[B4 2.8 AAH] Zablokowana pierwsza klapka tunelu nawiewu
[B4 2.8 AAH] Zablokowana pierwsza klapka tunelu nawiewu
Mam takie pytanko. W moim audi B4, klimatyzacja manualna, jest problem taki że kręcąc pokrętłem siły dmuchawy słychać że biegi działają, tyle że czy to z kratek przednich, bocznych, na szybę czy na nogi nie czuć by w ogóle wiało powietrze, Podejrzewam że klapka w tunelu, ta pierwsza jest w pozycji zamkniętej. Dostałem się do panelu sterującego, ale nie ma do niego zamontowanej żadnej linki sterującej ową klapką. Chciałbym się dowiedzieć czy w tej klimie ta klapka jest sterowana linką czy jakimś silniczkiem elektrycznych i to on padł. Dodam że była zdejmowana deska rozdzielcza, po ponownym zamontowaniu normalnie działało a po kilku dniach pojawił się ten problem.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
W klimie nie ma klapki zamykającej jak w przypadku zwykłej bez klimy. Wiec są tylko klapki do sterowania ciepło//zimno, szyba/nogi , kratki/szyba nogi. Zablokowanie której kolwiek nie skutkuje blokada przepływu wiać powinno.W klimie manualnej jest na linkę.
Wychodzi na zatkany parownik przez brak filtra pyłkowego.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Racja, zresztą do tej pory źle myślałem, bo przeczytałem i myślałem, że autor tematu ma problemy z przełączeniem nawiewu nogi/szyba/kratki.
A nie ma tam klapki zaraz za filtrem pyłkowym? Bo chyba w klimatroniku jest.
[ Dodano: 2015-10-31, 22:29 ]
A może kable są zamienione na silniku wentylatora i kręci się w drugą stronę (juz nie pamiętam czy da się go podłączyć odwrotnie).
A nie ma tam klapki zaraz za filtrem pyłkowym? Bo chyba w klimatroniku jest.
[ Dodano: 2015-10-31, 22:29 ]
A może kable są zamienione na silniku wentylatora i kręci się w drugą stronę (juz nie pamiętam czy da się go podłączyć odwrotnie).
- Jarewa
- Forum Audi 80
Jest ale w manualnej brak jest tylko obieg wewnętrz/zewnątz i nasuwa się pytanie czy ma filtr a jak ma to w jakim stanie? bo jak ma i jest zatkany to też taki objaw będzie i blednę co pisałem jak wyżej i czy klapka działa to ta pneumatyczna.maciek889 pisze:A nie ma tam klapki zaraz za filtrem pyłkowym? Bo chyba w klimatroniku jest.
A więc tak, filtr jest nowy, więc on odpada. po włączeniu REC słychać że załącza się obieg wewnętrzny, ale nic się nie zmienia pod względem nadmuchu z kratek. Ewidentnie coś blokuje, myślałem że to ta klapka jak w wersji bez klimy, no ale mówicie że w klimie owej klapki nie ma, więc co innego mogło się zblokować? Przypomnę że po założeniu z powrotem deski nawiew przez pierwsze dni był, aż pewnego dnia stało się to z czym mam problem. Kable od dmuchawy nie były ruszane. A jeszcze dodam że z tyłu panelu sterowania jak się kręci tym pokrętłem od siły nadmuchu to od pozycji 0 do I widać jak bolec się rusza na którym powinna być założona linka. Wspomniane jeszcze zostało o zapchanym parowniku, coś w tym może być bo w sumie przejeździłem ten sezon bez filtra kabinowego i dopiero nie dano założyłem nowy. Idzie się dostać do tego parownika w celu przeczyszczenia w jakiś w miarę łatwy sposób ?
- Jarewa
- Forum Audi 80
Ściągniecie dmuchawy silnika i przez otwór coś tam dojście jest.bart0390 pisze: Idzie się dostać do tego parownika w celu przeczyszczenia w jakiś w miarę łatwy sposób ?
Bo sterownik panel jest uniwersalny do manualnej jak i do zwykłej bez klimy.bart0390 pisze: A jeszcze dodam że z tyłu panelu sterowania jak się kręci tym pokrętłem od siły nadmuchu to od pozycji 0 do I widać jak bolec się rusza na którym powinna być założona linka.