Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[B3 1.8S JN B+G] Niskie obroty na zimnym

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
dsv
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8S JN B+G] Niskie obroty na zimnym

Post autor: dsv » 18 gru 2007, 21:28

Witam.
Mam silnik 1.8S JN B+G na mechanicznym pełnym wtrysku. Na gazie chodzi super, bez problemów. Problemem jest benzyna - na zimnym obroty oscylują na wysokości 600-700 obr/min i falują. Moim zdaniem powinny wtedy być wyższe obroty - tzw. ssania. ok 1400 obr/min. Gdy się silnik rozgrzeje obroty utrzymują się na wysokości 1000 obr/min. Czujnik temperatury podający temperaturę do komputera wymieniałem w kwietniu 2007. Co to może być?

Awatar użytkownika
bartek18150
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Dawid
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: bartek18150 » 19 gru 2007, 22:06

Witam!!

Obroty powinny sie wachac: silnik zimny 9,2 a cieply na 9,7 proponowalbym sprawdzic ten czyjnik (jego opory) i porownac do katalogowego, mozna sprawdzic tez sonde, ale watpie w jej awarie. Powodem moze byc rowniez nie odpowiednie cisnienie pompy paliwa (sadze ze caly czas na rezerwie smigamy?) co idzie w parze filtr paliwa. A tak badziej logicznie myslac mozna sprawdzic zaplon (swiece, paluch, przewody na kturych czesto metalowe obejmy maja przebicie, i ewentualnie cewke) poniewaz wieksza dawka paliwa na zimnym silniku moze powodowac podduszanie silnika. Posiadam idetyczny bez gazu i u mnie jet normalnie, lecz u kolegi z instalacja gazowa jest tak samo jak w tym przypadku, ja bym sie tam nie przejmowal, chyba ze praca silnika podczas jazy jest naganna

pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl