Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[B4 2.0 ABK] Poważny problem- szarpanie podczas jazdy. Prosz

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
matisobowidz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK] Poważny problem- szarpanie podczas jazdy. Prosz

Post autor: matisobowidz » 06 lis 2015, 13:39

Witam jestem tu nowy, od prawie roku posiadam AUDI B4 ABK 2.0 benzyna/gaz 115 km. Od momentu kupna mam poważny problem i nie mogę za nic w świecie dojść o co chodzi. A mianowicie auto szarpie zarówno na benzynie i na gazie, najdziwniejsze jest w tym wszystkim że robi to jak mu się podoba, przez okres letni było ok- szarpał o wiele rzadziej, przyszły chłodniejsze dni to robił to częściej i za każdym razem w tym samym miejscu, można powiedzieć że co do metra, podczas dojazdu do pracy, po przejechaniu jakiś 5 km. Szarpanie bardzo utrudnia jazdę , czasami jest niemożliwa, zjeżdżam zawsze na bok, gaszę auto na pół minuty, odpalam i jedzie dalej jak złoto jak gdyby nigdy nic, dlatego wydaje mi się bardzo dziwne :-( . Czasami szarpie parę dni pod rząd (i tylko raz dziennie) a czasami jest ok przez parę dni, autko jest naprawdę w dobrym stanie i nie wiem za co mam się zabrać. Wymieniłem przewody, kopułkę, świece, termostat, czyjnik temperatury, z przepłymomierzem jest wszystko ok. Nie chcę na darmo wyrzucać pieniędzy więc może miał ktoś takie doświadczenie i pomoże, na co bardzo liczę. Auto naprawdę super, silnik chodzi pięknie na gazie i benzynie, aż żal mi że nie mogę dojść co to za usterka. :-( Proszę o pomoc

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 06 lis 2015, 16:25

Sprawdź sondę lambda a najlepiej dla testu odłącz jej kabel (wtyczka z 1 pinem, czarne kable w okolicy aparatu zapłonowego). Rozłącz i tam gdzie masz wsuwkę meską (na kablu idącym do wiązki silnika) połącz dobrze z masę. I pojeździj tak aby sprawdzić.
Jeśli masz zwykły gaz i na nim szarpie to powyższe może nie pomóc.

Druga spraw to przekaźnik nr. 30 który może to powodować: https://audi80.pl/topics77/b4-abk-pr ... t22250.htm

matisobowidz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: matisobowidz » 06 lis 2015, 18:39

Ok dzięki, zrobię tak jak mówisz z tą sondą bo nie mam zwykłego gazu ;) Zamówię od razu przekaźnik 30 i też się zmieni, mechanik mówił że luty w nim są ok i przekaźnik jest wporządku ale po przeczytaniu wątku z linku który podałeś nie biorę tego pod uwagę i wolę wymienić , może okażę się celnym strzałem , tym bardziej że dużo nie kosztuje :) Dam znać czy jest poprawa

Awatar użytkownika
jomiskin13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jomiskin13 » 07 lis 2015, 11:35

Przewody zapłonowe sprawdziłeś? Jak sytuacja z twoim przepływ o mierzem ? Moja np szarpie przy dodawaniu gazu i nawet jak bieg zmieniam samym sprzęgłem to szarpie ale delikatnie w dodatku przy szarpnieciach rusza się drążek zmiany biegów więc w moim przypadku to chyba tylko wina sprzęgła 8-)

piter123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piter123 » 08 lis 2015, 10:32

Ja pod lupę wziąłbym czujnik halla w aparacie zapłonowym i ustawienie zapłonu.

Grześ77

Post autor: Grześ77 » 13 lis 2015, 21:20

Witam.
Patrzę skąd jesteś - Sobowidz. Czy to w pomorskim? Ja jestem z Tczewa też pomorskie. Posiadam ABK w avancie ale typ nadwozia nie ma nic do rzeczy. Powiem tak w Tczewie i bliskiej okolicy nie ma dobrych speców którzy prawidłowo ogarną ABK. Przerabiałem to na własnej skórze. Chodzi mi, np. o prawidłowe ust. zapłonu. Byłem w trzech warsztatach i wszędzie to samo. Jak wspominałem o odpowiedniej procedurze i o blokowaniu komputera to zdziwienie i śmiech. Więc dziękowałem. Inaczej sprawa LPG w ABK jest kilka godnych polecenia gazowników. Ale największa satysfakcja gdy się samemu ( z pomocą forum) rozwiąże problem.

FLORYDA

Post autor: FLORYDA » 27 sty 2016, 19:05

Witam, mam podobny objaw, przez całe lato i jesień było ok a kiedy przyszła zima też mi czasami potrafi szarpnąć ale sporadycznie. Zdarzyło mi się również 2 razy, że zaczął szarpać przez kilka sekund, strzelił po czym zgasł. Lpg mam IIgen, wcześniej miałem vectrę na wielopunkcie c20ne również instalka II generacji i chodziła bez zarzutu, pozbyłem się jej bo strasznie rdzewiała. W abk mam uszkodzoną pompkę centralnego z odcięciem rozrusznika oraz zapłonu i zastanawiam się, czy to czasami ta pompka nie miesza, bo auto zachowuje się tak jakby od czasu do czasu (czyli podczas szarpnięć) gubiło całkiem iskrę. 30' przelutowana, czujnik halla w aparacie nie ruszany, poza tym wszystko nowe, czujnik halla na razie wykluczam bo obrotomierz chodzi dobrze, pali też dobrze, na wolnych obrotach na lpg i pb pracuje równo, dlatego teraz mi przyszła ta pompka do głowy, że to ona może coś mieszać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl