[B4 1.9 AAZ] Po kilku latach postoju nie chce odpalić
[B4 1.9 AAZ] Po kilku latach postoju nie chce odpalić
Witam! Mam mały problem z autem. Mój brat po kilku latach stwierdził że będzie reanimował swojego AAZ. Pojawił się problem z rozruchem. Początkowo rozrusznik ledwo co kręcił. Po podłączeniu kablami do innego auta, kable się grzały a rozrusznik nadal ledwo co kręcił do tego stopnia że rozładował akumulator w aucie do którego został podpięty - oczywiście tamto auto miało włączony silnik. Rozrusznik został rozebrany i wyczyszczony. Pomogło na tyle że rozrusznik kręcił już swobodnie, ale silnik nadal nie chce odpalić. Coś jakby miał jakiś opór. Użyty został preparat rozruchowy. Silnik prawie zaskoczył ale jednak nie odpalił. Paliwo jest. Świece grzeją. Układ nie jest zapowietrzony. Pomoże ktoś?
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
wcześniej znaczy kiedy :?:Bastek pisze:Wcześniej pracował normalnie. Odpalał i pracował bez problemu.
wiesz podam Ci przykład: ostatnio chciałem jawkę dziadka odpalić i po spuszczeniu paliwa w zbiorniku na dole gluty jakieś w paliwie gluty w przewodach też a gaźnik tak zapchany że musiałem nieźle się na gimnastykować aby to wyczyścić a i tak nie mogę odpalić bo sprzęgło trzyma chyba. A dodam że też paliła i jeździł do końca ale postała z 5 lat i o.Bastek pisze:Co tam mogło się zapchać?
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
wiesz co na dieslu to ja nie bardzo się znam ale jak dla mnie to cały układ paliwowy łącznie z pompą ale zanim to w ogóle zaczniesz to bym się upewnił czy aby na pewno to to.Bastek pisze:Co w takim razie sprawdzać i czyścić?
Trzeba by sprawdzić czy w ogóle paliwo leci z wtryskiwaczy no i czy jest kompresja bo z tego co wiem w dieslu to ważne.
- szymon_xd2
- Forum Audi 80
Dzisiaj udało się odpalić dziada. Wprawdzie na kroplówkę z pominięciem pompy paliwa i całego układu. Najpierw silnik wszedł na bardzo wysokie obroty i dymił tak że świata nie było widać. Później się obroty uspokoiły ale zaczął dymić na biało. Odpala za każdym razem ale przy odpalaniu słychać metaliczny dźwięk jakby ktoś walnął kluczem w blok silnika. Później silnik już chodzi normalnie tylko dymi na biało. Ktoś ma jakiś pomysł?
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Przy takich operacjach powinno się najpierw zrobić kilka podstawowych rzeczy a nie odpalać silnika na pałę. Z kilkuletnim olejem w silniku można bardzo szybko uszkodzić panewki.
Najpierw powinniście wymienić olej, wymienić paliwo, nalać do każdego z cylindrów nafty lub oleju. Można też przepchnąć na biegu samochód kawałek by się silnik lekko rozruszał. Pokręcić rozrusznikiem na sucho by złapał ciśnienie i dopiero odpalać.
Tak jak wy zrobiliście to wcale bym się nie zdziwił że bardziej go zarznęliście nic był zarznięty <ok>
A ten biały dym to albo płyn chłodniczy albo ten stary olej przez lata coś wytracił z siebie.
Najpierw powinniście wymienić olej, wymienić paliwo, nalać do każdego z cylindrów nafty lub oleju. Można też przepchnąć na biegu samochód kawałek by się silnik lekko rozruszał. Pokręcić rozrusznikiem na sucho by złapał ciśnienie i dopiero odpalać.
Tak jak wy zrobiliście to wcale bym się nie zdziwił że bardziej go zarznęliście nic był zarznięty <ok>
A ten biały dym to albo płyn chłodniczy albo ten stary olej przez lata coś wytracił z siebie.