[B4 1.9TDI 1z] -Turbina
[B4 1.9TDI 1z] -Turbina
Witam kolegów. Mam takie zapytanie: może ktoś podpowie jak użytkować turbinę aby jej żywotność była jak najdłuższa, i czy jest to wogóle możliwe, bo czytając na forum nigdzie nie znalazłem podobnego tematu co do żywotności turbiny i jej eksploatacji.
niewiem jak to sie ma do audi ale mialem kiedys a raczej ojciec toyotke w tdieslu i na srodku deski rozd. byla nalepka po polsku a z boku tunela po angielsku..pisalo tam cos takiego uwaga silnik z turbodoladowaniem niewolno gasic zaraz po jezdzie nalezy odczekac zaleznie od predkosci z jaka sie jechalo od 20-120sekund na wolnych obrotach ....samochod mielismy od nowosci po 300tys km turbina nigdzie nie puszczala zadnego oleju luz ok ale niewiem jak sie to ma do audi w tdi
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Przedewszystkim nie można poddawać turbiny dużym obiązeniom do puki olej nie osiągnie temperatury roboczej, turbina jest jednoczesnie smarowana i chłodzona olejem, wiec kiedy dajemy po gazie ne zimnym silnku katujemy turbine nie ma ona wórw czas odpowiedniego smarowania. Naspepna sprawa po agresywnej jeździe nie powinno gasić sie odrazu silnka, należy odczekać 2-3minuty na wolnych obtortach aby turbina wychamowała i przesytgła, oraz wymieniła olej, w innym wpadku po ponownym uruchomieniu silnka tubina bedzie chodziła "na sucho". Z pewnością na zywotnośc wpłynie również eksploatacja w czasie jazdy, czeste wyslianie - butowanie, skróci żywotność turbiny. Bardzo ważną sprawą na ktorą należy zwracać uwage podczas eksploatacji auta z turbina, jest wyminana filtra powietrza w scisle zamknietym czasie uzytkowania, brudny filt w bardzo dużym stopniu skraca żywotność turbiny, minaturowe ziarnka piasku potrafią wyszczerbić łopatki turbiny (sam cos takiego miałem w jednym aucie) również wymiana oleju jest bardzo wazna, oraz rodzaj oleju, najlpiej jak jest to pełny syntetyk. Zmiane filtra i oleju wg mnie najlepiej robić w granicach 8-10 tyś km. również w zależności od stylu jazdy. Przy agresynwym stylu jazdy i przy mniej sprzyjających warunkach (dość mocne zapylenie powietrza - drogi wiejskie, czesto tez poboczne) należy czesciej pamietać o filtru powietrza. Reasumując turbo nie boi sie dostać ostry wicski byle nie odbywało sie to na zimnym silnku i po jeździe nie został orazu zgaszony motor. Rwónież podczas normalnej jazdy w cyklu miejskim nie zaszkodz odczekać chwile przed zgaszeniem motoru, napewno choć troche to pomoze w przedłuzeniu żywotności turbiny. Natomiast jeśli chodzi o turbospreżarki ze zmneinną geometria - nie wystepują w 1Z- (VNT) to dla zdrowia turbiny wymagane jest od czasu do czasu przyciśnienie mocjeniej na gaz (w celu zapowbiegania zapiekaniu sie kierownic). Kolejną sprawą są wszelkiego rodzaju zawory upustowe tzw blow offy - w przypadku Diesli jest to czyste morderstwo dla turbiny - z jednej zasadniczej przyczyny, maxymalnie ropedzone turbo pompuje pod jakimś tam obciązeniem nagle otwiera sie zawór i upuszcza całe ciśnienie z dolotu turbina nagle na pełenej predkości pracuje bez obciązenia co powoduje ze wirnik aż "staje dęba" czesto tez prowadzi to do wyrwania łopatek bądź skrzywienia ośki. Wszelki rodzaje modyfiukacji dolotu (zwiekszenie ukłądu np wiekszy IC) bądź podnoszenie ćisnienia doladowania, powoduje nadmierne wysilenie turbiny również prowadzące do zmniejszenia jej żywotności. Jesli jest coś jeszcze co pominolem to sam chcetnie przeczytam <ok>
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Generalnie ja stosuje sie tylko do wymiany fitra powietrza i oleju zgodnie z tym co napisałem wyżej, a z tym czasem odczekania to już u mnie gorzej, rano to tylko czasem nie butuje - zazwyczaj gdiześ sie śpeisze i nie pacze wtedy na to czy turbo zimne czy nie, a jak juz fest wstawiam to od czasu do czasu poczekam na schłodzenie turba Wychodze z załozenia że jak ma paść to panie :mrgreen: Ale jak by ktoś pytał to zasady znam <ok>
no niestety taka prawda ja nie butuje raczej na zimnym bo niestety pozbylem sie tak kiedys fajnej v6 posypaly sie panewki ...ale z tym gaszeniem to zazwyczaj naprawde musi auto dostac straszne baty wtedy mi sie przypomina zazwyczaj ta zasada z gaszeniem choc myslalem dawno temu o takim ukladzie zeby gasil silnik np po 1min od wylonczenia zaplonu ..ale teraz to juz widzialem gdzies na allegro gotowe tylko montowac mysle ze to naprawde fajna sprawa choc ma swoje wady ..
To ja zapyatm
Rano gdy odpalam silnik 1Z ciezkowato to wychodzi tzn nie tak za 1wszym razem jak juz odpale to z rury leci przez chwilke bialy dym czyli spala mi sie olej.Tego oleju ubywa mi malo ale ubywa moje pytanie czy wie ktos co to moze byc czy turbina czypierscienie padaja dolot w turbo jest lekko spocony ale to o niczym nie swiadczy spalania mam male.po lekkim nawet nagrzaniu silnika odpala bardszo leeko i szybko kopcenia bialego nie ma wiec co to moze byc ??? dzieki za odpowiedz
Rano gdy odpalam silnik 1Z ciezkowato to wychodzi tzn nie tak za 1wszym razem jak juz odpale to z rury leci przez chwilke bialy dym czyli spala mi sie olej.Tego oleju ubywa mi malo ale ubywa moje pytanie czy wie ktos co to moze byc czy turbina czypierscienie padaja dolot w turbo jest lekko spocony ale to o niczym nie swiadczy spalania mam male.po lekkim nawet nagrzaniu silnika odpala bardszo leeko i szybko kopcenia bialego nie ma wiec co to moze byc ??? dzieki za odpowiedz
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Potwierdzam. Biały dym to nic innego jak para wodna która paruje z układu wydechowego. U mnie jak auto postoi parę dni na dworze bez odpalania to nieźle dymi. Dodam że dymienie pojawia się po krótkiej chwili, po lekkim ogrzaniu układu wydechowego. Jak silnik i układ wydechowy nagrzeje się dymienia a właściwie parowania już nie ma.