[80 aah b4] Szyby rozładowywują akumlator
[80 aah b4] Szyby rozładowywują akumlator
Mam problem z szybami. Mam 4 el. szyby. Wszystkie działają, ale jest problem bo cały czas działają. Po wyłączeniu zapłonu i zamknięciu auta nadal można sterować szybami. Podświetlenie cały czas świeci i rozładowuje mi akumulator. Sprawdziłem już przekaźnik i go zlutowałem bo się rozlutował. Wiem na pewno że jest zrobione jakieś obejście bo kabel czerwono niebieski zasilający szyby cały czas ma napięcie a wydaje mi się że powinien nim sterować przekaźnik. Po wyjęciu przekaźnika szyby nadal działają. Próbowałem znaleźć to obejście ale nie mogę się połapać w tych kablach. Znalazłem cztery wtyczki które nie są podłączone na jednej z nich jest napięcie( ta podwójnie zaznaczona). Jak możecie to pomóżcie bo cięgle odpinanie akumulatora staje się uciążliwe. Z góry dziękuje za pomoc.
Normalnie to sygnał ze stacyjki idzie do przekaźnika z wyłącznikiem czasowym i na szyby. U ciebie ktoś najwidoczniej nieźle namieszał. Musisz cierpliwie szukać gdzie było kombinowane.
Elektryczne szyby szyby w samochodzie masz od nowości czy montowane?
Teoretycznie jakby też kostka stacyjki była uszkodzona (zwarta) to po wyłączeniu zapłonu działałby też np. nawiew, ale to raczej nie to.
Elektryczne szyby szyby w samochodzie masz od nowości czy montowane?
Teoretycznie jakby też kostka stacyjki była uszkodzona (zwarta) to po wyłączeniu zapłonu działałby też np. nawiew, ale to raczej nie to.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Nie wygląda mi to na oryginalny montaż więc sprawdź gdzie ten ktoś podpiął zasilanie szyb bo pewnie do stałego plusa.musisz znaleźć kabel zasilający i wpiąć się w plus po stacyjce pin M75S w puszce z bezpiecznikami (patrząc od dołu) większość pisze że tam on jest ale z tego co pamiętam u mnie plus po stacyjce był zupełnie w innym pinie także miernik w łapę i trzeba sprawdzić...
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
a ja tak dodam jeszcze
ze mozna zerknac czy kable, czarno-niebieski, oraz czerwono czarny nie sa zwarte ze soba, oraz czy na kablu krancowki drzwi, czyli kolorze brazowo-zielonym czy pojawia sie masa po nacisnieciu krancowki
ze mozna zerknac czy kable, czarno-niebieski, oraz czerwono czarny nie sa zwarte ze soba, oraz czy na kablu krancowki drzwi, czyli kolorze brazowo-zielonym czy pojawia sie masa po nacisnieciu krancowki
istnieje tez taka mozliwosc, gdy sie zrobi zworki pomiedzy odpowiednimi pinami i wtedy mozna jezdzic bez przekaznika, tylko ze co ciekawe ze u ciebie szyby dzialaja bez kluczyka wiec zworka zostala rozszezona z pinu 15 na 30Manti227 pisze:Po wyjęciu przekaźnika szyby nadal działają
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, 11:45 przez Szara80tkaTdi, łącznie zmieniany 1 raz.
przed chwilą to sprawdzałem i odkryłem jeszcze taką rzecz. Jako że odpinam cały czas klemy to po załączeniu i nie wsadzenie przekaźnika działają wszystkie prócz drzwi kierowcy. Ale kiedy włączę zapłon i wyłączę działają już wszystkie i nawet zamknięcie auta nie pomaga. Dodatkowo po wyjęciu bezpiecznika szyby nadal działają.
- davidpolska
- Forum Audi 80
odgrzewam a co jak podpiolem na ostro z przekaznikiem siemens gruby czerwony do 12v, brązowy gruby do -, nie działały szyby, drugim plusowym kablem dałem 12v do czarno niebieskiego kabla i było słychac przekaznik i szyba działała ale tylko od kierowcy a od pasazera nie. Silniki i włącz\nik szyb od pasazera dobry bo przepiolem kable przy panelu i szyba działała. Pomocy przeceż wicej kabli nie trzeba podpinać bo zostały jeszcze cienki czarno brązowy i grubszy brązowy no i do szyberdachu ale ja nie mam elektrycznego. A i jeszcze żółta wtyczka to juz nie mam pojęcia.
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub
- davidpolska
- Forum Audi 80
- szymon_xd2
- Forum Audi 80