Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4] Górne oświetlenie podczas otwierania drzwi

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 03 kwie 2007, 00:24

To są dwa rózne ukłądy. Otóż w przypadku przełaczników w przednich drzwiach (tych dzyndzelków jak mówią koledzy) masz miejsce na podłaczenie dwóch kabli. Gdybyś rozebrał tylnie przełaczniki, to tam jest tylko jedno takie miejsce (przynajmniej u mnie tak było). W środku tego przełacznika po jego dwuch stronach są dwie blaszki i w srodku inna mała blaszka, która po otworzeniu drzwi powinna stykać sie z tymi dwiema blaszkami po boku powodując uziemienie obu przewodów. Ja poprostu radze rozebrać ten czójnik i go przeczyścić bo być może jedna z tych blaszek zaśniedziała i akurat to ta powodująca zaświecanie światła nie łaczy. Jeśli chcesz mieć pewność, to wyjmnij ten przełacznik i odwróć kolejność kabli. Jeśli po owtorzeniu drzwi zaświeci ci sie światło to juz wiesz co robić - rozbierać i czyścić :-)

Orson1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Orson1982 » 04 kwie 2007, 12:08

sprawa jest prosta ja ialaem tak samo masz centralny w autku?? jesli tak to czy ci dziala?? oswietlenie jest podlaczone do centralnego jesli np popka centralnego jest spalona nie bedziesz mial oswietlenia w autku

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 04 kwie 2007, 12:17

Orson1982 pisze:sprawa jest prosta ja ialaem tak samo masz centralny w autku?? jesli tak to czy ci dziala?? oswietlenie jest podlaczone do centralnego jesli np popka centralnego jest spalona nie bedziesz mial oswietlenia w autku
Ale kolega pisałe że przy otwieraniu drzwi światło mu świeci, tylko przy kierowcy nie. Ja jednak bedę stawiał na zaśniedziały czujnik, ten przy drzwiach. Rozbierałem go juz parę razy i wiem jak jest zbudowany. Czasami warto trochę nadlutować te blaszki przy samym końcy, gdzie sie zaginają, bo mogą się trochę wyrobić i blaszka powodująca zamknięcie ukłądu będzie nie dochodzić. Ja właśnie zaraz idę to zrobić, też przy drzwiach kierowcy (reszta drzwi juz tak była robiona) bo wczoraj zauważyłem że czasami mi nie łaczy.

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 20 paź 2010, 20:48

Koledzy podepnę się na razie tu z tematem ponieważ jest to w fazie początkowej. Więc do rzeczy: chcę podłączyć oświetlenie http://www.allegromat.pl/aukcja62915 tak na drzwiach od spodu żeby po otwarciu drzwi zaświecało się oświetlenie i oświecało miejsce zaraz przy drzwiach. I nie wiem gdzie się podpiąć z tym wszystkim, czy ciągnąć kable aż do góry pod oświetlenie przy dachu i tam gdzieś się wpiąć czy może jest jakaś krótsza droga gdzieś pod kierownicą :?:

Awatar użytkownika
Karol_90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Karol_90 » 21 paź 2010, 23:46

Też myślałem o takim podświetleniu i wymyśliłem to tak. Co do podłączenia to + gdzieś pod stałe 12V a minus do krańcówek drzwi. Najlepiej byłoby to zrobić tak, żeby to podświetlenie zapalało się po otwarciu konkretnych drzwi, bo po otwarciu jednych zapalą się przy wszystkich. W tym celu należałoby przy krańcówkach rozciąć przewód i wstawić diody prostownicze tak jak na schemacie:

Obrazek

i zrobić tak przy wszystkich krańcówkach, wtedy lampki zapalałyby się po otwarciu konkretnych drzwi, a nie przy otwarciu jednych zapalałyby się wszystkie. Moim zdaniem takie byłoby najlepsze rozwiązanie.

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 22 paź 2010, 08:13

Karol_90, to jest nie głupi pomysł na prawdę, tylko w sumie pytanie gdzie przyczepić te diody z tyłu, bo z przodu myślałem nad przyczepieniem ich pod tymi półkami co są na drzwiach na dole. Aha i jeszcze jedno o jaką diodę się pytać w sklepie :?: wystarczy jak powiem że chodzi mi o prostowniczą :?:

Awatar użytkownika
Karol_90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Karol_90 » 22 paź 2010, 13:05

Jeśli chodzi o diody to są zwykłe diody prostownicze, symbol 1N4007, ale wystarczy tak jak napisałeś że powiesz że chodzi Ci o prostowniczą. W sumie z przodu to wydaje mi się że nie są potrzebne te diody, bo krańcówki mają dwa wyjścia więc w drzwiach kierowcy trzeba podpiąć się pod kabelek idący do brzęczyka a pasażera do wolnego wyjścia. Wtedy przeróbkę z diodami trzeba byłoby zrobić w krańcówkach tylnych drzwi.

Co do mocowania diód w tylnych drzwiach to szczerze mówiąc nie wiem. Jeszcze nie oglądałem dokładnie drzwi, ale może pod tapicerką jest wystarczająca ilość miejsca żeby je tam zamocować?

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 22 paź 2010, 17:55

Karol_90 pisze:Co do mocowania diód w tylnych drzwiach to szczerze mówiąc nie wiem. Jeszcze nie oglądałem dokładnie drzwi, ale może pod tapicerką jest wystarczająca ilość miejsca żeby je tam zamocować?
też nad tym myślałem jak przyjdą mi w poniedziałek to przetestuje. a diody już kupiłem, nie było żadnego problemu i w sumie cena niska 0,20gr :mrgreen:

Awatar użytkownika
Karol_90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Karol_90 » 23 paź 2010, 14:32

Jak na sklep elektroniczny to cena normalna, ale np. ja za komplet 100 sztuk tych diód zapłaciłem 3zł, więc wychodzi 3gr/szt :-)

Jak będą jakieś postępy w planowaniu/montażu to daj znać, w kwestii podłączenia też służę pomocą na tyle ile moja wiedza pozwoli ;-)

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 23 paź 2010, 17:44

Dobra w poniedziałek powinny być już światła to we wtorek z rana coś będę rezał przynajmniej jedne drzwi

_DJ_3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: _DJ_3 » 26 paź 2010, 18:22

to i ja się wtronce bo też nie mam oświetlenia wnętrza przy otwieraniu drzwi, krańcówki dobre lampka dobra przełącznik i żarówka a bnie świeci i pytanie
1. w jakiej pozycji przelącznika świecić powinny?
2. od lampki idą trzy(czarny z zielonym, czarny,czarny z białym) przewody po słupku od kierowcy a do lampki są dwie wtyczki?
3. czy to ma coś wspólnego z pompką centralnego nie chodzi o czasowe oświetlenie po wył zapłonu i wyjęciu klóczyków jeśli ma to co?
4. pod pólką od kkirowcy jest zielona wtyczka trzy pinowa połączona z zieloną a po rozpieciu oświetlenia nie ma bo do jesdnej idą przewody po słupku od lampki a druga gdzie pędzi bo dojść nie mogłem?
5. czy ktoś wogóle ma schematy elektryczne typowo od b4 a nie od b3?

[ Dodano: 2010-10-26, 18:32 ]
a tak co do tego oświetlenia to nie dawać listwy bo tam są diody i dają bardzie skupione świateł tylko taśmę ledową i jest bardziej płaska wię dało by rade przykleiś ją od spodu drzwi bo jest z 2cm szerokości ma wiec przy zamknieciu drzwi nie zachaczała by o próg i daje bardziej rozproszone światełko i zamiast diód prostowniczych dać krańcówki na dwa styki a od kierowcy tylko tom diodte, tak i pod przednie tak i pod tylne tą taśme by dało dare dać.

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 27 paź 2010, 20:28

_DJ_3 pisze:a tak co do tego oświetlenia to nie dawać listwy bo tam są diody i dają bardzie skupione świateł tylko taśmę ledową i jest bardziej płaska
teraz mi to mówisz :-P jak już mam diody <lol> a faktycznie diody wchodzą na styk
_DJ_3 pisze:zamiast diód prostowniczych dać krańcówki na dwa styki
to już taniej wychodzą diody prostownicze. No ale jak by nie było jutro z rana lecę rezać i przed południem postaram się dać pierwsze poglądowe foto <ok>

_DJ_3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: _DJ_3 » 27 paź 2010, 22:25

zielona wtyczka pod kierą jest stały plus i to są kabelki od lampki z podsufitówki.

[ Dodano: 2010-10-27, 22:28 ]
tak mi sie wczoraj przypomniało o tej taśmie ale zawsze możesz diody to gdzie inndziej zamontować np. pod leflektory przednie albo oświetlenie bagażnika albo coś innego bo można je ciąć co trzy diody.

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 28 paź 2010, 09:13

Czyli co lepiej się podpiąć ze wszystkim pod tą zieloną wtyczkę czy tylko z niej wziąć plus :?: Bo się już pogubiłem na razie jestem pewny tego że mam wziąć plus z miejsca gdzie jest on nie zależnie od stacyjki <ok>

_DJ_3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: _DJ_3 » 28 paź 2010, 13:05

chyba plus bo minus to od krańcówek żeby ci sie nie wszyskie zapalały odrazu tylko chciałeś od konkretnych drzwi jak są otwarte

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl