Chodzi o wkrętki pod wtryskiwacze LPG?kris4 pisze:i jak rozebrałem niedawno kolektor to nie było tam żadnej puszki i musze go całego założyci tylko jak nawiertki zrobi bo musza byc pod jakimś kątem czy jak to :?
Są dwie szkoły, gazownicy którzy biorą drogo i starają się robić jak najlepiej wiercą tak aby gaz podawany był w jak najbardziej zbliżonym miejscu i kierunku. Czyli nie celować wkrętką w przeciwną ścianę kanału kolektora tylko aby dmuchał "z wiatrem" i jak najbliżej i "równoleglej" wtryskiwacza benzynowego.
Ja zrobiłem u siebie wg. powyższego tylko przy wierceniu takim wierceniu czasem ciężko przykręcić kolektor bo wkrętki są bardzo blisko śrub. Trzeba najpierw przykręcić kolektor i dopiero później wkrętki. Wkrętki najlepiej mieć takie bez sześciokąta po zewnętrznej tylko na klucz imbusowy.
Drugą metodę stosują zakłady którym zależy na ilości czyli szybciej i taniej więc wiercenie jak wiertarka podejdzie i bez zdejmowania kolektora, czasem nawet wkrętki "pod wiatr" i daleko od wtryskiwacza benzynowego.
Choć to pojawiają się głosy że przy drugim rozwiązaniu auto może mniej palić bo jak gaz leci prosto na przeciwną ściankę kolektora to lepiej się miesza z powietrzem.
Tutaj fotki jak to zrobiłem u siebie: