Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 PM] Nie odpala

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Łukasz Drężek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 PM] Nie odpala

Post autor: Łukasz Drężek » 10 wrz 2015, 17:36

Witam.
Mój problem mianowicie wygląda tak .
Wczoraj padł mi akumulator i strasznie dziś śmierdziało gazem w aucie .
W ziołem go na hol bo nie posiadałem ani prostownika ani klem , ale auto nie paliło .
Pożyczyłem klemy , kręci normalnie ale auto dalej nie chodzi .
Możliwe że np. podczas holowania przestawił się rozrząd ?
Bo sam już nie wiem co jest tego przyczyną :-/ .
Pomóżcie jak umiecie , z góry dzięki bardzo .

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 10 wrz 2015, 18:52

Sprawdź czy masz iskrę.
Łukasz Drężek pisze:Wczoraj padł mi akumulator i strasznie dziś śmierdziało gazem w aucie .
Pewnie odpalałeś z gazu aż zamroziło reduktor który to walnął mega dawkę gazu nawet po zgaszeniu bo przymarzł i przez to nie starczyło akumulatora aby ten czysty gaz przepompować przez silnik.

Thomson26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Thomson26 » 10 wrz 2015, 19:09

Nic nie piszesz na jakim paliwie próbowałeś dziś odpalić autko, na PB czy LPG ?
Jeśli na PB to sprawdź czy masz paliwo w zbiorniku, czy działa pompa paliwa i czy paliwo leci przez wtryskiwacz do gardzieli gaźnika ( silnik PM jest na Mono-Wtrysku czyli ma jeden wtryskiwacz ).
Natomiast jeśli odpalałeś na LPG to może być taka sytuacja że masz już wypracowany parownik gazu, czyli już częściowo zużyte i twarde membrany. Przeważnie wszystko siada jak często odpala się ZIMNY samochód na Gazie. Możesz mieć też zaklejony elektrozawór gazu w parowniku ( ten pod niebieską cewką - elektromagnesem ) mógł nie domknąć elektrozaworu po wyłączeniu prądu w stacyjce ( padnięcia Aku ) i dlatego w aucie śmierdziało gazem, gaz ulotnił się z przewodu między butlą LPG a parownikiem. Możesz ten zawór wyczyścić, odłącz akumulator, zakręć butle z LPG na wyjściu w stronę parownika, odkręć Niebieski ( przeważnie jest niebieski ale może być inny kolor ) elektromagnes na parowniku i zdejmij go z takiej " miedzianej rurki " Tę rurkę ( to jest zawór ) też odkręć UWAGA n sprężynkę !!! Wszystko wymyj z tej czarnej smoły i poskładaj, poskręcaj.
Mogłeś tak jak pisze maciek889 zamrozić parownik, dlatego powinno się odpalać na PB.
Sprawdź czy masz iskrę na świecach, dobrze naładuj akumulator.
Pytasz czy mógł przeskoczyć pasek rozrządu ? Teoretycznie i praktycznie to mógł ale zawsze jest nadzieja że nie ( staraj się jak najmniej odpalać na hol jeśli robisz to na zimnym silniku i to jeszcze na LPG )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl