[B3 1.8T] Wymiana skrzyni z a4 1.8 T
[B3 1.8T] Wymiana skrzyni z a4 1.8 T
Witam otóż moja skrzynia AKM dość szybko skończyła żywot niestety 1.8 T i 220km na przednią oś jej w tym pomogło , ogólnie skrzynia chodzi biegi wchodzą tylko zaczeła głośno szumieć na luzie i na biegu tak samo na wysprzęglonym też prawdopodobnie mechanizm różnicowy szumi, a ze nie chce wkładać takiej samej z b3 tylko coś lepszego, nowszego z mniejszym przebiegiem. Moje pytani brzmi czy ktoś z was wkładał skrzynie z audi a4 b5 od 1.8 T do 80 b3 ???
Jak z mocowaniami do karoserii ??
Co z przegubami ,trzeba zmieniać półosie ??
Czytałem trochę i przeguby od mojej mają średnice następujące:
Audi 80 b3 1.8 oznaczenie skrzyni AKM:
przegub wewnętrzny : 90
zewnętrzny:81
Audi a4 b5 1.8 T oznaczeni skrzyni DHW:
przegub wewnętrzny : 108
zewnętrzny :88
Może porostu przełożyć flanszę od skrzyni AKM do DHW ,obie są wciskane tylko czy będą pasować??
Jakieś pomysły ????
Jak z mocowaniami do karoserii ??
Co z przegubami ,trzeba zmieniać półosie ??
Czytałem trochę i przeguby od mojej mają średnice następujące:
Audi 80 b3 1.8 oznaczenie skrzyni AKM:
przegub wewnętrzny : 90
zewnętrzny:81
Audi a4 b5 1.8 T oznaczeni skrzyni DHW:
przegub wewnętrzny : 108
zewnętrzny :88
Może porostu przełożyć flanszę od skrzyni AKM do DHW ,obie są wciskane tylko czy będą pasować??
Jakieś pomysły ????
Nie wiem jak nazywają się poszczególne części półosi ale ja składałem flansze od automatu do skrzyni manuala i wszystko pasuje. Półosie złożone z dwóch. Odnośnie mocowań to na 99% będą się różnić (mówie tylko o zawieszeniu skrzyni do budy), jeżeli masz skrzynie z B3 to masz jedną poduszkę, w A4 B5 masz dwie poduszki tak jak w B4 <ok>
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Tutaj są przełożenia:wyposazenie/skrzynie-biegow-i-przelozenia-t107632.html im mniejsza wartość tym szybszy bieg, dla pełnego obrazu trzeba by było przemnożyć przez przełożenie główne. Albo wklepać tutaj aby mieć pokazane na prędkościach:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Wychodzi prawie to samo przy obu skrzyniach. AKM na wyższych biegach deczko dłuższa.
Tutaj lista skrzyń z centrum (tutaj z web archiwe bo prawdzie centrum już nie działa): http://web.archive.org/web/201411141713 ... ew/202/85/
Z wyliczeń może być coś innego niż to co widzisz na licznikach bo raz że prędkościomierz w Audi 80 zawyża a obrotomierz pokazuje jak mu się podoba.
Tutaj lista skrzyń z centrum (tutaj z web archiwe bo prawdzie centrum już nie działa): http://web.archive.org/web/201411141713 ... ew/202/85/
Z wyliczeń może być coś innego niż to co widzisz na licznikach bo raz że prędkościomierz w Audi 80 zawyża a obrotomierz pokazuje jak mu się podoba.