hudy pisze:u wszystkich jest taki sam problem jak u ciebie.ważne jest to że nic się nie pogarsza przynajmniej u mnie juz od prwie 3 lat tak mam i jeżdże nadal a do tego stukania sie już przyzwyczaiłem...
Ja do tego szarpania nie mogę się przyzwyczaić. Być może jest ono u mnie bardziej odczuwalne niż u innych. Być może wymiana sprzęgła po części rozwiązała by ten problem ale nie jestem pewien. Dlatego mam prośbę do tych którym szarpie i do tych którym nie szarpie aby sprawdzili jak duży maja luz na skrzyni, np. na I i III biegu, i napisali tutaj. Mianowicie chodzi mi o zmierzenie ile centymetrów auto się "przesuwa" od oporu do oporu na zgaszonym silniku i wrzuconym biegu (napewno wiecie o co mi chodzi

). U mnie na I biegu jest to ok. 3,5 cm a na III 6 cm. Pomiaru dokonałem w garażu w taki sposób, że wrzuciłem jedynkę, pchnąłem auto do tyłu do oporu, klin pod koło żeby się z powrotem nie cofnęło, zmierzyłem odległość samochodu od ściany, następnie pchnąłem max do przodu, klin pod koło i znowu pomiar odległości auta od ściany. W ten sposób dowiadujemy się ile cm auto się przesuwa. To samo zrobiłem na III biegu. Podobny pomiar wykonywał już wcześniej na moją prośbę kolega
Labiel 
i wyniki wyszły nam prawie identyczne, ale chciałbym się także dowiedzieć jak to wygląda u innych osób (im więcej tym lepiej

). Wasze odpowiedzi pomogą mi podjąć decyzję czy wymiana sprzęgła w moim przypadku ma jakikolwiek sens.