[B4 2.0 ABK] - Przymula przy ruszaniu
[B4 2.0 ABK] - Przymula przy ruszaniu
Panowie na wstępie napiszę, że auto posiada instalacje LPG sekwencyjną. Może tu należy szukać przyczyny problemu. Auto po dłuższym postoju odpalało kulawo, zawsze odpaliło, nieraz za drugim razem, nieraz nie na wszystkie gary, ale odpalało. Miało też taką przypadłość, że po dłuższym postoju jak się ruszyło to koło 2tys obrotów potrafiło złapać zamułe i po odpuszczeniu pedału gazu i ponowny podniesieniu obrotów znów ciągło jak należy na wszystkich obrotach. Myślałem, że pompka, myślałem, że filtr paliwa, filtr wymieniłem, pompkę sprawdziłem, zamontowałem nowe świece, zalałem prawie pełny bak PB, odpala bezbłędnie, czasem łapie przymułe, właśnie po ruszeniu koło 2 tys obrotów, ale tylko na chwile i potem już ok. Na 10 długich postojów zdarzyło się to 2 razy. Zauważyłem też, że po wymianie świec (bosch dedykowane do LPG) na gazie autko przy zmianie trochę podszarpuje, i przy niższych obrotach też zaczyna szarpać, a wcześniej chodziło idealnie. Czyżby wymiana świec miało aż takie znaczenie, tym bardziej, że na lepsze zmieniłem(tak mi się przynajmniej wydaje). Taką mam teorie, że parownik już swoje wylatał, i on gdzieś podciśnienie daje i stąd ta przymułka i ogólnie problemy z szarpaniem na LPG. Wtryski sprawdzałem, może nieco starożytną metodą ale ciśnienie trzymają. Aha co do obrotów na biegu jałowym, to trzyma równo zarówno na gazie jak i na PB. Jak ktoś ma jakiś pomysł, gdzie szukać, to bardzo proszę o pomoc. Bo powoli zaczynam myśleć i sprzedaży auta, a nie chciałbym komuś sprzedać takiej zagadki.
-
- Forum Audi 80