[B4 2.0 ABK] Pomiar kompresji - czy to już czas na remont?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ja miałem do swojej B3ki zespowany 1.8. Zmierzyłem w nim kompresje i było po 13,5-14Bar a później jak zdejmowałem głowice jak poszła uszczelka to silnik miał dobre progi. Sprawałem na dobrze rozgrzanym silniku aż się poparzyłem jak zdejmowałem wtyczkę z halla aby mnie prąd z przewodów nie pokopał.
Myślę że autora poszły pierścienie albo coś z głowicą.
Myślę że autora poszły pierścienie albo coś z głowicą.
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
No właśnie jedzie w miarę i trochę oleju też zniknie... Jakieś 0,6 czy 0,7 na tysiąc wezmie.
[ Dodano: 2015-01-07, 17:51 ]
No i tak jak mówiłem, to byłem, ale nic nie załatwiłem... Bo nie miał... Tzn kiedyś miał ale mu spadło się spsuło. Z pocieszających rzeczy to mi powiedział, że jak by nie było kompresji to by nie zapalał... A mi zapala bez problemu (nie licząc słabego aku czasami). Owy manometr był wadliwy, czy co... Bo sam pomiar to chyba dobrze zrobiony skoro fachowiec to robił. Chyba sobie sprezentuje takie urządzonko.
[ Dodano: 2015-01-07, 17:51 ]
No i tak jak mówiłem, to byłem, ale nic nie załatwiłem... Bo nie miał... Tzn kiedyś miał ale mu spadło się spsuło. Z pocieszających rzeczy to mi powiedział, że jak by nie było kompresji to by nie zapalał... A mi zapala bez problemu (nie licząc słabego aku czasami). Owy manometr był wadliwy, czy co... Bo sam pomiar to chyba dobrze zrobiony skoro fachowiec to robił. Chyba sobie sprezentuje takie urządzonko.
- elektronic
- Forum Audi 80
No to ciągniemy temat dalej. Poświęciłem 50 zł i kupiłem sobie w końcu manometr. Dzisiaj porobiłem pomiary i tak:
ciepły - 11,5
ciepły na próbie olejowej - 14
zimny - 11,5
To na zimnym może być trochę zawyżone, bo mogło być oleju jeszcze trochę, mimo że go na chwilę odpaliłem żeby wypaliło.
W każdym bądź razie, wszędzie właściwie identyczna kompresja. I co koledzy powiecie na takie wyniki?
Najlepsze, że przy okazji uszkodziłem kabel od świecy; dobrze że miałem drugi komplet w zapasie...
ciepły - 11,5
ciepły na próbie olejowej - 14
zimny - 11,5
To na zimnym może być trochę zawyżone, bo mogło być oleju jeszcze trochę, mimo że go na chwilę odpaliłem żeby wypaliło.
W każdym bądź razie, wszędzie właściwie identyczna kompresja. I co koledzy powiecie na takie wyniki?
Najlepsze, że przy okazji uszkodziłem kabel od świecy; dobrze że miałem drugi komplet w zapasie...
- elektronic
- Forum Audi 80
- elektronic
- Forum Audi 80
Musiałem się trochę nakombinować, żeby to sprawdzić. Wykręciłem wężyk z pistoletu, docisnąłem manometr i psiknąłem. Na kompresorze miałem 7 bar i manometr też mi tyle pokazał; na pistolecie miałem nieco więcej bo 7.5 bara. Ale skoro dwa zegary pokazują to samo to chyba manometr jest dobry.
Więc co? Kompresja jest ok?
Więc co? Kompresja jest ok?