Witam wszystkich. Mam poważny problem. Muszę wymienić tłumik środkowy i końcowy w mojej laluni i pojawił sie poważny problem. Nigdzie nie mogę ich znaleźć! Czy ktoś orientuje się gdzie można je kupić (najlepiej nowe). Przekopałem wiele sklepów internetowych i nic! Dodam, że tłumik środkowy powinien być pojedynczy a nie podwójny ( bo takie widziałem że są osiągalne) a nie mam nawet jego numerów, bo poprzedni właściciel wstawił ten tłumik od całkowicie innego samochodu. Może orientuje się ktoś czy w innych modelach były montowane takie same? Wydaje mi się, że powinien być taki zestaw jak na zdjęciu poniżej, chociaż co do środkowego nie mam pewności bo jak wspomniałem u mnie była jakaś zmota.
tlumiki
[B4 2.8 AAH QUATTRO] Układ wydechowy. Dostępność tłumików.
[B4 2.8 AAH QUATTRO] Układ wydechowy. Dostępność tłumików.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2015, 15:38 przez barcwik, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Z własnego doświadczenia wiem że o oryginale możesz zapomnieć (kwoty są niebotyczne. o ile dobrze pamiętam coś ok 4500 za komplet w serwisie).
Kiedyś na alledrogo ogłaszał się gościu który wykonywał układy wydechowe na kształt oryginału z nierdzewki. U niego komplet kosztował coś ok 1800 - 2000 za końcowy i środkowy.
Ja u siebie o ile dobrze pamiętam mam rzeźbę:
środkowy -> końcowy z omegi 2.5 v6
końcowy -> któryś z Vr6 (chyba końcowy)
i coś wstawione zamiast katalizatorów chyba od Audi.
Reasumując - do 4000 obr/min jest cisza a powyżej wspaniały pomruk.
Kiedyś na alledrogo ogłaszał się gościu który wykonywał układy wydechowe na kształt oryginału z nierdzewki. U niego komplet kosztował coś ok 1800 - 2000 za końcowy i środkowy.
Ja u siebie o ile dobrze pamiętam mam rzeźbę:
środkowy -> końcowy z omegi 2.5 v6
końcowy -> któryś z Vr6 (chyba końcowy)
i coś wstawione zamiast katalizatorów chyba od Audi.
Reasumując - do 4000 obr/min jest cisza a powyżej wspaniały pomruk.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Zamienników raczej nie uświadczysz. Sam obserwuje tematy na forum od kilku lat i zawsze na pytanie co wsadzić poza nowym oryginałem pada odpowiedź że trzeba rzeźbić z innego auta albo robić na zamówienie z nierdzewki.
Raczej rynek tych aut się kurczy więc już nie ma szans aby jakikolwiek producenta zaczął produkować zamienniki.
Raczej rynek tych aut się kurczy więc już nie ma szans aby jakikolwiek producenta zaczął produkować zamienniki.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Było na forum trochę wskazówek co pakować:
[ Dodano: 2015-09-20, 19:41 ]
Tutaj też trochę rozwiązań: https://audi80.pl/abc-coupe-quattro- ... t86059.htm
https://audi80.pl/topics79/b4-26-abc ... htm#944268robert_paulson pisze:Poszukaj wydechu od S4 B5 2.7 biturbo i spytaj czy sprzedadzą Ci ten element. Wydech był praktycznie taki jak w naszych bo one w serii były quattro i z jednym tłumikiem końcowym. Ja tak rozwiązałem problem tłumika środkowego, jedyna różnica to że ma 5mm większą średnicę ale to żaden problem bo po prostu wsuwasz rurę jedną w drugą, spawasz i jest git <ok> Polecam też wstawić flexy zaraz za silnikiem bo masz wtedy możliwość manewru w spasowaniu wszystkiego.
Ew. tu masz takie coś na allegro
audi-a4-b5-2-4-v6-4x4-lift-tlumik-srodkowy-i4375175050.html
audi-a4-2-5-tdi-quattro-tlumnik-srodkowy-oryginal-i4349004331.html
https://audi80.pl/topics105/abc-coup ... htm#922551krzysiek_kw15 pisze:Ja jakiś czas zmieniałem układ na zasadzie: co od czego pasuje
I o ile dobrze pamiętam
Tłumik końcowy u mnie to środkowy z vectry 2,5
Tłumik środkowy to któryś z Golfa VR 6
a początkowe 2 sztuki to coś z Audi chyba A4
Gra to całkiem spoko. Spadku mocy nie zaobserwowałem i przede wszystkim jest cicho do 4 tyś obrotów a i dźwięk silnika się fajnie uwydatnił :mrgreen:
Kulam się tak od prawie 2 lat
[ Dodano: 2015-09-20, 19:41 ]
Tutaj też trochę rozwiązań: https://audi80.pl/abc-coupe-quattro- ... t86059.htm