[80 b3 RU] Skrzynia biegów AKM
-
- Forum Audi 80
nie szukaj skrzyni u byle kogo, większość warsztatów zajmujących się rozbiórkami aut da Ci gwarancję rozruchową, pewnie w Twojej okolicy znajdziesz bez problemu, szukaj takiego warsztatu, który nie jest od wczoraj, ja znalazłem swoją poprzez Allegro w niewielkiej odległości od zamieszkania, fakt szukałem dość długo przez to, że ponoć bardzo ważne są te oznaczenia literowe (choć niektórzy twierdzą inaczej), w każdym bądź razie nie żałuję, a też zastanawiałem się nad remontem starej, mój mechanik wybił mi to z głowy,
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
Mój mechanik już od początku polecił szukanie używanej skrzyni
Mówiąc o oznaczeniu literowym masz na myśli "AKM" ?
jeśli ktoś podaje mi 9 cyfrowy numer to nie mam jak tego zweryfikować np tu http://www.allegro.pl/item290996620_aud ... iegow.html
mam też pytanie czy warto interesować się skrzyniami już wyjętymi z auta które nie wiadomo ile czasu leżą na składzie ?
Mówiąc o oznaczeniu literowym masz na myśli "AKM" ?
jeśli ktoś podaje mi 9 cyfrowy numer to nie mam jak tego zweryfikować np tu http://www.allegro.pl/item290996620_aud ... iegow.html
mam też pytanie czy warto interesować się skrzyniami już wyjętymi z auta które nie wiadomo ile czasu leżą na składzie ?
-
- Forum Audi 80
najważniejsze: pojemność, literki i rodzaj sprzęgła (u mnie hydrauliczne), powiedział mi to facet z Jeleniej Góry, który handluje skrzyniami i silnikami, niestety ryzykujesz zawsze kupując używkę, dlatego warto dobrze poszukać dającego gwarancję rozruchową, ja szukałem na allegro u sprawdzonych sprzedawców, mam nadzieję, że Ci się powiedzie , a co do wyjętych już z auta, wydaje mi się, że trudno Ci będzie znaleźć inaczej niż już zdemontowaną
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
znalazłem taką
http://www.allegro.pl/item300801235_aud ... iegow.html
400km ode mnie więc będę szukał bliżej
Mam jeszcze pytanko o sprzęgło to sprzęgło musi być dopasowane do skrzyni czy odwrotnie jak to jest nie jestem mechanikiem proszę o jak najprostsze wyjaśnienie? są chyba 2 rodzaje sprzęgło na linkę i hydrauliczne jak poznać jakiej jest ?
http://www.allegro.pl/item300801235_aud ... iegow.html
400km ode mnie więc będę szukał bliżej
Mam jeszcze pytanko o sprzęgło to sprzęgło musi być dopasowane do skrzyni czy odwrotnie jak to jest nie jestem mechanikiem proszę o jak najprostsze wyjaśnienie? są chyba 2 rodzaje sprzęgło na linkę i hydrauliczne jak poznać jakiej jest ?
-
- Forum Audi 80
ja też nie jestem mechanikiem niestety, :mrgreen: przekazuję Ci informacje z własnego doświadczenia, wiec z tego co wiem, to 1990 rocznik miał we wszsytkich hydraulikę, ale można poznać to po 5 przewodach wychodzących ze zbiorniczka wyrównawczego płynu wspomagania i po tym, że do skrzyni, patrząc od przodu, po prawej stronie powinien wchodzić gumowo metalowy przewód do wysprzęglika, ale dla pewności zapytaj bardziej doswiadczonych kolegów, lub zaczekaj może ktoś mnie poprawi lub potwierdzi
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=306713604
już bliżej mnie ale nie mogłem się dodzwonić będę próbował jeszcze
może ktoś ze Słupska kojarzy te audi z którego to jest skrzynia ?
już bliżej mnie ale nie mogłem się dodzwonić będę próbował jeszcze
może ktoś ze Słupska kojarzy te audi z którego to jest skrzynia ?
-
- Forum Audi 80
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
skrzynia
Witam Nie wiem czy to jest jeszcze aktualne ale były skrzynie w Żukowie tj jak się jedzie z Żukowa na Gdansk po lewej stronie na górze jest firma-złomowiec Auto -Gracik facet miał tam parę skrzyń Akm wszystkie były z wysprzęglikiem hydraulicznym i po lewej górnej stronie jest na niego specjalny otwór Radził bym dokładnie sprawdzać symbole bo taki sam wygląd ma skrzynia o symbolu AKS ale jest to skrzynia cztero biegowa
Jest jeszcze sklep-magazyn na terenie giełdy w Chwaszczynie tam tez powinno coś być
Pozdrawiam
Jest jeszcze sklep-magazyn na terenie giełdy w Chwaszczynie tam tez powinno coś być
Pozdrawiam
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
- Dzwonek_gda
- Forum Audi 80
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
musiałbyś sprawdzić czy taka skrzynia jaka chcesz założyc była montowana z twoim silnikiem ale na 100% tak tylko kwestia przelożeń nowej skrzyni
[ Dodano: 2009-01-30, 14:41 ]
Skrzynia wymieniona
po wymianie okazało sie ze jest ciszej ale nie cicho przyczyną było łożysko w kole którego nie było słychac przez skrzynie
teraz po wymianie łożyska jest w miarę cicho nie idealnie ale nie wyróżniają sie dzwięki skrzyni poza hałas silnika i wydechu
polecam wymiane skrzyni wszystkim ale nigdy nie wiecie na co traficie u mnie jest nie najgorzej poprawa jest duża
[ Dodano: 2009-01-30, 14:41 ]
Skrzynia wymieniona
po wymianie okazało sie ze jest ciszej ale nie cicho przyczyną było łożysko w kole którego nie było słychac przez skrzynie
teraz po wymianie łożyska jest w miarę cicho nie idealnie ale nie wyróżniają sie dzwięki skrzyni poza hałas silnika i wydechu
polecam wymiane skrzyni wszystkim ale nigdy nie wiecie na co traficie u mnie jest nie najgorzej poprawa jest duża