[B4 2.0 ABK] nie odpala
No niestety, czyszczenie nie pomogło. Dalej jest tak samo. Przy zimnym najpierw faluje, potem jakoś utrzymuje 1800 i wraz ze zwiększaniem temperatury silnika zwiększa obroty.
[ Dodano: 2015-10-30, 16:19 ]
Wydaję mi się, że temat można zamknąć, ponieważ moja kruszynka doczekała się dnia, w którym nie musi już krzyczeć na światłach. Oto co zrobiłem
- auto nie jeździło na benzynie - wymienione świece wraz z kablami.
- nieszczelny układ dolotowy - nowa obudowa filtra powietrza + obejmy na węże (nie miało ich)
- nie trzymała obrotów - silniczek krokowy VDO (wyczyszczony i nasmarowany), oraz zregenerowany przepływomierz z odpowiednio naciągnięta sprężyną (do obecnej sytuacji). Koszt to niecałe 600zł.
Niestety to jeszcze nie koniec. Auto kopci i przy mniej naciągniętej sprężynie przepływki strzela w wydechu końcowym. Muszę ustawić zapłon najprawdopodobniej. No i bierze olej, ponieważ dymi na niebiesko. Mam nadzieję, że wystarczy wymienić uszczelniacze i oby to nie była uszczelka pod głowicą. Dziękuje wszystkim za rady i pomoc
[ Dodano: 2015-10-30, 16:19 ]
Wydaję mi się, że temat można zamknąć, ponieważ moja kruszynka doczekała się dnia, w którym nie musi już krzyczeć na światłach. Oto co zrobiłem
- auto nie jeździło na benzynie - wymienione świece wraz z kablami.
- nieszczelny układ dolotowy - nowa obudowa filtra powietrza + obejmy na węże (nie miało ich)
- nie trzymała obrotów - silniczek krokowy VDO (wyczyszczony i nasmarowany), oraz zregenerowany przepływomierz z odpowiednio naciągnięta sprężyną (do obecnej sytuacji). Koszt to niecałe 600zł.
Niestety to jeszcze nie koniec. Auto kopci i przy mniej naciągniętej sprężynie przepływki strzela w wydechu końcowym. Muszę ustawić zapłon najprawdopodobniej. No i bierze olej, ponieważ dymi na niebiesko. Mam nadzieję, że wystarczy wymienić uszczelniacze i oby to nie była uszczelka pod głowicą. Dziękuje wszystkim za rady i pomoc
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
[B4 2.0 ABK] Problemy z odpalaniem - wtryskiwacz rozruchowy.
Do problemów z LPG doszły mi problemy z odpalaniem auta jak jest zimny silnik. Akumulator nowy, rozrusznik po naprawie a to pie... ABK i tak nie chce zapalać. Czasami mi gdzieś jakby zanika iskra, ale na pych łapie od razu. Więc czujnik Halla narazie pomijam. Sprawdziłem wtryskiwacz rozruchowy - fakt, były pourywane kable. Polutowałem i... nic. A nie, sorry działa tak jak na filmiku.
U mnie wtryskiwacz rozruchowy działa tak... I tu pytanie: czy to nie powinno psikać jak kręcę rozrusznikiem? I dlaczego psikło tylko raz?
U mnie wtryskiwacz rozruchowy działa tak... I tu pytanie: czy to nie powinno psikać jak kręcę rozrusznikiem? I dlaczego psikło tylko raz?
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABK] Adiczka nie pali ani na benzynie ani na LPG ani
Mam nadzieje ze ktoś już tak miał i to naprawił a mianowicie
Do dzisiaj rana autko odpalało ale chodziło na 3 cylindry, przy obciążeniu i wyższych obrotach było słychać stukanie tka jak by cały czas chodził na plaku i to niezależnie czy na gazie czy na benzynie. Po odpięciu kabla z drugiej świecy dźwięk ustawał. Obecnie kręci ale nie odpala na niczym czy to benzyna czy to gaz nawet plak nie daje rady. Iskra jest wymieniłem cewke razem z modułem, kopułke rozdzielacza, palec, świece i kable brak mi już sił pomocy :cry:
Do dzisiaj rana autko odpalało ale chodziło na 3 cylindry, przy obciążeniu i wyższych obrotach było słychać stukanie tka jak by cały czas chodził na plaku i to niezależnie czy na gazie czy na benzynie. Po odpięciu kabla z drugiej świecy dźwięk ustawał. Obecnie kręci ale nie odpala na niczym czy to benzyna czy to gaz nawet plak nie daje rady. Iskra jest wymieniłem cewke razem z modułem, kopułke rozdzielacza, palec, świece i kable brak mi już sił pomocy :cry:
-
- Forum Audi 80
Zmierzyłem kompresje i na 1 oraz 2 cylindrze jest aż cały 1 bar na 3 i 4 jest lepiej bo po 9bar maja no powiedzmy ze takie naciągane może byc jutro zdejme głowice i zobacze co tam słychać. A no i podpinając ja pod kompa wyszło pare błędów między innymi czujnik spalania stukowego, czujnik położenia przepustnicy i takie tam ale myśle ze poprostu przez to ze chodzil na 3 albo 2 gary komputer troszke zgłupial. Jutro dowiem sie więcej
[ Dodano: 2015-11-14, 09:44 ]
no i wszystko jasne głowica zdjęta jak sie okazało przepaliła sie uszczelka wraz z kawałkiem głowicy dzieki za pomoc
[ Dodano: 2015-11-14, 09:44 ]
no i wszystko jasne głowica zdjęta jak sie okazało przepaliła sie uszczelka wraz z kawałkiem głowicy dzieki za pomoc
[B4 2,0 ABK] Problem z odpalaniem, obroty, bialy dym
Witam, niedawno kupilem 80tke od starszego pana, ogolnie jezdzi przyspiesza hamuje i prowadzi sie bardzo dobrze, biegi chodza leciutko, gaz nie przerywa nie telepie go, troche sie poci tu i tam ale duzo za niego nie dalem wiec cudow wymagac nie moge. Jedynie co bylo niby do wymiany to swiece i kable bo auto mialo problem z odpaleniem, niewazne czy zimno czy cieplo. Odpalal jedynie po wcisnieciu gazu w podloge i to z trudem bo na poczatku chodzil strasznie nie rowno ale po chwilj zaczynal pracowac jak nalezy. Swiece kable palec i kopulka wymieniona i jedynie co sie polepszylo to to ze nie trzeba wciskac gazu zeby zalapal. Jednak kreci 5-6 sekund zanim zacznie dzialac i dopiero wtedy musze dac mu leciutko gazu zeby nie zgasl i zlapal obroty i przestal sie dlawic. Smierdzi benzyna wewnatrz przy odpalaniu, nie wiem co moze byc przyczyna bo to pierwsze audi w mojej karierze :lol: :lol: . Na dluzsza mete to jest denerwujace bo auto wyglada i jezdzi bardzo zdrowo a kiedy przyjdzie co do czego i trzeba go odpalic to wyglada to jak ostatnie jego chwile . Troche daje na bialo z rury. Na zimnym silniku wskazowka obrotomierza lezy doslownie lezy ale buda nie trzesie i chodzi rowno. Najgorzej jak mowilen to zaplon, kreci kreci kreci i kiedy zacznie lapac telepie go kaszle prycha dusi, lekkie przegazowanie i juz jest git.