Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4/B3] Rozbieranie przedniego fotela + maty grzewcze

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Awatar użytkownika
PawelG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PawelG » 13 gru 2007, 18:57

OGr pisze:Faktycznie nie idzie już tego normalnie dostać ?
heh, też tego potrzebuje...
sprawdze czy są w ASO, i za ile moge je mieć.

ps. pogratulować roboty. może jeszcze przed świętami zdąże zobaczyć na żywca <ok>

Awatar użytkownika
wenon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wenon » 13 gru 2007, 20:32

mam 2 sztuki takich mat tylko ze na oparcie leza juz ze 3 lata w szafie miałem je montowac w mojej starej temprze ale jakos nie było czasu miałem montowac w swojej niuni tez nie było czasu moze nadszedł juz czas a moze beda do sprzedania pomysle i dam znac co wygłuwkowałem

Obrazek

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 15 gru 2007, 08:12

Panowie mam pytanko wczoraj jechałem samochodem włączyłem podgrzewanie foteli i nagle coś zaczęło śmierdzieć spalenizną. To szybko wyłączyłem ogrzewanie odczekałem trochę i spowrotem włączyłem i lewe siedzenie nie grzeje.. Jak myślicie co to może być? Spaliła się mata grzewcza?

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 15 gru 2007, 09:34

AUDI_A6 pisze:Panowie mam pytanko wczoraj jechałem samochodem włączyłem podgrzewanie foteli i nagle coś zaczęło śmierdzieć spalenizną. To szybko wyłączyłem ogrzewanie odczekałem trochę i spowrotem włączyłem i lewe siedzenie nie grzeje.. Jak myślicie co to może być? Spaliła się mata grzewcza?
No niestety modele serii A4/A6/A8 słyną z tego, ze grzanie foteli jest w nich baaaardzo zawodne. Przepaliła Ci się mata i musisz ją wymienić/polutować.

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 16 gru 2007, 00:36

jmm, rozbierałeś te elementy tyle razy to pewnie będziesz wiedział jedną rzecz. Jak są te zielone końcówki które wtyka się do wtyczki mat grzewczych to gdzie tam jest + i - ? Mam akurat pod ręką tylko matę oparcia i chciałbym przy jej pomocy sprawdzić wiązkę. Pomożecie :-) ?

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 16 gru 2007, 12:15

OGr pisze:jmm, rozbierałeś te elementy tyle razy to pewnie będziesz wiedział jedną rzecz. Jak są te zielone końcówki które wtyka się do wtyczki mat grzewczych to gdzie tam jest + i - ? Mam akurat pod ręką tylko matę oparcia i chciałbym przy jej pomocy sprawdzić wiązkę. Pomożecie :-) ?
a na tych moich fotkach, które Ci wysyłałem nie widać?:)

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 16 gru 2007, 15:52

jmm, tak mam biało-czerwony i brązowy pod żarówkę na 12V to wogóle nie chce świecić :-( Jak podłączę maty to grzeją ale moim zdaniem za słabo (no chyba że tak ma być). Tak czy inaczej jak podłączyłem matę bezpośrednio do akumulatora to grzała lepiej :-)

PS: Zaktualizowałem zdjęcia na pierwszej stronie :-)

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 17 gru 2007, 14:35

OGr pisze:jmm, tak mam biało-czerwony i brązowy pod żarówkę na 12V to wogóle nie chce świecić :-( Jak podłączę maty to grzeją ale moim zdaniem za słabo (no chyba że tak ma być). Tak czy inaczej jak podłączyłem matę bezpośrednio do akumulatora to grzała lepiej :-)

PS: Zaktualizowałem zdjęcia na pierwszej stronie :-)
Tym się nie przejmuj, mi też się na początku wydawało, że nie grzeją, a jak teraz włączę to po 10 minutach muszę zmniejszać grzanie :)

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 17 gru 2007, 21:09

Acha no to jak tak to lux :-) Jeszcze nie mam wiązki w aucie ale niedługo w końcu to podłącze :-)

Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bastek » 18 gru 2007, 10:32

Zrobiliście mi smaka na podgrzewane fotele, ale mam do Was poważne pytanie - tylko się ze mnie nie śmiejcie. Mam samochód bez podprowadzonej instalacji pod fotele i zastanawiam się jak podprowadzić prąd. Chodzi mi o to, czy wiązka przewodów ma wystawać pod fotelem, czy może jest jakieś inne rozwiązanie.

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 18 gru 2007, 10:39

Z fotela tylko od spodu. Nie wiem jak idzie oryginalna wiązka ale najlepszym rozwiązaniem puszczenia wiązki z deski do fotela będzie podłogą.

Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bastek » 18 gru 2007, 11:44

OGr pisze:Z fotela tylko od spodu. Nie wiem jak idzie oryginalna wiązka ale najlepszym rozwiązaniem puszczenia wiązki z deski do fotela będzie podłogą.
Też tak myślałem, ale fotel przestawiasz, regulujesz, przesuwasz tył-przód i tak wystające z podłogi kable mogą się przerwać, a przy troszkę większym pechu zrobić zwarcie i wtedy faktycznie będzie podgrzewany fotel... żywym ogniem.

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 18 gru 2007, 12:32

Bastek, jeżeli tak jak poniżej przygotujesz wiązkę to na pewno zwarcia nie będzie :-) Pozatym dlaczego od razu twierdzisz że wiązka się połamie ? Co do zwarć to aż takiego dużego prądu to tam nie ma :-)

Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bastek » 18 gru 2007, 12:38

OGr pisze:Bastek, jeżeli tak jak poniżej przygotujesz wiązkę to na pewno zwarcia nie będzie :-) Pozatym dlaczego od razu twierdzisz że wiązka się połamie ? Co do zwarć to aż takiego dużego prądu to tam nie ma :-)
Nie twierdzę, że wiązka się połąmie czy przetrze, ja tylko pytam. Tak mam, że jak się za coś zabieram, to muszę mieć wszystko zaplanowane od... do... żeby nic w trakcie mnie nie zaskoczyło ;-). A jak już coś robię, to chcę zrobić to dobrze, żeby nikt po mnie nie musiał poprawiać. :-D

Awatar użytkownika
zgredek27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zgredek27 » 18 gru 2007, 16:05

Nic sie nie przetrze..

wyciagalem niedawno fotele z A4 B5 (z reszta skóra z poduchami bocznymi w oparciach :mrgreen: ) kabel wychodzi z pod dywanika podlogowego i laczy sie go do wtyczki w siedzeniu (jego spodzie). Kabel jest na tyle wypuszczony aby regulacja fotela w niczym nie przeszkadzała, jednocześnie jest też "złapany" opaskami żeby nie latał luźno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl