[B4 1Z] Uszkodzone koło pasowe?jak sprawdzić jego stan?
-
- Forum Audi 80
Trudno mi powiedzieć po jakim czasie ale myślę że ze dwa dni pojeździłem i kontrola a wyszło jak widać.
Ja wcześniej nie pisałem jak robić znaki, ale że je robiłem. Koło zwyczajnie się rozjeżdża na tym tłumiku gumowym i piszczy szczególnie jak jest zimno. Udało mi się kupić nowe corteco za 210 zł, mam też zregenerowany napinacz (tulejki i ramie) do tego dołożone sprzęgło jednokierunkowe alternatora i o jakichkolwiek odgłosach paska czy napinacza można zapomnieć. Słychać tylko silnik. Żadnego furkotania czy skoków rolki napinacza też nie ma. Jest super.
Ja wcześniej nie pisałem jak robić znaki, ale że je robiłem. Koło zwyczajnie się rozjeżdża na tym tłumiku gumowym i piszczy szczególnie jak jest zimno. Udało mi się kupić nowe corteco za 210 zł, mam też zregenerowany napinacz (tulejki i ramie) do tego dołożone sprzęgło jednokierunkowe alternatora i o jakichkolwiek odgłosach paska czy napinacza można zapomnieć. Słychać tylko silnik. Żadnego furkotania czy skoków rolki napinacza też nie ma. Jest super.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Bo tobie wcześniej chodziło o zdjęcie które podał kolega Krzysiek a mnie chodziło o moje zdjęcie <ok>kikut104 pisze:Ja wcześniej nie pisałem jak robić znaki, ale że je robiłem
Po prostu nie dogadaliśmy się.
Ja zrobiłem znaki jak na moim zdjęciu tzn jedną kreskę na kole pasowym a drugą kreskę na małym kole o paska klinowego. Jeśli koło pasowe jest rozwarstwione to zewnętrzny pierścień się przesunie względem małego koła gdyż małe koło jest przykręcone wraz z wewnętrzna częścią dużego koła.
Na razie zrobiłem kilkadziesiąt km i znaki są równo.
No tak zgadza się, moje niedopatrzenie. Myślę że takie znaki jak zrobiłeś też wystarczą . Czyli u ciebie coś piszczy i chcesz naleźć co to jest? Może koło pasowe na alternatorze? Miałem ostatnio u znajomego taki przypadek że było zjechane że ledwo rowki było widać i ono piszczało na cała wieś. Sąsiedzi od razu wiedzieli kto jedzie.
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Silnik: 1.9 1Z
hudy pisze:U mnie piszczy chyba pasek klinowy ale chce to dokładnie sprawdzić. Co ciekawe piszczy zaraz po odpaleniu przez kilka sekund. Zrobiłem znaki na kole pasowy i jak na razie są w jednej pozycji także chyba koło jest całe.
piszczy ci kolo pasowe. umnie tez piszczało ale ja kupiłęm na złomie za 10zł kolo pasowe. teraz chodzi jak malinka. ale totez sie kola pasowe zuzywaja poprzez zapalanie silnika z właczona klimatyzacja.... klima ma duze opory. jeszcze umnie musze wymienic łozyska na alternatorze bo przez latajacy napinacz, chropotonie słychac jak odpala mojego zetora.....
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Pudło. U mnie koło pasowe jest całe. Po kilku dniach znaki nie przesunęły się względem siebie nawet o milimetr. Nie mam klimy wiec nie mam czym tego koła męczyć. Wątpię również by przy takim przebiegu jaki jest u mnie to koło się posypało no chyba że ze starości.Tomcionerwus pisze:piszczy ci kolo pasowe.