Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b3 RU] Skrzynia biegów AKM

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
descandida
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: descandida » 26 sty 2008, 07:19

nie szukaj skrzyni u byle kogo, większość warsztatów zajmujących się rozbiórkami aut da Ci gwarancję rozruchową, pewnie w Twojej okolicy znajdziesz bez problemu, szukaj takiego warsztatu, który nie jest od wczoraj, ja znalazłem swoją poprzez Allegro w niewielkiej odległości od zamieszkania, fakt szukałem dość długo przez to, że ponoć bardzo ważne są te oznaczenia literowe (choć niektórzy twierdzą inaczej), w każdym bądź razie nie żałuję, a też zastanawiałem się nad remontem starej, mój mechanik wybił mi to z głowy,

Awatar użytkownika
grzesiek.sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek.sz » 26 sty 2008, 11:27

Mój mechanik już od początku polecił szukanie używanej skrzyni
Mówiąc o oznaczeniu literowym masz na myśli "AKM" ?
jeśli ktoś podaje mi 9 cyfrowy numer to nie mam jak tego zweryfikować np tu http://www.allegro.pl/item290996620_aud ... iegow.html
mam też pytanie czy warto interesować się skrzyniami już wyjętymi z auta które nie wiadomo ile czasu leżą na składzie ?

descandida
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: descandida » 27 sty 2008, 00:34

najważniejsze: pojemność, literki i rodzaj sprzęgła (u mnie hydrauliczne), powiedział mi to facet z Jeleniej Góry, który handluje skrzyniami i silnikami, niestety ryzykujesz zawsze kupując używkę, dlatego warto dobrze poszukać dającego gwarancję rozruchową, ja szukałem na allegro u sprawdzonych sprzedawców, mam nadzieję, że Ci się powiedzie <piwo>, a co do wyjętych już z auta, wydaje mi się, że trudno Ci będzie znaleźć inaczej niż już zdemontowaną

Awatar użytkownika
grzesiek.sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek.sz » 29 sty 2008, 16:45

znalazłem taką
http://www.allegro.pl/item300801235_aud ... iegow.html
400km ode mnie więc będę szukał bliżej
Mam jeszcze pytanko o sprzęgło to sprzęgło musi być dopasowane do skrzyni czy odwrotnie jak to jest nie jestem mechanikiem proszę o jak najprostsze wyjaśnienie? są chyba 2 rodzaje sprzęgło na linkę i hydrauliczne jak poznać jakiej jest ?

descandida
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: descandida » 29 sty 2008, 19:57

ja też nie jestem mechanikiem niestety, :mrgreen: przekazuję Ci informacje z własnego doświadczenia, wiec z tego co wiem, to 1990 rocznik miał we wszsytkich hydraulikę, ale można poznać to po 5 przewodach wychodzących ze zbiorniczka wyrównawczego płynu wspomagania i po tym, że do skrzyni, patrząc od przodu, po prawej stronie powinien wchodzić gumowo metalowy przewód do wysprzęglika, ale dla pewności zapytaj bardziej doswiadczonych kolegów, lub zaczekaj może ktoś mnie poprawi lub potwierdzi

Awatar użytkownika
grzesiek.sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek.sz » 02 lut 2008, 17:04

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=306713604
już bliżej mnie ale nie mogłem się dodzwonić będę próbował jeszcze
może ktoś ze Słupska kojarzy te audi z którego to jest skrzynia ?

descandida
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: descandida » 02 lut 2008, 22:31

zwróć uwagę na to, że auto jest jeszcze na czarnych blachach więc od dawna jest w Polsce co za tym idzie ma prawdopodobnie sporo przejechane u nas, najprawdopodobniej bite z przodu dość mocno jeżeli gość nie wystawia całego przodu i bloku silnika, mówiąc szczerze szukałbym dalej

Awatar użytkownika
grzesiek.sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek.sz » 03 lut 2008, 00:24

Celne spostrzeżenie szukać dalej i tak będę bo nie zamierzam pierwszej z brzegu brać koszta wymiany są zbyt duże żeby coś niepewnego zakładać bo impreza może okazać się droższa ze względu na nie jedną a dwie wymiany

Bodo-K
Forum Audi 80
Forum Audi 80

skrzynia

Post autor: Bodo-K » 15 lut 2008, 14:25

Witam Nie wiem czy to jest jeszcze aktualne ale były skrzynie w Żukowie tj jak się jedzie z Żukowa na Gdansk po lewej stronie na górze jest firma-złomowiec Auto -Gracik facet miał tam parę skrzyń Akm wszystkie były z wysprzęglikiem hydraulicznym i po lewej górnej stronie jest na niego specjalny otwór Radził bym dokładnie sprawdzać symbole bo taki sam wygląd ma skrzynia o symbolu AKS ale jest to skrzynia cztero biegowa
Jest jeszcze sklep-magazyn na terenie giełdy w Chwaszczynie tam tez powinno coś być
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzesiek.sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek.sz » 16 lut 2008, 01:03

Dzięki za informację jeśli nie uda mi się ze skrzynią którą mam teraz na oku to tam pojadę

Awatar użytkownika
Dzwonek_gda
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dzwonek_gda » 19 mar 2008, 23:46

troche odkopałem temat :D mam takie pytanko: mam silnik 1.8 ze skrzynią cztero biegową chcem zmienic na piecio tez od 1.8 . bedzie pasować bez problemów???? [80 B3] :roll:

Awatar użytkownika
grzesiek.sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek.sz » 14 maja 2008, 07:10

musiałbyś sprawdzić czy taka skrzynia jaka chcesz założyc była montowana z twoim silnikiem ale na 100% tak tylko kwestia przelożeń nowej skrzyni

[ Dodano: 2009-01-30, 14:41 ]
Skrzynia wymieniona
po wymianie okazało sie ze jest ciszej ale nie cicho przyczyną było łożysko w kole którego nie było słychac przez skrzynie
teraz po wymianie łożyska jest w miarę cicho nie idealnie ale nie wyróżniają sie dzwięki skrzyni poza hałas silnika i wydechu
polecam wymiane skrzyni wszystkim ale nigdy nie wiecie na co traficie u mnie jest nie najgorzej poprawa jest duża

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl