Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9 1Z] Problem ze wskaźnikiem paliwa

edwardn8
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: edwardn8 » 14 lis 2015, 10:54

Witam,
U mnie w B4 ABK wskaźnik poziomu paliwa leży cały czas na zero, zwierałem przewody od pływaka w bagażniku to wskazówka się podnosi. Odkręciłem dekiel pompy i zobaczyłem że w środku od pływaka jest urwany przewód. W jaki sposób bezpiecznie wyciągnąć pływak żeby polutować przewody? Nie chce robić nic na siłe.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 14 lis 2015, 13:02

edwardn8 pisze:W jaki sposób bezpiecznie wyciągnąć pływak żeby polutować przewody?
a nie lepiej kupić zacisk na przewód

edwardn8
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: edwardn8 » 14 lis 2015, 14:35

Problem w tym że przewód urwał się przy samym zaczepie plastikowym tak jak na zdjęciu.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 14 lis 2015, 15:07

edwardn8 pisze:Problem w tym że przewód urwał się przy samym zaczepie plastikowym tak jak na zdjęciu.
a no tak to tak nie da rady

W 80 nie wyciągałem tego ale w seacie się to obracało o kilka stopni i wychodziło może tu jest podobnie.

Poszukaj może znajdziesz odpowiedź https://cse.google.com/cse?cx=partner-p ... gsc.page=1

edwardn8
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: edwardn8 » 03 gru 2015, 18:19

Mały manual wymiany/naprawy pływaka odpowiedzialnego za wskazania poziomu paliwa:

Zaczynamy od wyjęcia rzeczy z bagażnika i zdjęcia wykładziny. Najlepszy dostęp będzie po złożeniu tylnych siedzeń od strony pasażera. Tam zobaczymy dekiel (zdjęcie 1), wykręcamy 3 śruby. Warto wokół zrobić względny porządek żeby przypadkiem nic nam nie wpadło do zbiornika, wszelki bród nie jest wskazany.

Po zdjęciu zobaczymy przewody paliwowe i wtyczkę elektryczną (zdjęcie 2). Polecam odkręcać poszczególne elementy właśnie w takiej kolejności, przy odkręcaniu przewodu 3 lepiej podłożyć jakąś szmatkę bo wycieknie trochę paliwa i uważać na 2 miedziane podkładki żeby ich nie zgubić. Następnie zabieramy się za nakrętke 4, tutaj trzeba się wspomóc i uderzyć ręką przez np duży śrubokręt. Gwint prawy czyli odkręcamy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

Po zdjęciu ukaże nam się taki obrazek (zdjęcie 3), tutaj należy uważać na 1-uszczelkę żeby nam gdzieś nie uciekła, 2-przewód powrotu paliwa (u mnie niestety połamany z jednej strony i przy składaniu założyłem opaskę zaciskową), no i pod nr 3 mamy nasz pływak, żeby go zdjąć należy sięgnąć ręką i od dalszej strony, nie od strony pompy wyczujemy wybrzuszenie, należy mocno nacisnąć i później pociągnąć do góry.

Na zdjęciu nr 4 widać element który należy nacisnąć.

Następnie należy wyjąć wtyczkę elektryczną (zdjęcie 5) i pływak jest nasz. Zdjęcie 6 przedstawia usterkę w moim przypadku, przyniosłem pływak do domu, polutowałem, dla pewności sprawdziłem czy działa i przy minimalnym poziomie miał ok 40ohm, przy maksymalnym 185ohm, rezystancja rosła prawidłowo bez żadnych przerw. Dodatkowo przeczyściłem styki już tak na przyszłość i złożyłem w odwrotnej kolejności, z początku miałem problem z uszczelką ale trzeba ją odpowiednio włożyć. Po skręceniu oczywiście odpaliłem auto, dodałem kilka razu gazu i sprawdzałem czy nic nie cieknie.

Może się komuś przyda, pozdrawiam:)

jarowlkp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarowlkp » 30 mar 2017, 11:59

Panowie pytanie z podobnej beczki pacjent Audi 80 B4 abt z podtlenkiem LPG . jeżdząć na LPG wskaźnik paliwa opada tak jak by benzyny też ubywało , zatankowany jest pod korek , dziś chciałem dolać ale nic nie weszło czyli paliwa jest na full , a wskaźnik pokazuje prawie rezerwę , czy to może być z wskaźnikiem czy czujnikiem w zbiorniku ?, dziwna sytuacja ze pokazuje ze ubywa PB , skoro nie ubywa , jeżdżąc tylko na LPG ,nadmienię ze problem pojawia się w trasie wczoraj zrobiłem 400 km , po mieście jest ok.

z góry dziękuje za cenne rady

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 30 mar 2017, 12:03

jarowlkp pisze: czy to może być z wskaźnikiem czy czujnikiem w zbiorniku ?
jak dla mnie to możliwa i jedna i druga opcja

Astronis96

Post autor: Astronis96 » 30 mar 2017, 19:27

Wymień pływak, może się przewodzik przerwał jak u mnie, a jak nie pomoże to wskaznik :)

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 30 mar 2017, 19:41

Wydaje mi się że lepiej zacząć od licznika po 1 dlatego że jest to dużo łatwiejsza robota(chodź nie koniecznie) - sprawdzić/przeczyścić miejsce połączenia wskaźnika poziomu paliwa z płytką pcb a po 2 dlatego że jest to chyba najczęstsza przyczyna.

Astronis96

Post autor: Astronis96 » 30 mar 2017, 20:15

Jak miałem taką sytuację że po kupnie auta paliwo ciągle leżało.Okazało się, że przewodzik był po prostu przerwany (od pływaka).Kupiłem używkę ze szrotu, podłączyłem, włączyłem zapłon, i podnosiłem pływak, żeby sprawdzić sprawność wskaznika, na liczniku.Wyżej podnosiłem, wskaznik szedł w górę, i na odwrót dokuczacz_

jarowlkp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarowlkp » 31 mar 2017, 06:49

dzięki Panowie za cenne rady , jak tylko auto wróci z trasy to będę działał i zdam relację ,
Pozdrawiam,

Panowie potwierdzam uwalony był słynny kabelek przy pływaku , wstawiłem nowy i wskaźnik pokazuje aż miło .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl