Witam Panowie, otóż mam problem. Ostatnio miałem przygodę z sarną na drodze, pech chciał, że jak omijałem zaczęło mnie rzucać po całej jezdni aż zatrzymałem się na znaku zahaczając przy tym o krawężnik. W rezultacie zgiął mi się wachacz. Założyłem prosty nowy, samochód stanął na koła, lecz teraz jedno koło stoi prosto a prawe lekko skręcone w prawo. Zmieniłem zwrotnice, położenie koła ciut się poprawiło, ale nie jest jak powinno.
Teraz pytanie, na co jeszcze zwrócić uwagę, mam słabe warunki do pracy i prosiłbym o jakieś sugestie. Może sama geometria wystarczy?
Z góry dzięki.
[B4 2.0 ABK] jedno koło proste, drugie krzywe
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Sprawdź czy nie ma luzu przy kręceniu kierownicą (najlepiej z kimś do pomocy żeby dobrze się przyjrzał).
Drążki sprawdzić czy nie pogięte, końcówki, no wszystko po kolei co bezpośrednio wpływa na koła.
Jak jesteś odważny to odkręć końcówkę drążka bo może tam coś puściło i się drążek wydłużył tylko pamiętaj ile obrotów było przy odkręcaniu i na ryzyk fizyk przykręcając dodaj z jeden obrót co skróci drążek tym samym naprostuje koło (w teorii) ale odradzałbym takie kombinowanie samemu.
Jeśli wszystko jest proste to wydaj trochę na te geometrie i powinno być w porządku.
Drążki sprawdzić czy nie pogięte, końcówki, no wszystko po kolei co bezpośrednio wpływa na koła.
Jak jesteś odważny to odkręć końcówkę drążka bo może tam coś puściło i się drążek wydłużył tylko pamiętaj ile obrotów było przy odkręcaniu i na ryzyk fizyk przykręcając dodaj z jeden obrót co skróci drążek tym samym naprostuje koło (w teorii) ale odradzałbym takie kombinowanie samemu.
Jeśli wszystko jest proste to wydaj trochę na te geometrie i powinno być w porządku.
-
- Forum Audi 80