Witam kolegów, koleżanki
A więc pojawił się problem, co prawda pierdółka ale jednak
Przeglądałem kilka podobnych postów, ale sprawa wygląda różnie, obstawiano m.in. zanieczyszczony nastawnik itp, u mnie sprawa wygląda nieco inaczej.
Otóż w trakcie jazdy, normalnej jak zawsze póki chodzi prędkościomierz ładnie pięknie auto jedzie, bez szarpania, ogółem żadnych uwag.
Nagle, niezależnie od pory/prędkości/pogody itd, prędkościomierz opada na dól i nie podnosi się. Przy tym pojawia się dziwne szarpanie tylko po zmianie biegu na wyższy.
Po pewnym czasie, przejechaniu kilku km prędkościomierz budzi się i hasa jakby nic się nie stało, szarpanie też znika, jazda ponownie jest płynna, dopóki znów nie opadnie wskazówka..
Jakiś czas temu wymieniałem impulsator, tzn czujnik prędkości przy skrzyni, bo świrował i rzeczywiście był uszkodzony.
Zastanawiam się czy problem nie tkwi w samym liczniku, kable są ok. Poza tym chyba jakby coś padło tam to raz na dobre :?:
Ma ktoś jakieś sugestie bądz spotkał się z takim problemem?
[B4 1.9 1Z] Świruje prędkościomierz, towarzyszące poszarpywa
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Innej opcji jak uszkodzony impulsator,ew.kabel do niego , nie widzę ...gdyby to była wina licznika ,to nic by ci nie "szarpnęlo " ,bo działanie ,lub nie .prędkosciomierza ,nie powoduje żadnych zakłuceń w pracy silnika .Ecu nie "widzi " licznika ,i to czy licznik działa ,cz nie ,jest mu zupełnie obojętne .Za to ECU od razu "zauwazy " zanik sygnału prędkosci z impulsatora ,i na pewno spowoduje to chwilowe "szarpnięcie " silnika ....sygnał szybkości z impulsatora idzie najpierw do licznika ,a dopiero z tamtąd ,biało-niebieskim kabelkiem idzie do ECU .Jak chcesz się upewnic na 100% to podepnij vaga i sprawdż błędy...jestem praktycznie pewien ,ze jest bład czujnika prędkoscimisiekb4 pisze:Ma ktoś jakieś sugestie bądz spotkał się z takim problemem?