Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9TDI 1Z] Bosch kilka zagadek

b4user
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9TDI 1Z] Bosch kilka zagadek

Post autor: b4user » 07 lip 2015, 11:47

Witam

Od 3 tygodni męczy mnie pewien BARDZO SPORADYCZNY problem a wygląda to tak;
- auto czasami spowalnia poszarpując na biegu
- jak słabo reaguje na gaz [spowalnia] po wżuceniu luzu gaśnie
- jak zgaśnie ciężko zapalić
- silnik nie daje sie diagnozować, kabel wykryty, sterowniki najnowsze ustawienia boun 9660 - źle, 240 - też źle, porty com ustawione jednakowe, czasowe zwarcie linii K i L nic nie zmienia.

W związku z tym sprawdziłem;
- przewody paliwa ścięte, opaski wymienione [było kilka małych babli]
- wymieniłem filtr paliwa

Po tych zabiegach auto ciężko pali bąble są dalej [może z powodu zaworka powrotu].
Tymczasowo problemu z gaszeniem nie pojawił się, ale brak możliwości diagnostyki wciąż trzyma mnie w niepewności - dodam tylko, że auto podpinałem pod ten sam komputer i kabel kilka miesięcy wcześniej i było OK.

Proszę o porady i sugestie.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2015, 13:08 przez b4user, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Re: 1z Bosch kilka zagadek

Post autor: Krzysiek 84 » 07 lip 2015, 12:19

b4user pisze: W związku z tym sprawdziłem;
- przewody paliwa ścięte, opaski wymienione [było kilka małych babli]
- wymieniłem filtr paliwa

Po tych zabiegach auto ciężko pali bąble są dalej [może z powodu zaworka powrotu].
Proszę o porady i sugestie.
Jest dużo postów w tym dziale TDI o tym żeby nie zakładać ori filtra wkręcanego tylko zastosować z Vw lub forda

Wyeliminuj powietrze, potem popatrzymy dalej, jak objawy będą znów występować z mocą i szarpaniem to niestety sprawcą tego zamieszania jest jak w kazdym ""Bosch'u"" Nastawnik potencjometryczny.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

b4user
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: b4user » 07 lip 2015, 12:43

Ok, będe rzeźbił dalej z tymi bomblami.
Co do nastawnika, czy samo zdjęcie dekla [bez zdejmowania z pompy] i przedmuchanie ma sens ?

Krzysiek, korzystasz z VAG com ? Jakie masz ustawienia ?
Z moim boszyskiem nie mam już pomysłów.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek 84 » 07 lip 2015, 12:53

Dobry kabel, komp z windows'em i 32 bitowy, w opcjach Start Baud 240 i jazda
Ilusion tu tez przed wczoraj chyba zakladał temat o tym , że musi dłużej kręcic rozrusznikiem zanim odpali, dziś zmienił filtr na pp 838/1 i jest już dobrze z paleniem.

Dmuchanie w nastawnik nic nie daje, zużywa się mechanicznie,
wszystko zależy teraz od tego ile czasu masz zamiar mieć to auto i czy chcesz w nie zainwestować.
Skąd jesteś :?:
Najlepsza opcja to przekładka na indukcyjny nastawnik i problem rozwiązany raz na zawsze

Przekładka na ""Pierburg'a""
Ostatnio zmieniony 08 lip 2015, 00:19 przez Krzysiek 84, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 07 lip 2015, 13:04

_uwaga

b4user
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: b4user » 07 lip 2015, 15:02

Jestem na pomorzu, co do samej przekładki mam wątpliwość czy sam to ogarne :)

Rzecz jasna jeżeli ktoś zna dobrych macherów z pomorza prosze o namiar.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz

Post autor: MUNIOR » 07 lip 2015, 19:33

b4user pisze:Proszę o porady i sugestie.
W zasadzie już wszystko zostało napisane ,co do przyczyny ,ja tylko potwierdzam że opisane objawy ,wskazują praktycznie ze 100% pewnością ,że winny jest kończący życie nastawnik potencjometryczny .Co do przekładki ,to są dwie opcje ,pierwsza pokazana tu
Krzysiek 84 pisze:Przekładka na ""Pierburg'a""
Przez Krzysiek 84, i druga ,którą sam wymyśliłem i robię tylko ja 8-) Różnią się zasadniczo tym, że pierwsza jest bardzo skomplikowana ,droga i czasochłonna ,a drugą można zrobić w pół godziny ,bez zmiany wtyczek ,czy ciagnięcia dodatkowych kabelków,po prostu wymienia się tylko nastawnik ,mapsensor i komputer .Komputer jest już z pełną diagnostyką i pasuje pod ori wtykę ,trzeba tylko przepiąć dwa kabelki we wtyce .Niestety :-/ taki komputer nie występuje w "naturze'' ....tzn.wystepuje ,ale żeby śmigał jak należy w 80 tce ,trzeba przy nim trochę "pogrzebać " <ok> musi mieć zdezaktywowane immo i przerobiony soft ,bo na ori sofcie ,jedzie bardzo marnie 8-)

b4user
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: b4user » 07 lip 2015, 21:05

Panowie,
- bardzo dziękuje za wasz wkład w odpowiedzi w temacie.

Temat bąbli został rozwiązany, mam nadzieję definitywnie.
Czekam na powrót problemów z nastawnikiem i tu rodzi się kilka pytań,
- czy nastawnik potencjometryczny nie jest mierzalny z zewnątrz ?
- jeżeli dielektryk jest wytarty, to zakładam, że spora część bieżni powinna być cała i można by przesunąć ślizgacz, da się ?

Na koniec, jeżeli nastawnik umrze to finalnie przekładka Muniora jest tym z czym mam szanse sobie poradzić.

Munior czy istnieje możliwość załatwienia tego zdalnie, to jest zakup-paczka-instalacja przez telefon, czy raczej wymaga to większej wprawy ?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 07 lip 2015, 21:22

b4user pisze:czy nastawnik potencjometryczny nie jest mierzalny z zewnątrz ?
- jeżeli dielektryk jest wytarty, to zakładam, że spora część bieżni powinna być cała i można by przesunąć ślizgacz, da się ?
Ten wynalazak jest tak kapryśny ,że czasem ścieżki nie wygladają na wytarte ,i fiksuje ...uwierz mi że wszelkie kombinacje z "przesuwaniem ścieżek "itp.o ile wogule coś dają ,to zwykle na krótko 8-)
b4user pisze:Munior czy istnieje możliwość załatwienia tego zdalnie,
Przeróbka tym sposobem jest bardzo prosta ,kilka osób przerabiało sobie ,przy pomocy mojego opisu 8-) Tyle że vag pużniej jest niezbedny ,żeby ustawić prawidłowo dawkę paliwa ,po zmianie nastawnika

b4user
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: b4user » 10 lip 2015, 14:41

OK, to bardzo dobre wieści 8-)
Mogę prosić o wycenę setu od Ciebie na PRIV, po opisie widzę, że troszkę tych gratów masz.

Po kilkudziesięciu kilometrach auto padło.
Chwała mu za to, że przed samą bramą wjazdową do domu.
Aktualnie zero nieszczelności, auto przy końcu trasy lekko się przycięło, dojechałem wrzuciłem luz i od tego czasu nie zapala, można kręcić do upadłego i nic.
- mam poważne obawy, że to nie problem nastawnika, ktoś ma jakieś pomysły ?
Może pasek się wysypał ?

Zanim rozgrzebię pół auta wolę zapytać o możliwości.

[ Dodano: 2015-07-10, 14:41 ]
Czy jest możliwość, by ktoś posiadający auto z osprzętem boscha pomierzył u siebie rezystancje wtyczki przy nastawniku, w kierunku do nastawnika i z nastawnika, bo z jakiegoś tajemniczego powodu po jej wypięciu i wpięciu auto odpaliło, może mam gdzieś zwarcie/złamany przewód, pomiary by pomogły.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 10 lip 2015, 19:22

b4user pisze:Czy jest możliwość, by ktoś posiadający auto z osprzętem boscha pomierzył u siebie rezystancje wtyczki przy nastawniku, w kierunku do nastawnika i z nastawnika, bo z jakiegoś tajemniczego powodu po jej wypięciu i wpięciu auto odpaliło, może mam gdzieś zwarcie/złamany przewód, pomiary by pomogły.
Nie trac czasu na zbedne testy :roll: nie Ty pierwszy i nie ostatni masz takie objawy 8-) To co ci sie dzieje ,to jeden z wielu objawow ,konczacego zycie nastawnika .Gwarantuje ci ze nie masz zadnego zwarcia ,tylko brak styku w samym nastawniku ,na sciezkach ....no chyba ze ktos ci grzebal we wtyczce nastawnika ,czy jego kablach ...jak nie grzebane ,to tam nie grzeb ,bo nic to nie da ...i niech cie czasem nie swedza rece ,zeby napsikac we wtyczke jakiegos WD ,czy innego gow...a jak nie raz widze :roll:

b4user
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: b4user » 10 lip 2015, 22:33

temat z gatunku dziwnych, pomiary zrobiłem na telefon i wyniki identyczne w moim wozie i innym jeżdżącym, o dziwo po odpięciu wtyczki przy nastawniku i podłączeniu z podciągnięciem przewodów auto ożyło, a przecież tam są tylko 3 przewody 2 do pompy jeden do elektrozaworu - nie daje mi to spokoju, może zawór się przycina :?:

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 10 lip 2015, 23:24

b4user pisze:temat z gatunku dziwnych, pomiary zrobiłem na telefon i wyniki identyczne w moim wozie i innym jeżdżącym, o dziwo po odpięciu wtyczki przy nastawniku i podłączeniu z podciągnięciem przewodów auto ożyło, a przecież tam są tylko 3 przewody 2 do pompy jeden do elektrozaworu - nie daje mi to spokoju, może zawór się przycina
Ech widzę że jednak liczysz na cud :roll: że to jednak coś innego niż nastawnik ...muszę Cie zmartwić i pozbawić złudzeń ...to co ci sie dzieje ,to na 100% wina nastawnika ...za dużo tych objawów widziałem ,zeby mieć jakieś watpliwości 8-) Zapamietaj sobie ,i wszyscy czytający to ,posiadacze tych nastawników ,że objawów może być mnóstwo i moga być zupełnie rózne ,od najbardziej typowych ,jak falowanie obrotów ,braku reakcji na gaz ,szarpania w pewnym zakresie obrotów ,czy gasniecia silnika przy puszczeniu gazu z obrotów , po mniej typowe ,czyli losowe nieodpalanie ,chwilowe utraty mocy itp....i nie wszystkie objawy występują ciągle .Te wszystkie dziejące się ''cuda ",wyprowadziły w pole nie jednego fachmana ,ktory nie miał z tym wczesniej do czynienia ,bo jakże taki nastawnik może robić aż tyle różnych "cudów" :?: ...ano właśnie ,niestety może ,taka to zdradliwa konstrukcja ...mnie juz niczym nie zaskoczy ,bo widziałem już praktycznie wszystkie możliwe "cuda "jakie z jego winy występuja 8-) Także jak nadal Cię nie przekonałem ,to experymentuj dalej ,rób pomiary itd ...ale prosciej i szybciej będzie jak poszukasz jakiegoś sprawnego nastawnika na podmiane,bo podmiana to kilka minut ,i od razu się przekonasz co było winne 8-)

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 10 lip 2015, 23:31

Wyżej wymienione objawy to z pewnością nastawnik pompy. Temat diagnostyki... pewnie ori VCDS łączy się bez problemu. Pozdrawiam

b4user
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: b4user » 11 lip 2015, 21:42

Diagnostyka [nie moja a na warsztacie] pokazała, że jest błąd nastawnika.
Idę w wymianę, dopadłem TDSa, zobaczymy co to da o ile wymiana wtyczki się powiedzie :)
Czy ktoś przerabiał taką wtyczkę ?
Można 1 do 1 łączyć przewody bo mają ten sam kolor/numerację czy jakoś inaczej to zgrać ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl