Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] problem w zlokalizowaniu wycieku oleju

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

[B4 1.9 1Z] problem w zlokalizowaniu wycieku oleju

Post autor: hudy » 17 lis 2015, 21:25

Witam. Od kilku dni obserwuję skąd wycieka olej silnikowy. Wyciek nie jest duży a olej zbiera się na spodzie miski olejowej. Z obserwacji wywnioskowałem że olej cieknie gdzieś od tyłu musi, od strony skrzyni. Są dwie możliwości. Albo uszczelka misy (wymieniona kilka miesięcy temu) albo uszczelniacz na wale. Niech ktoś mi powie jak można sprawdzić czy to uszczelniacz? Z tematów na forum wyczytałem że zazwyczaj olej osadza się na skrzyni biegów. U mnie skrzynia jest sucha. Jak patrzę na otwory w skrzyni gdzie widać koło zamachowe to nie widać oleju wszytki suche. Czy przy wycieku z uszczelniacza będzie widać olej na tym kole?

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 17 lis 2015, 21:34

A sprawdź czy nie puszcza Ci na odmie która wchodzi do bloku i ścieka w dól miski

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 17 lis 2015, 21:43

Tam jest sucho. Wszystko obejrzałem i cieknie z tyłu. Nie wiem tylko jak wykluczyć bądź potwierdzić wyciek z uszczelniacza.

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 18 lis 2015, 07:46

A przejedz jeszcze palcem po deklu od pompy wacum od str skrzyni tam jak puszcza to identycznie wygląda na dole jak by symering pościł łączeniu

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 18 lis 2015, 07:53

Sucho wszędzie. Olej pojawia się na tylnej ściance misy olejowej. Niestety jest tam wszystko tak zabudowane że nie widać łączenia misy z silnikiem.

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 18 lis 2015, 09:10

kapie na ziemie? może to jakies pozostałości oleju stare?

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 18 lis 2015, 09:28

Nie kapie bo wyciek nie jest jeszcze duży. Kurczę stary olej chyba by kilka dni się nie wydostawał. Myślę nad tym kołem zamachowym czy przy wycieku z uszczelniacza był by na nim olej

LoTaR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LoTaR » 19 lis 2015, 01:07

Ja mam ten uszczelniacz nieszczelny i w tych otworkach gdzie widać koło zamachowe jest olej tylko,że u mnie ten wyciek jest spory ponieważ kropki pojawiają się na podłodze,ale jak masz ten wyciek mały to widocznie jeszcze tam oleju nie będzie chyba,że ten wyciek jest z innego miejsca.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 19 lis 2015, 17:30

Będę musiał chyba jednak podnieść samochód, zrzucić sanki z przodu i te wszystkie łapy bo chyba nic się nie dowiem. Mam nadzieje że to uszczelka misy bo sobie z tym sam zrobię a z uszczelniaczem to juz grubsza robota.
A jak zakładałem misę to sobie tak myślałem by dać silikon.

[ Dodano: 2015-11-19, 17:30 ]
Witam ponownie. Dziś miałem chwilę czasu i próbowałem zlokalizować wyciek. Moim zdaniem cieknie z misy ale wrzucam kilka zdjęć byście fachowym okiem ocenili czy dobrze przypuszczam. Uszczelniacza sam nie wymienię a nie chce by mnie mechanik skasował a powód wycieku byłby inny.
Koło zamachowe wygląda na całkowicie suche. Także wewnętrzna cześć obudowy skrzyni. zaznaczyłem te miejsca strzałkami. I po jednaj i po drugiej stronie jest sucho.
Po zdjęciu tej osłony w kształcie litery C która zakrywa koło zamachowe widać że olej spływa z góry po jej zewnętrznej części czyli chyba raczej nie od strony uszczelniacza. Na ostatnim zdjęciu zaznaczyłem gdzie jest najwięcej oleju i chyba tam jest wyciek.
Wszystkie śruby misy olejowej dociągnąłem. Kilka z nich akurat najbliżej wycieku dokręciłem jaszcze o pół obrotu albo i troszkę więcej także lekki luz miały. Może po ich dociągnięciu nie będzie już ciekło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl