Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK] Woda w bagażniku

ODPOWIEDZ
Sapela
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK] Woda w bagażniku

Post autor: Sapela » 03 kwie 2015, 11:32

Witam :)

Tak wiem, że jest sporo porozrzucanych tematów tego typu lecz chce opisać najdokładniej co i jak i dowiedzieć się skąd ta woda. u mnie sprawa ma się tak:

Autko 22 lat do tej pory nie miałem z tym problemu, było sucho.
Audi b4 sedan, wszystko w oryginale, nie bite.

- bez anteny w błotniku,
- bez szyberdachu,
- bez spojlera,
- przyciemnione szyby ładnych 5 or 6 lat,
- sprawdzone lampy tam nie cieknie woda,
- uszczelka klapy nie potargana, wygląda na "nową",
- nie ma problemu wody w wnękach (dyfuzory - wywietrzniki) tam nie leję.

Po ostatnich 2 dniach wichur z ulewami dostałem szoku na widok "mokrego bagażnika"

Wodę mam na wykładzinie tym dywaniku bardziej po lewej stronie, zroszony cały dywanik, woda w rowkach tego plastikowego przykrycia na koło pod dywanikiem. Wyglądało to jakby ktoś wdmuchał tą wodę i takie krople pospadały (dosłownie tak to zastałem jak otworzyłem bagażnik). Teraz proszę o pomoc. Może ktoś przerabiał taki sam temat jak jest u mnie w audiku...

Widoczna woda w tym miejscu (łączenie blach czy cokolwiek to jest):

Obrazek

Czy to znaczy że woda dostaję się z tych zaślepek na końcu słupka tylnego ??
Obrazek

Obrazek

I NAJWAŻNIEJSZE: Jak to ustrojstwo zdjąć żeby nie połamać zaczepów ;>

Z góry dzięki za pomoc, bo walczę z tym od dłuższego czasu... Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2015, 11:42 przez Sapela, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 03 kwie 2015, 11:37

Sapela, zastosuj tag w temacie _uwaga

Sapela
Forum Audi 80
Forum Audi 80

edit

Post autor: Sapela » 03 kwie 2015, 12:04

PieterB pisze:Sapela, zastosuj tag w temacie Popraw proszę tytuł tego wątku zgodnie z regulaminem. Zastosuj w nim odpowiednie tagi. Dla działu technicznego tagi wyglądają tak. W przypadku nie poprawienia, zostanie on zamknięty lub usunięty !
Poprawiłem :)
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2015, 12:17 przez Sapela, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 03 kwie 2015, 19:08

Jeszcze pozostaje ta gumowa zaślepka którą wchodzą kable do bagażnika ale wątpię by tamtędy wlewała się woda. Moim zdaniem leci przez uszczelkę a powodem tego mógł być silny wiatr który wpychał wodę do środka. Wyjmij dywanik, osusz wszystko w około i lej wodą ze szlaufa. Będzie pewnie sucho bo nie ma co wody na siłę wpychać do środka.
To że uszczelka wygląda ładnie nie znaczy że dobrze wszędzie przylega. Kiedyś u szwagra robiliśmy podobny test bo też miał wodę w bagażniku ale tylko po silnej burzy. Szwagier leżał w bagażniku a ja dmuchałem kompresorem i okazało się że powietrze wpadało do środka a podczas deszczu również woda.

Sapela
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Woda w bagażniku

Post autor: Sapela » 03 kwie 2015, 21:49

hudy

Zaślepki w bokach nówki + silikon to tam tez nie cieknie, jest suchutko :)

Byliśmy dzisiaj z tatą na Karcherze i wszystko jasne cieknie uszczelką na zagięciach u góry. Wbiłem na leżaka od tylnych siedzeń do bagażnika i obserwowałem z latarką, a tata lał wodą pod ciśnieniem z zewnątrz z różnej odległości i po jakiejś chwili normalnie tak jakby ktoś w tych miejscach podłączył kroplówkę... nie żartuję krople leciały jedna za drugą po obu stronach... Masakra :/

Więc tak jak mówisz uszczelka wygląda ja nówka a w tych dwóch miejscach nie dociska najwidoczniej !! ;/ I teraz co tu robić.. ?

Dzwoniłem do ASO w Piotrkowie Tryb. i wołają za taką nówkę 510 zł, pogięło ich... sam gościu nawet tak stwierdził że cena kosmos...

[ Dodano: 2015-04-03, 22:30 ]
A tu zaznaczone na zdjęciu gdzie przedostaje się woda do bagażnika...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/857 ... b5c7f.html

Obrazek

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 04 kwie 2015, 09:29

Ceny w aso niestety są kosmiczne. Ja bym na twoim miejscu spróbował podregulować trochę klapę bagażnika by mocniej dociskała uszczelkę. Jeśli to nie pomoże to na szrot i spróbować wymienić uszczelkę na inną.
Możesz tez posmarować uszczelkę np wazelina techniczną. Oczywiście to nie rozwiązanie problemu ale nieraz pomaga bo uszczelka lepiej się klei.Jak nie ma dużej szpary to może pomoże. Mi to kiedyś pomogło gdy dmuchało powietrze do wewnątrz przez drzwi a nie miałem czasu ich wyregulować.
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2015, 09:35 przez hudy, łącznie zmieniany 1 raz.

pawlak178
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawlak178 » 04 kwie 2015, 09:34

siema walczylem z woda u siebie i powiem ci kolego ze w pewnym momecie myslalem ze juz koniec jest dobrze przysla buza i w kufrze pojawiala sie wodo wiec mysle ze to wlaka z wiatrakami tony silikony nawta myslalemo wycieciu tylnej szyby i wklejeniu na nowao ale dalem sobie spoakuj a u mnie dostawalla sie tedy http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bcc ... 4cfae.html

Awatar użytkownika
dyras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dyras » 04 kwie 2015, 09:58

ewentualnie wziąć uszczelkę do okien, są takie płaskie około 3mm i okleić klapę do okoła w tym miejscu gdzie będzie dotykać oryginalna uszczelka. Trochę to zalatuje druciarstwem, ale może zwiększy to docisk uszczelek i nie będzie ciekło.
Zacząłbym tak jak pisał Hudy, od docisnięcia klapy, jednak też nie możesz przesadzić, żeby nie leżała za nisko. Będzie bić po oczach :)

Sapela
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Sapela » 04 kwie 2015, 13:15

Autko dbane więc silikonem w sprayu co roku przed zimną psikane wszystkie uszczelki, klapa oryginalnie siedzi. Boję się jej regulować by coś nie schrzanić... Jak leżę od środka w bagażniku to nie widać tam żadnej szpary, niby wszędzie pięknie dolega... A jednak musi być tam jakaś szczelina bo po ok. 30 sekundach od lania wody z karcher'a leci tamtędy woda w postaci kropel jedna za drugą :(

Chyba spróbuję jakoś obkleić tymczasowo uszczelkę taką uszczelką od szyb... A po świętach wybiorę się za znalezienie dobrej używanej uszczelki. Bo chyba nie ma wyjścia niestety.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 04 kwie 2015, 13:43

Regulacja klapy jest banalnie prosta i nie da się nic tam spieprzyć. Zawsze można powrócić do poprzedniego stanu. Ja bym jednak zaryzykował i lekko ją docisnął do uszczelki. Na początku możesz opuścić te dwa plastikowe ograniczniki które są po bokach niedaleko lamp jednak to może obniżyć tylko zewnętrzną stronę klapy. Natomiast "zawias" klapy masz chyba na 3 śrubach. Popuść je lekko i lekko stuknij zawias przy tej śrubie najbliżej szyby. Wtedy klapa z tyłu pójdzie lekko w dół. Jeśli będzie lekko niżej to na pewno nie będzie to widoczne gdyż najbardziej widoczne są krzywizny przy krawędziach i zderzaku.
Jeśli jednak nie chcesz regulować klapy to zrób to w drugą stronę tzn nie opuszczaj klapy tylko podnieś uszczelkę. Zdejmij uszczelkę i w miejscach gdzie uważasz że cieknie podłóż pod nią coś cienkiego np kawałek dętki. Uszczelka jest nabita na rant blachy więc z podłożeniem czegoś nie będzie problemu.

elbula
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elbula » 04 kwie 2015, 14:20

ja miałem taki problem ale zalatwilem go w 5 min ,wlazłem do zamkniętego bagażnika ,przez siedzenia ,wmiejscach gdzie pojawiały sie krople podgrzałem opalarka ,z wyczuciem ,ułozyła sie ładnie i spokój nic ani tyci,ale to pomogło u mnie ,moze sie sprawdzi u ciebie warto spróbować

Sapela
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Woda w bagażniku b4 SEDAN

Post autor: Sapela » 21 lip 2015, 21:37

Problem już dawno rozwiązany :)

Dla tych co mają podobny problem jak i u mnie był. Włożyłem w rowek uszczelki wycięte z dętki od roweru paski o szer ok. 3 mm i długości ok. 20 cm w miejscach gdzie mi się przedostawała woda (zaznaczone na fotkach).
Uszczelka niby wyglądała jak nówka a jednak nie dolegała dobrze do końca w tych miejscach i po wielu próbach karcherem i obfitych jak dotąd deszczach(burzach) nic nie leje już do bagażnika :) Po prostu podwiewało deszcz między uszczelkę a klapę i rosiło dość obficie bagażnik :/

Dzięki wielkie wszystkich którzy starali się pomóc i pomogli :) Trzeba się wspierać bo już Nas coraz mniej aktywnych :(.

Temat uważam za wyczerpany / do zamknięcia. Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl