Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 3A] Opór przy wrzucaniu dwójki

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
misiekb4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiekb4 » 03 cze 2014, 15:31

a gdzie jest ten wysprzęglik?
Póki co wymienie olej w skrzyni, bo ogólnie sprzęgło nie ślizga się i na moje w miarę się trzyma jeszcze.
Może jakoś we wrześniu ogarnę sprzegło i uszczelnie trochę skrzynie, póki co trochę ograniczony budżet.

Awatar użytkownika
szaakaal
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: szaakaal » 04 cze 2014, 12:32

Wysprzęglik znajduje się na obudowie skrzyni biegów i dojdziesz do niego od strony silnika po lewej stronie pojazdu.

Awatar użytkownika
dawid91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dawid91 » 05 cze 2014, 18:02

szaakaal pisze:Jeżeli lekko wychodzą biegi na wyłączonym to wina sprzegła... może się kończy...
Wykluczasz winę synchronizatora gdy lekko wchodzą na wyłączonym silniku?

U mnie na włączonym silniku na luzie na postoju jak i w czasie jazdy na niższych biegach przy puszczaniu sprzęgła słychać taki metaliczny pojedynczy stuk. Gdy się gwałtowniej puści jest bardziej słyszalny. Na wyłączonym silniku cisza. Co to może być? Oznaka zużytego sprzęgła? Na forum fiata wyczytałem, że winna jest temu poduszka skrzyni.
szaakaal pisze:U mnie siedzą dwie, więc u Ciebie też powinny...ta prawa jest nieco schowana :-/
Ta druga to pewnie ta poduszka nr 20?
Obrazek
Ja miałem wymienioną tylko nr 1.

Teraz zauważyłem że masz B4. U mnie chyba jednak nie ma drugiej poduszki. Z tego co widzę występowały one tylko w quattro i dieslach.
Ostatnio zmieniony 05 cze 2014, 20:56 przez dawid91, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krys1994
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krys1994 » 05 cze 2014, 20:55

Też mam ten metaliczny stuk przy puszczaniu sprzgła. Poduszka na pewno nic do tego nie ma bo wymieniłem ją i metaliczny stuk pozostał. A tej poduszki o nr 20 nie mam.

misiekb4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiekb4 » 06 cze 2014, 13:46

Krys1994 pisze:Też mam ten metaliczny stuk przy puszczaniu sprzgła. Poduszka na pewno nic do tego nie ma bo wymieniłem ją i metaliczny stuk pozostał. A tej poduszki o nr 20 nie mam.
W zasadzie u mnie przy wrzucaniu każdego biegu i puszczeniu sprzegła na wyłączonym słychać jakiś lekki stuk jakby z okolicy skrzyni..

Awatar użytkownika
szaakaal
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: szaakaal » 07 cze 2014, 12:38

Jeśli słychać metaliczne dźwięki, ''kliknięcia'' podczas puszczania sprzęgła to temat kręci się wokół sprzęgła (jego elementów).

Awatar użytkownika
trewor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: trewor » 15 cze 2014, 11:45

Kolego na 100% synchronizator , ja własnie mam to samo , jestem na etapie szukania nowej skrzyni naprawa u mnie to koszt 400zł i zawsze coś dojdzie .

misiekb4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiekb4 » 15 cze 2014, 21:10

Przejrzałem ostatnio też skrzynie od spodu i mam do wymiany prócz simeringu wybieraka także uszczelniacz lewej półosi.
Na dniach wymiana + nowy olej ;)
Myślę że coś pomoże..

Awatar użytkownika
dawid91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dawid91 » 22 lut 2015, 17:52

Mi wyje jeszcze skrzynia na jedynce i dwójce. Dźwięk jakbym startował maluchem

Tylko weź kup używaną która się posypie za pół roku albo i wcześniej...
szaakaal pisze:Jeśli słychać metaliczne dźwięki, ''kliknięcia'' podczas puszczania sprzęgła to temat kręci się wokół sprzęgła (jego elementów).
Metaliczne dźwięki słychać też przy puszczaniu dodawaniu gazu i to wcale nie tak bardzo gwałtownym. Samochód wtedy pływa tak jakby coś było wybite. Gdy stoję w korku i co chwile podjeżdżam to nieraz też załapie takie "bujanie", że aż wstyd tym jechać :-> Czekam w takich sytuacjach aż ten przede mną trochę podjedzie i dopiero ruszam dodając przy pierwszym bujnięciu więcej gazu, wtedy przestaje bujać. Silnik się nie dławi, chodzi płynnie jak na moje ucho. Moim zdaniem to nic z zapłonem, bo tak mi mówią mechanicy. To kwesta zużycia skrzyni, sprzęgła, przegubów, półosi, jakiś gumowych elementów jak tuleje belki. Co o tym myślicie?

Drążek zmiany biegów ma takie cykliczne ruchy do przodu do tyłu gdy dojeżdżam do zakrętu, przy puszczonym pedale gazu, na czwórce, piątce.

smigle
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smigle » 13 mar 2015, 23:41

Witam,
też się pojawił problem w przekładnią. Pierwsze objawy to lekkie zgrzytanie przy włączaniu 5 biegu (nie przy puszczaniu sprzęgła, tylko podczas włączania biegu na wciśniętym sprzęgle). Wszystko przemawiało za kończącym się synchronizatorem 5 biegu. Lecz po przejechaniu 200 km pojawiły się dodatkowe objawy:
1) trudności podczas włączania 2 biegu
2) trudności podczas wrzucania na luz po jeździe na pierwszym biegu
3) po wrzuceniu na luz podczas toczenia się w tył czuć jakby bieg nie został do końca wyłączony, tak jakby coś tam w skrzyni czepia się i lekko szarpie.
Dodam, że pedał sprzęgła nie zapada, nie żadnego buczenia, jest cicho oprócz cichego zgrzytania podczas wrzucania 5-ki.
Dzisiaj zlałem olej ze skrzyni i na korku miałem niemałe opiłki (zdjęcia), bodajże mosiężne (żółtego odcieniu i do magnesu się nie czepiały).
Proszę o radę

Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl