[B4 2.0 ABK] Jaka różnica pomiędzy II generacją gazu a III
[B4 2.0 ABK] Jaka różnica pomiędzy II generacją gazu a III
Witam posiadam II generację gazu czyli mieszalnikową z silniczkiem krokowym firmy Bingo AG Centrum.Czasem się zastanawiam nad zmianą na sekwencję .Na gazie zrobiłem 154000 km, wymieniałem raz reduktor i silniczek krokowy. Naprawdę nie mogę powiedzieć nic złego na ową instalację.Chodzi mi dokładnie o moc silnika ,bo tutaj mamy zwężkę na dolocie.Czy na sekwencji jest dużo lepiej czy raczej różnica jest mało odczuwalna ? Proszę o jakieś sugestie z waszej strony. Pozdrawiam.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
no ja jeździłem abk na lpg II generacji a moja sekwencja to nieba a ziemia ale tez nie wiem w jakiej kondycji był tamten motor i czy instalacja lpg dobrze wyregulowana.cinu77 pisze:Czy na sekwencji jest dużo lepiej czy raczej różnica jest mało odczuwalna ?
ps A tak na marginesie sekwencja to IV generacja jak dobrze mi się zdaje
http://regiomoto.pl/portal/eksploatacja ... encja-gora
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
W tytule masz błąd bo sekwencja to nie III generacja tylko IV. III generacja to ciągły wtrysk gazu przez dysze podobnie jak w sekwencji tylko działa to niezależnie od ECU benzyny.
Zwężka największy wpływ będzie miała powyżej 4000-4500 obr/min. Nawet po internecie krąży taki wykres z hamowni BMW 2,5 który była sprawdzone z mikserem i bez. http://www.godula.pl/gaz/bmw/wykresy/bmw_gaz.gif jak widać na benzynie z ale z zamontowanym mikserem uciekło 34 konie.
Jak dobrze chodzi na gazie I/II to pogratulować. Ja nigdy nie widziałem ABK z instalacją I/II generacji, którą dało by się ustawić aby przy gazie w podłodze było bogato, nawet nie szło ustawić mieszanki stechiometrycznej.
Jak chcesz zobaczyć jak by chodził na gazie sekwencyjnym to wyjmij mikser i zobacz jak jeździ na benzynie bez miksera.
Zwężka największy wpływ będzie miała powyżej 4000-4500 obr/min. Nawet po internecie krąży taki wykres z hamowni BMW 2,5 który była sprawdzone z mikserem i bez. http://www.godula.pl/gaz/bmw/wykresy/bmw_gaz.gif jak widać na benzynie z ale z zamontowanym mikserem uciekło 34 konie.
Jak dobrze chodzi na gazie I/II to pogratulować. Ja nigdy nie widziałem ABK z instalacją I/II generacji, którą dało by się ustawić aby przy gazie w podłodze było bogato, nawet nie szło ustawić mieszanki stechiometrycznej.
Jak chcesz zobaczyć jak by chodził na gazie sekwencyjnym to wyjmij mikser i zobacz jak jeździ na benzynie bez miksera.
Ja tez mam drugą generacja i słowa złego nie mogę powiedzieć - wszytsko chodzi jak należy. Miałem podobny dylemat - nawet pisałem gdzies pytając o to w jakims temacie. Póki co jednak zostaje przy tym co mam - jak chodzi ok to nie ma co kombinować
EDIT: PieterB Masz racje a to przepraszam nie doczytałem.[/b]
EDIT: PieterB Masz racje a to przepraszam nie doczytałem.[/b]
Ostatnio zmieniony 03 lis 2015, 11:06 przez beast, łącznie zmieniany 3 razy.