Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK] Jaka różnica pomiędzy II generacją gazu a III

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cinu77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK] Jaka różnica pomiędzy II generacją gazu a III

Post autor: cinu77 » 29 paź 2015, 16:22

Witam posiadam II generację gazu czyli mieszalnikową z silniczkiem krokowym firmy Bingo AG Centrum.Czasem się zastanawiam nad zmianą na sekwencję .Na gazie zrobiłem 154000 km, wymieniałem raz reduktor i silniczek krokowy. Naprawdę nie mogę powiedzieć nic złego na ową instalację.Chodzi mi dokładnie o moc silnika ,bo tutaj mamy zwężkę na dolocie.Czy na sekwencji jest dużo lepiej czy raczej różnica jest mało odczuwalna ? Proszę o jakieś sugestie z waszej strony. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 29 paź 2015, 16:30

cinu77 pisze:Czy na sekwencji jest dużo lepiej czy raczej różnica jest mało odczuwalna ?
no ja jeździłem abk na lpg II generacji a moja sekwencja to nieba a ziemia ale tez nie wiem w jakiej kondycji był tamten motor i czy instalacja lpg dobrze wyregulowana.

ps A tak na marginesie sekwencja to IV generacja jak dobrze mi się zdaje :-P

http://regiomoto.pl/portal/eksploatacja ... encja-gora

Awatar użytkownika
cinu77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cinu77 » 29 paź 2015, 18:42

Tak jak napisałem w poprzednim poście nie narzekam na tą instalację aczkolwiek nie mam porównania ,bo nie jeżdziłem na sekwencji tym motorem co mam (abk). Zaznaczam ,że na tej instalacji co mam leciałem na autostradzie 195km/h. Tak na marginesie kolega ma A4 1.8 adr 125KM i robię go :-D

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 29 paź 2015, 18:56

W tytule masz błąd bo sekwencja to nie III generacja tylko IV. III generacja to ciągły wtrysk gazu przez dysze podobnie jak w sekwencji tylko działa to niezależnie od ECU benzyny.

Zwężka największy wpływ będzie miała powyżej 4000-4500 obr/min. Nawet po internecie krąży taki wykres z hamowni BMW 2,5 który była sprawdzone z mikserem i bez. http://www.godula.pl/gaz/bmw/wykresy/bmw_gaz.gif jak widać na benzynie z ale z zamontowanym mikserem uciekło 34 konie.

Jak dobrze chodzi na gazie I/II to pogratulować. Ja nigdy nie widziałem ABK z instalacją I/II generacji, którą dało by się ustawić aby przy gazie w podłodze było bogato, nawet nie szło ustawić mieszanki stechiometrycznej.

Jak chcesz zobaczyć jak by chodził na gazie sekwencyjnym to wyjmij mikser i zobacz jak jeździ na benzynie bez miksera.

beast
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: beast » 02 lis 2015, 14:04

Ja tez mam drugą generacja i słowa złego nie mogę powiedzieć - wszytsko chodzi jak należy. Miałem podobny dylemat - nawet pisałem gdzies pytając o to w jakims temacie. Póki co jednak zostaje przy tym co mam - jak chodzi ok to nie ma co kombinować :)

EDIT: PieterB Masz racje a to przepraszam nie doczytałem.[/b]
Ostatnio zmieniony 03 lis 2015, 11:06 przez beast, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 02 lis 2015, 14:59

beast, ale kolega pytała jaka jest różnica w mocy pomiędzy tymi dwoma instalacjami (a na pewno jest) a nie o to jak to chodzi, zresztą sam ma to wie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl