[B4 1.9 1Z] problem w zlokalizowaniu wycieku oleju
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] problem w zlokalizowaniu wycieku oleju
Witam. Od kilku dni obserwuję skąd wycieka olej silnikowy. Wyciek nie jest duży a olej zbiera się na spodzie miski olejowej. Z obserwacji wywnioskowałem że olej cieknie gdzieś od tyłu musi, od strony skrzyni. Są dwie możliwości. Albo uszczelka misy (wymieniona kilka miesięcy temu) albo uszczelniacz na wale. Niech ktoś mi powie jak można sprawdzić czy to uszczelniacz? Z tematów na forum wyczytałem że zazwyczaj olej osadza się na skrzyni biegów. U mnie skrzynia jest sucha. Jak patrzę na otwory w skrzyni gdzie widać koło zamachowe to nie widać oleju wszytki suche. Czy przy wycieku z uszczelniacza będzie widać olej na tym kole?
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Będę musiał chyba jednak podnieść samochód, zrzucić sanki z przodu i te wszystkie łapy bo chyba nic się nie dowiem. Mam nadzieje że to uszczelka misy bo sobie z tym sam zrobię a z uszczelniaczem to juz grubsza robota.
A jak zakładałem misę to sobie tak myślałem by dać silikon.
[ Dodano: 2015-11-19, 17:30 ]
Witam ponownie. Dziś miałem chwilę czasu i próbowałem zlokalizować wyciek. Moim zdaniem cieknie z misy ale wrzucam kilka zdjęć byście fachowym okiem ocenili czy dobrze przypuszczam. Uszczelniacza sam nie wymienię a nie chce by mnie mechanik skasował a powód wycieku byłby inny.
Koło zamachowe wygląda na całkowicie suche. Także wewnętrzna cześć obudowy skrzyni. zaznaczyłem te miejsca strzałkami. I po jednaj i po drugiej stronie jest sucho.
Po zdjęciu tej osłony w kształcie litery C która zakrywa koło zamachowe widać że olej spływa z góry po jej zewnętrznej części czyli chyba raczej nie od strony uszczelniacza. Na ostatnim zdjęciu zaznaczyłem gdzie jest najwięcej oleju i chyba tam jest wyciek.
Wszystkie śruby misy olejowej dociągnąłem. Kilka z nich akurat najbliżej wycieku dokręciłem jaszcze o pół obrotu albo i troszkę więcej także lekki luz miały. Może po ich dociągnięciu nie będzie już ciekło.
A jak zakładałem misę to sobie tak myślałem by dać silikon.
[ Dodano: 2015-11-19, 17:30 ]
Witam ponownie. Dziś miałem chwilę czasu i próbowałem zlokalizować wyciek. Moim zdaniem cieknie z misy ale wrzucam kilka zdjęć byście fachowym okiem ocenili czy dobrze przypuszczam. Uszczelniacza sam nie wymienię a nie chce by mnie mechanik skasował a powód wycieku byłby inny.
Koło zamachowe wygląda na całkowicie suche. Także wewnętrzna cześć obudowy skrzyni. zaznaczyłem te miejsca strzałkami. I po jednaj i po drugiej stronie jest sucho.
Po zdjęciu tej osłony w kształcie litery C która zakrywa koło zamachowe widać że olej spływa z góry po jej zewnętrznej części czyli chyba raczej nie od strony uszczelniacza. Na ostatnim zdjęciu zaznaczyłem gdzie jest najwięcej oleju i chyba tam jest wyciek.
Wszystkie śruby misy olejowej dociągnąłem. Kilka z nich akurat najbliżej wycieku dokręciłem jaszcze o pół obrotu albo i troszkę więcej także lekki luz miały. Może po ich dociągnięciu nie będzie już ciekło.