Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 PM] brak podświetlenia panela nawiewu

ODPOWIEDZ
niewik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 PM] brak podświetlenia panela nawiewu

Post autor: niewik » 31 mar 2015, 12:29

Witam.
Mam nadzieje, ze dobrze umieściłem swój temat.
Do swojej audi chce wsadzic dodatkowe zegary vdo. Kupilem je już i przybrałem się do montażu. Jednak napatkałem jakieś problemy. Przy okazji rozkrecania panelu chcialem wymienić żaróweczki w podswietleniu panela ogrzewania. Jak sie okazało to żaróweczki są dobre lecz niedochodzi prąd. I znalazłem oto takie kabelki i nie wiem od czego one są i gdzie powinny być zamocowane.
Może ktoś wie o co może tu chodzić?

Zdjecia zaraz dodam z laptopa

Obrazek
Obrazek
Obrazek

sokraal

Post autor: sokraal » 31 mar 2015, 20:42

A jesteś w stanie określić skąd wychodzą te przewody? W schematach patrzę szukam ale takich kolorów napotkać nie mogę.

niewik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: niewik » 31 mar 2015, 22:28

Tak jak na drugim zdjeciu jest tunel wygluszony. To z tego wygluszenia wychodza te przewody. I to jest za tą blachą co na tym zdjeciu.

[ Dodano: 2015-03-31, 22:30 ]
A gdzie znajde schemat wiązek w kabinie auta?
To jest b3 z 88r. Jeśli to się czymś różni.

sokraal

Post autor: sokraal » 02 kwie 2015, 00:03

Większość elektryki jest taka sama w 80, schematy uwzględniają całe wyposażenie. Na początek bym sprawdził raczej czy do panelu nawiewu dochodzą przewody. Powinny tam być przewody od ustawiania biegu (1 pokrętło) i dwa do podświetlenia.

Co do tych znalezionych to nie mogę się oprzeć wrażeniu że to po jakiejś przeróbce.
O ile dobrze widzę to jest tam brązowo-czerwony, czerwono-brązowy, czarno-brązowy i niebieski (na ni jest jakiś pin przydałoby się bliższe zdjęcie.

niewik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: niewik » 02 kwie 2015, 11:34

sokraal pisze:O ile dobrze widzę to jest tam brązowo-czerwony, czerwono-brązowy, czarno-brązowy i niebieski
1. niebieski z pinem
2. czerwony-zielony paseczek
3. brązowy-czerwony paseczek
4. brązowy-czarny paseczek
Obrazek
Obrazek

Do panelu nawiewu wchodzi tylko jedna kostka (palcami ją podtrzymuje na zdjęciu):
Obrazek

Przewody wychodzą z wygłuszenia tunelu, za blachą:
Obrazek
Obrazek

wychodzą dwa jeden od anteny radia a drugi ta wiązka która rozdziela się na dwie wiązki:
Obrazek
jedna to ta pocięta a druga to ta czarna kostka z prawej strony zdjęcia. i to łączy się z tymi przewodami, wiązkami od vdo jakby (piszę tak jak widzę nie znam się na elektryce za bardzo) A na tej wiązce co wychodzi z wygłuszenia tunelu jest biała taśma a na niej literki "gep" więcej liter żadnych nie widziałem.

[ Dodano: 2015-04-02, 17:49 ]
Teraz jak przekrecam kluczyk czy odpalam auto i odpalam swiatła. W każdym razie czego bym nie zrobił nie ma podświetlenia zegarów tych zwykłych a do tej pory było. Coś jeszcze popsułem?

sokraal

Post autor: sokraal » 02 kwie 2015, 20:02

No powiem ci szczerze że ja jeszcze u siebie oświetlenia poza zegarami (co też wymagało trochę nakombinowania) nie widziałem. Co do tych przewodów to mam nieodparte wrażenie że to grzebanina jakaś dokładka do audio czy coś. Zapytaj tego kolegę od którego kupowałeś może on wie co to miało być.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl