolil
Witam ponownie. A wiec z godzine temu ide odpalic auto. Zimne bo przed 6 rano tylko jezdzilem. Odpalam na paliwie oczywiscie i chidzi sobie okolo 1200 obrotow. Po nagrzaniu troche silnika przelaczylem na gaz i ruszam. Biarac na luz obroty rosna 1800-2000 i sobie tak stoja. Jechalem bez nogi na gazie gzyd sam sobie tak trzyma obroty. Na skrzyzowaniu dusilem go biegiem zeby mi nie wyl silnik jak stoje. Oczywiscie szarpanie sie pojawilo. Temperatura juz 90 stopni. Pojechalem do sklepu i auto stalo moze z 10 minut. Wracam odpalam i auto juz normalnie jedzie ani nie szarpie ani nie podbija obrotow i ladnie spadaja na 900 z groszami. No i o cu tu biega?? Juz nie mam sil do tego. Po raz kolejny dodam ze to tylko zima tak sie dzieje. <osohozi>
Witam ponownie. A wiec z godzine temu ide odpalic auto. Zimne bo przed 6 rano tylko jezdzilem. Odpalam na paliwie oczywiscie i chidzi sobie okolo 1200 obrotow. Po nagrzaniu troche silnika przelaczylem na gaz i ruszam. Biarac na luz obroty rosna 1800-2000 i sobie tak stoja. Jechalem bez nogi na gazie gzyd sam sobie tak trzyma obroty. Na skrzyzowaniu dusilem go biegiem zeby mi nie wyl silnik jak stoje. Oczywiscie szarpanie sie pojawilo. Temperatura juz 90 stopni. Pojechalem do sklepu i auto stalo moze z 10 minut. Wracam odpalam i auto juz normalnie jedzie ani nie szarpie ani nie podbija obrotow i ladnie spadaja na 900 z groszami. No i o cu tu biega?? Juz nie mam sil do tego. Po raz kolejny dodam ze to tylko zima tak sie dzieje. <osohozi>
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Audi 80 Klub
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
nie znajukoziolmc60 pisze:Witam ponownie.
Dzisiaj temperatura +3 stopnie i zero szarpania i zero podbijania obrotow. I o co mu chodzi z tymi mrozami ??
A co do problemu to u mnie tez wczoraj się pojawiło takie coś że falował tuż po zapaleniu na bp od 1200 do 1600 ale po nagrzaniu auta ustało, no nie wiem może gdzieś zawór biegu jałowego przymarzł chodź był dobrze czyszczony ze 3 tyg. temu.
Nie wiem zobaczymy bo na razie był to jednorazowy wybryk było -9 a dziś już temperatura zelżała i jest ok 0 więc normalnie pracował.
-
- Audi 80 Klub
-
- Audi 80 Klub
-
- Audi 80 Klub
Witam ponownie. Jak wiecie walcze cala zime z szarpaniem auta i podnoszeniem obrotow samoczynnie. Jeden kolega mi podpowiedzial jedna sytuacje jaka u niego wystepowala a mianowicie u niego zacinala sie klapka w obudowie filtra powietrza ktora decydowala czy ciepla powietrze ma leciec czy zimne z zewnatrz auta. Zdjal dolny wężyk ten co wychodza z obudowy filtra i u niego usterka zginela. Zrobilem u siebie to samo i od 4 dni auto jezdzi normalnie. Dodam ze dzisiaj byla u mnie temperatura niecaly 1 stopien na plusie a ostatnio szarpoalo nawet jak bylo 4 na plusie. Nie wiem czy to zdjecie tego wezyka pomoglo jak u kolegi ale na razie auto jezdzi jak powinno. Na szczescie u mnie ida przymrozki i sniego wiec zobaczymy jak bedzie pare stopni na minusie.
I co wy o tym sadzicie panowie? Ta zacinajaca sie klapka moze tak tutaj mącić ?
I co wy o tym sadzicie panowie? Ta zacinajaca sie klapka moze tak tutaj mącić ?
panowie mam pytanko...byłem na ustawianiu zapłonu bo szarpie też i 2 mechaników powiedziało że jeszcze tak nie widzieli żeby zapłon tak sie zachowywał ... nie wiedzą co to może cały aparat ...na lampie sprawdzali i że im skacze jakby na boki czy cos...jak myślicie może aparat być...czy jak przepływka siedzi to tak lampa by pokazała na pb sprawdzali a tam szarpie na gazie ok było ale po wymianie membran w parowniku nie moge ustawić gazu dobrze bo na pb żle chodzi i nikt gazu nie ustawi niby ..prosze o pomoc
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
kurde, co za mechanicy :evil:luki88 pisze:byłem na ustawianiu zapłonu bo szarpie też i 2 mechaników powiedziało że jeszcze tak nie widzieli żeby zapłon tak sie zachowywał
Proponuję poszukać może jakiegoś klubowicza z okolicy który zna temat. Kolega Czarekj jest gdzieś z pod Warszawy ale też masz ze 200, może ktoś bliżej się znajdzie.