[Cabrio 1.9 AHU] Układ kierowniczy, a układ hamulcowy
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
[Cabrio 1.9 AHU] Układ kierowniczy, a układ hamulcowy
Siema, takie pytanie
czy są jakieś wspólne relacje pomiędzy układem kierowniczym, a układem hamulcowym? głównie chodzi mi o działanie hydrauliki tych dwóch układów, mam taki problem, że wyje mi coś jakby maglownica, ale problem polega na tym, że nie zdarza się to bez hamowania i na odwrót, nie zdarza się podczas hamowania jeżeli nie ruszam choć trochę kierownicą... ruchy kierownicą nie są duże, objawy pojawiają się zarówno w jeździe na wprost jak i wstecz, też nie ma reguły że w zawsze to się dzieje, raczej sporadycznie
czy są jakieś wspólne relacje pomiędzy układem kierowniczym, a układem hamulcowym? głównie chodzi mi o działanie hydrauliki tych dwóch układów, mam taki problem, że wyje mi coś jakby maglownica, ale problem polega na tym, że nie zdarza się to bez hamowania i na odwrót, nie zdarza się podczas hamowania jeżeli nie ruszam choć trochę kierownicą... ruchy kierownicą nie są duże, objawy pojawiają się zarówno w jeździe na wprost jak i wstecz, też nie ma reguły że w zawsze to się dzieje, raczej sporadycznie
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Jeśli maglownica nie ma luzów, jest sucha i wspomaganie działa ok to wszystko z nią dobrze. Wyć może tylko pompa wspomagania. Najpierw proponuję zmienić płyn na nowy. Najlepiej febi zielony mineralny Jak to nic nie pomoże to pompa do wymiany.
Chyba w angliku W LHD tylko ADR miał hydrauliczne wspomaganie hamulcyJarewa pisze:A co posiadasz jaki układ hamulcowy? bo wiem że przy V6 były hydrauliczne wspomaganie.
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Kontakt:
dzięki za informacje, jednak wróćmy do podstaw, na czym polega hydrauliczne wspomaganie hamulca?
Jarewa, pisałeś, że poznam to po braku serwa podciśnienia, gdzie znajdę i jak wygląda to serwo, poszukam, jeżeli nie mam to by znaczyło, że mam to hydrauliczne i wtedy rozumiem, że tak jak wyżej pompa do wymiany?
Jarewa, pisałeś, że poznam to po braku serwa podciśnienia, gdzie znajdę i jak wygląda to serwo, poszukam, jeżeli nie mam to by znaczyło, że mam to hydrauliczne i wtedy rozumiem, że tak jak wyżej pompa do wymiany?
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Na tymże wspomaganie jest hydrauliczne za pomocą ciśnienia oleju ( a nie jak w normalnym podciśnieniowe za pomocą powietrza) jeżeli jest hydrauliczne to ciśnienie oleju jest brane z pompy wspomagania pompa pełni funkcje na dwie rzeczy hamulec i wspomaganie wtedy hydraulika jest wspólna.Kolczat pisze:na czym polega hydrauliczne wspomaganie hamulca?
Zwykła komora silnika w czerwonym kółku serwo podciśnieniowe (beczułka)
Tu zwykłe serwo podciśnieniowe
Tu bez serwa podciśnieniowego tylko wspomaganie hamulcu hydrauliczne
Jak widzisz wystarczy podnieś przednia klapę i zobaczyć czy jest ta beczka czy nie wtedy można myśleć dalej.
Aha, czyli jednak co innego niż u mnie
U mnie trzeszczy przy wolnych ruchach maglem. Jakby na końcówkach, czy na maglu. Jak docisnę drązki do grodzi to trzeszczenie ustaje. Wszystko jest suche na razie śmigam, bo nie mam kiedy zajrzeć.
Tutaj dzwięki jak to u mnie wygląda, ale mamy chyba różny problem
U mnie trzeszczy przy wolnych ruchach maglem. Jakby na końcówkach, czy na maglu. Jak docisnę drązki do grodzi to trzeszczenie ustaje. Wszystko jest suche na razie śmigam, bo nie mam kiedy zajrzeć.
Tutaj dzwięki jak to u mnie wygląda, ale mamy chyba różny problem
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Kontakt:
tak wygląda pod maską, żeby nie było nie domówień
[IMG=http://s1.fotowrzut.pl/Z83543S7UN/1_medium.jpg]
dyras, no ja mam inny dzwięk, tym bardziej, że nie pamiętam, aby dźwięk pojawiał się na nie odpalonym silniku
[IMG=http://s1.fotowrzut.pl/Z83543S7UN/1_medium.jpg]
dyras, no ja mam inny dzwięk, tym bardziej, że nie pamiętam, aby dźwięk pojawiał się na nie odpalonym silniku