Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4 ALL] VDO - upośledzony prędkościomierz

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rybson91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3/B4 ALL] VDO - upośledzony prędkościomierz

Post autor: Rybson91 » 24 wrz 2015, 23:08

Witam zakupiłem niedawno zegary od turboklekota do mojego 1.6D z obrotomierzem, wszystko ładnie pięknie działało obrotomierz co się zdziwiłem 1.6D z 89 roku miało instalację pod obrotomierz - pasuje wskazuje prawidłowo, zegarek nie wylany działa, kilometry zlicza kontrolki działają, wskaźniki również także nie chciałbym spisywać tego licznika na straty. Objawy są następujące wskazówka prędkościomierza z opóźnieniem reaguje na zmiany prędkości, przy hamowaniu przywiesza się potem mozolnie opada do zera, rozpędzając się wskazówka potrzebuje chwili zawahania zanim ruszy, czy da się odratować prędkościomierz ?

impulsator sprawny - na poprzednim liczniku który był totalnym wrakiem właśnie prędkościomierz jako jedyny działał prawidłowo

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 25 wrz 2015, 00:10

Przerzuć prędkościomierz do nowego licznika bądź obrotomierz z płytką do starego i problem rozwiązany. Dużo roboty niema, kluczyk 6,7 i śrubokręt krzyrzak bądź torx 10 i max 15 min roboty ;-)

Awatar użytkownika
Rybson91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rybson91 » 25 wrz 2015, 18:05

kupiony licznik jest nieco inny od wszystkich innych bo jest w MPH i chciałem się nieco wyróżniać spośród tłumu 80'tek z normalnymi licznikami, poza tym licznik będący w milach normalnie mierzy mile, stary - średnio chyba, że istnieje możliwość przełożenia tarczy i mechanizmu zliczania kilometrów/mil do nowego licznika ?

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 25 wrz 2015, 19:34

Może i tarcza będzie pokrywała się z tym co jest w km/h ale za przekręcenie cyferek jest odpowiedzialny układ elektroniczny więc to nie zmieni zliczania na mile.

Bez żadnej wiedzy możesz spróbować poprawić luty (roztopić każdy lutownicą ewentualnie dodać cyny) albo zmienić kondensatory elektrolityczne na takie same nowe.

Roman_S
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Rafał

Post autor: Roman_S » 25 wrz 2015, 20:07

Albo przełóż samą tarczkę z cyferkami, u siebie też tak zrobiłem :mrgreen: I wtedy nalicza Ci przebieg w km,co prawda napisane "miles" ale jak chcesz sie wyróżniac to będziesz sie wyróżniac :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl