[b4 1z] skąd ten wyciek ?
- krzyn33
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Audi A3
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
[b4 1z] skąd ten wyciek ?
Koledzy ma ktoś pomysł skąd może brać się olej w miejscu zaznaczonym na zdjęciach ?
Z odmy na dole nie cieknie bo sprawdzałem i jest sucho. Ze 2 tygodnie temu przy wymianie oleju wymieniałem okrągłą uszczelkę pod chłodniczką, bo myślałem że to jej wina (stara była całkiem płaska i twarda), ale nie pomogło. Wyciek jest dość spory bo ubywa mi około pół litra oleju na miesiąc (jeżdzę codziennie 15 km do pracy).
Z odmy na dole nie cieknie bo sprawdzałem i jest sucho. Ze 2 tygodnie temu przy wymianie oleju wymieniałem okrągłą uszczelkę pod chłodniczką, bo myślałem że to jej wina (stara była całkiem płaska i twarda), ale nie pomogło. Wyciek jest dość spory bo ubywa mi około pół litra oleju na miesiąc (jeżdzę codziennie 15 km do pracy).
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Odma wykluczona, uszczelka chodniczki tez to zostaje tylko metalowa uszczelka podstawy filtra oleju (miejsce gdzie podstawa filtra przylega do silnika). Robiłem z nią 2 miesiące temu. By się do niej dostać musisz zdjąć filtr i chłodniczkę, odkręcasz 3 śruby na imbus i masz uszczelkę. Łatwiej było by zdjąć jeszcze podstawę filtra odkręcając metalowy przewód od turbo ale u mnie nie mogłem go wyjąć przez co było mało miejsca na wymianę tej uszczelki.
Jeszcze jedno miejsce z którego może cieknąc w tym miejscu to w/w przewód olejowy od turbo ale byś widział olej tez od góry przy filtrze.
Jeszcze jedno miejsce z którego może cieknąc w tym miejscu to w/w przewód olejowy od turbo ale byś widział olej tez od góry przy filtrze.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Raczej nie ma innej możliwości bo tak jak pisałem wyżej tam są tylko 3 lub 4 miejsca z których może lecieć olej. By być pewnym na 100% to wytrzyj do sucha zaraz pod podstawa filtra przy tych 2 śrubach na imbus. Jeśli pod nimi pojawi się olej to masz winowajcę. Tak wyglądało u mnie gdy uszczelka była do wymiany:
Witam. Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Mam problem z pewnym wyciekiem, aczkolwiek nigdzie na forum nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mianowicie cieknie mi olej po mocowaniu/łapie alternatora. Po dłuższej jeździe zawsze wisi mi tam kropla. Ostatnio wymieniałem uszczelkę pokrywy zaworów, uszczelkę pod kolektorem ssącym oraz wydechowym lecz niestety wciąż pojawia mi się tam olej. Miał ktoś coś podobnego? Spływ od turbo nie cieknie.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z