[B4 2.0E] Odgłos ocierającej sprężyny przy operowaniu sprzęgłem, lekko odczuwalny na nodze
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
[B4 2.0E] Odgłos ocierającej sprężyny przy operowaniu sprzęgłem, lekko odczuwalny na nodze
Witam
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że przy ruchu nogą na sprzęgle pojawia się odgłos jakby ocierającej, przeskakującej lekko sprężyny i czuć to delikatnie na nodze.
Wczoraj zdjąłem półkę kierowcy i nasmarowałem białym smarem wszystkie elementy ruchome wchodzące w skład układu wyłączania sprzęgła - wszelkie sworznie, tulejki itp. łącznie z popychaczem pompy pod gumową osłoną, przy czym śladu wycieku płynu brak. Niestety efektów również na razie nie widać chyba, że trochę pojeżdżę i smar zacznie penetrować miejsca. Zastanawiam się czy to jednak nie jest ostrzeżenie przed awarią i już nie szykować się na zestaw naprawczy łącznie z szukaniem odpowiedniej sprężyny. Autem nadal może mi się zdarzyć robić trasy po 600 km lub więcej. Obecnie jeździ czasem sporo w korkach, co niestety nie wpływa dobrze na trwałość układu.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem?
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że przy ruchu nogą na sprzęgle pojawia się odgłos jakby ocierającej, przeskakującej lekko sprężyny i czuć to delikatnie na nodze.
Wczoraj zdjąłem półkę kierowcy i nasmarowałem białym smarem wszystkie elementy ruchome wchodzące w skład układu wyłączania sprzęgła - wszelkie sworznie, tulejki itp. łącznie z popychaczem pompy pod gumową osłoną, przy czym śladu wycieku płynu brak. Niestety efektów również na razie nie widać chyba, że trochę pojeżdżę i smar zacznie penetrować miejsca. Zastanawiam się czy to jednak nie jest ostrzeżenie przed awarią i już nie szykować się na zestaw naprawczy łącznie z szukaniem odpowiedniej sprężyny. Autem nadal może mi się zdarzyć robić trasy po 600 km lub więcej. Obecnie jeździ czasem sporo w korkach, co niestety nie wpływa dobrze na trwałość układu.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem?
- xRead
- Forum Audi 80
- Imię: Dawid
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK
Re: [B4 2.0E] Odgłos ocierającej sprężyny przy operowaniu sprzęgłem, lekko odczuwalny na nodze
Mam tak samo szczególnie w gorące dni. Tam chyba sprężyna przy pedale tak to powoduje, kiedyś zaglądałem.. Przy puszczaniu sprzęgła przy końcu takie klik robi
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jac
- Silnik: 1.9 1Z
Re: [B4 2.0E] Odgłos ocierającej sprężyny przy operowaniu sprzęgłem, lekko odczuwalny na nodze
Miałem podobny objaw w A6 C4. Lekkie skrzypienie pojawiało się od czasu do czasu, aż pewnego dnia przy powrocie z trasy 300 km przy kolejnym wciśnięciu sprzęgła pękła śruba regulacyjna. Dobrze, że do szwagra miałem około 20 km...
-
- Forum Audi 80
Tatko mechanik twierdzi z kolei, że to może być ten "wspomagacz" pomiędzy grodzią a pedałem. Fajnie jakbyś coś więcej powiedział która to dokładnie śruba, bym wiedział gdzie za jednym razem szukać przede wszystkim najpierw tam, gdzie najbardziej prawdopodobne.
Ogólnie sprzęgło było robione ponad 2 lata temu, a z gładką pracą przejechałem lekko z 50 tys. km i dopiero od ok. 1000 km zauważyłem to.
Dźwięk można porównać do stopniowego rozsiadywania się na starym sprężynowym materacu.
Ogólnie sprzęgło było robione ponad 2 lata temu, a z gładką pracą przejechałem lekko z 50 tys. km i dopiero od ok. 1000 km zauważyłem to.
Dźwięk można porównać do stopniowego rozsiadywania się na starym sprężynowym materacu.
-
- Forum Audi 80
To już wiem gdzie szukać. Rozbieram cały zespół pedału sprzęgła i badam temat.
Dzięki wielkie!
Dzięki wielkie!
-
- Forum Audi 80
Witam. Autko póki co jeździ, na razie nie miałem zbytnio czasu się za to wziąć. Ja chyba jeszcze spróbuję zajrzeć co się dzieje z wysprzęglikiem. Po wczorajszym podróżowaniu po całym Trójmieście zauważyłem, że w międzyczasie dłuższy postój skutkował małym kłopotem z odskoczeniem pedału sprzęgła do końca, jakby coś przycinało. Na razie sprawdzę poziom płynu hamulcowego i ślady wycieków, a potem jak znajdę trochę więcej czasu to przyglądnę się wysprzęglikowi, a dokładnie tym powierzchniom roboczym. Rozkręce również i sprawdzę to o czym pisałeś wyżej w kontekście C4.
-
- Forum Audi 80
Wczoraj robiąc kompleksowo przygotowywanie auta na zimę zająłem się niniejszą przypadłością. Wyciągnąłem wysprzęglik, wszystko nasmarowałem - styk popychacza z łapą na smar grafitowy, wszystko pod osłoną smarem białym i złożyłem (swoją drogą przy nie ruszaniu hydrauliki trochę ciężka sprawa). Sprzęgło chodzi zauważalnie lżej, ale to lekkie przycieranie sprężyny jest nadal i przy wkładaniu siłownika również to odczuwałem i słyszałem, więc wina leży widocznie w nim.
Na razie chyba pozostaje jeździć... waham się czy za jakiś rozbierać go i regenerować albo łatwiej - kupić nowy.
W obrębie pedałów nic nie ruszałem poza wcześniejszym smarowaniem, dostęp kiepski, ale raczej nic tam się nie sypie - po złożeniu czasem pedał sprzęgła odskakiwał z lekkim opóźnieniem i nic tam nie sprawiało wrażenia rozsypywania się.
Czy z tak pracującym sprzęgłem można nadal jeździć bez większych obaw? Wycieków w układzie brak, a sprzęgło bardzo ładnie działa, do tego komplet tarcza i docisk wymieniane były dość niedawno na Sachsa.
Na razie chyba pozostaje jeździć... waham się czy za jakiś rozbierać go i regenerować albo łatwiej - kupić nowy.
W obrębie pedałów nic nie ruszałem poza wcześniejszym smarowaniem, dostęp kiepski, ale raczej nic tam się nie sypie - po złożeniu czasem pedał sprzęgła odskakiwał z lekkim opóźnieniem i nic tam nie sprawiało wrażenia rozsypywania się.
Czy z tak pracującym sprzęgłem można nadal jeździć bez większych obaw? Wycieków w układzie brak, a sprzęgło bardzo ładnie działa, do tego komplet tarcza i docisk wymieniane były dość niedawno na Sachsa.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Często skrzypi jak łapa sprzęgła pęknięta...
-
- Forum Audi 80
Po wyjęciu skrzyni nie wyglądało by coś było pęknięte. To tarcie sprężyny czuć było wyraźnie na siłowniku.
-
- Forum Audi 80
W okolicach jesieni czy wiosny przesmarowałem elementy w siłowniku i pompie białym smarem - również pod osłonami, wszędzie gdzie dałem radę wejść bez rozbiórki, wyjąłem też siłownik ze skrzyni bez rozłączania go. Przy okazji wspomnę, że montaż z powrotem był bardzo problematyczny, ale po ok. 1,5 godziny się udało go wcisnąć.
Długo nie było poprawy aż do pierwszych większych upałów w czerwcu i od tej pory wszystko pracuje płynnie jak wcześniej.
Długo nie było poprawy aż do pierwszych większych upałów w czerwcu i od tej pory wszystko pracuje płynnie jak wcześniej.