Druga sprawa termostaty zwykle w audi 80 bywają na dole za pompą wody a nie tu więc wprowadziłeś nas trochę w błąd pisząc że masz odpowietrznik za termostatem.
Chyba że tu jest jakoś inaczej to zwracam honor

no tak bardzo możliwe kolega już wcześniej mnie tak zamotał że hoho ale ja widzę tylko jakby kawałek czegoś i nie wiem czy to jakaś zaślepka czy kawałek czujnika. No i zdjęcie cit kiepskie i nie wiele widać.1,6td pisze:Kolego na górze to nie jest żadna zaślepka tylko powinien tam być czujnik 2-pinowy,
moim zdaniem nie spadła tylko widzisz nie poprawne dane. Opcje są dwie albo czujnik do bani albo uszkodzenie jest w liczniku, może stabilizator lub zimne luty + wymiana tego termostatu.Fahren pisze:Ale jakie masz inne wyjaśnienie, żeby w minutę temperatura spadła o jakieś 10 stopni zanim dolewka gdziekolwiek poszła?
żeby był jasnośćFahren pisze:Żeby była jasność - głowica jest tam, gdzie są krzywki, czyli odkręcam tą część, która je okrywa i uszczelkę kładę między właśnie zdjętą pokrywę, a blok, zgadza się?
nie to nie to, gdy ta uszczelka padnie częstym przypadkiem jest wywalanie wody na zewnątrz przy połączeniach przewodów, korkiem od zbiorniczka lub rozerwanie przewodów ale także może wciągać wodę do cylindra lub częstszy to to że płyn będzie dostawał się do oleju.Fahren pisze:Właśnie zajrzałem pod maskę w poszukiwaniu gdzie mniej więcej ta uszczelka jest i być może pewną wskazówką będzie mokry dół osłony paska rozrządu. Mniej więcej przy wsuwce do silnika.
będzie dużo więcej palił bo długo będzie się nagrzewałFahren pisze:Przy okazji - gdybym jeździł bez termostatu, to efektem byłby tylko ciągle puszczony duży obieg, jak rozumiem. Czyli efekt taki, jak przy otwartym termostacie. Jak to wpłynie na silnik?
filtr oleju, płyn chłodniczy, uszczelki kolektora wydechowego i ssącego a takę uszczelniacze dobrze by było wymienić no i planowanie głowicy w razie potrzeby.Fahren pisze:Do PS - Kilka rzeczy, tj pasek rozrządu i pompę wody zgaduję. I olej. Coś jeszcze?