Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4] Górne oświetlenie podczas otwierania drzwi

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4] Górne oświetlenie podczas otwierania drzwi

Post autor: OGr » 21 lut 2007, 00:33

Witam :-) Właściwie od samego początku nie mam górnego oświetlenia podczas otwierania drzwi :-( Niby bardzo to nie przeszkadza w dzień ale w nocy pewnie by się przydało :-) Gdzie szukać problemu ?
Ostatnio zmieniony 21 lut 2007, 22:02 przez OGr, łącznie zmieniany 1 raz.

mrx1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrx1983 » 21 lut 2007, 09:43

wyjmij ta lampke,wystarczy ja podwazyc srubokretem....sprawdz czy zarowka wogole dziala,czy wtyczka jest podlaczona i czy dziala bezpiecznik

Awatar użytkownika
djkubus24
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: djkubus24 » 21 lut 2007, 11:12

zaraz jak otworzysz drzwi masz na slupku taki czarny wystajacy dzyndzel inaczej mowiac gumowy storzek i on moze byc przyczyna tego. najpierw sprawdz zarowke. a jak bedzie ok to zdejmij obudowe gumowa i odkrec ten wloncznik. u mnie tak samo bylo.

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 21 lut 2007, 11:19

Przy lampce już grzebałem gdyż musiałem naprawiać szyberdach. W zasadzie jak mam zaknięte drzwi i przełącze niby na te drzwi właśnie to od razu się świeci. Niezależnie czy otwieram drzwi czy nie to zawsze się świeci :-(

Bezpiecznik jest ok, sprawdzałem dzisiaj wszystkie. Wtyczka jakby nie była podłączona nic by pewnie nie świeciło ;)

W takim razie rozumiem że mam sprawdzać słupek :-) Oki, zobacze go dzisiaj.

PS: sprawdzałem faktycznie są tam takie dzyndzle :-) Rozumiem że mogą się tam obluzować kable tak ? Ewentualnie co tam może być innego do sprawdzenia ?

Awatar użytkownika
Organista18
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Organista18 » 21 lut 2007, 13:20

Skoro jak przy zamkniętych drzwiach lampka świeci (w pozycji otwartych drzwi), to napewno masz coś z tymi włącznikami na słupkach,taki małe czarne, jak przedmówca napisał, "dzyndzle", jest na nie gumowa osłonka nałożona, ją trzeba zdjąć. Później wykręcić wszystkie pokolei, rozkręć je (uważaj żeby sprężynki nie zgubić) i popryskaj WD40, rozruszaj i będzie ok. Ja też długo z tym walczłem,ale wystarczyło tylko je wykręcić i użyć WD.!
8-)

Powodzenia

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 21 lut 2007, 16:26

W zasadzie jestem po sprawdzaniu i tak jak myślałem nic nie poradziłem :-( Do drzwi kierowcy mam podpiety czujnik domknięcia drzwi (działa tylko jak świecą światła) i to działało cały czas, więc tam chyba jest ok. Dla pewności rozkręciłem i były ok. Bezpieczniki dla pewności sprawdziłem wszystkie i też były ok. Panel do włączania i wyłączania też raczej jest ok, bo jak przełącze do przodu to świeci, jak przełącze na środek to gaśnie, a jak włącze na oświetlenie "przy otwieraniu drzwi" to pali się nawet jak są zamknięte.

Tak przy okazji pamiętam że kiedyś miałem problem z uziemieniem otwierania szyberdachu więc podpiąłem je z innego miejsca, ale to chyba nie tu problem, bo oświetlenie działa, tylko w jednym przypadku nie tak jak powinno :-( Tak właściwie to było tak od samego początku ale to chyba nie była OPCJA w B4 :-)

Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Tomasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: Misiek_Stce » 21 lut 2007, 17:45

OGr sprawdz na innych drzwiach czy zadziała. Sprawdzałes wogle czy na kazdej pozycji przelaczania lampki sie zaswieci jak otworzysz drzwi ? powinno byc z tego co pamietam na srodku wtedy sie nie swieci jak siedzisz w srodku, po czym otwierasz drzwi i powinno swiecic... napisz czy cos zdziałałes :-)

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 21 lut 2007, 19:35

Jak jest na środku to się nie styka z niczym i nigdy nie świeci. Na pozycji świecenia po otwarciu drzwi zawsze świeci, na pozycji kiedy ma zawsze świecić też zawsze świeci :-)

Awatar użytkownika
Organista18
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Organista18 » 21 lut 2007, 20:03

A próbowałeś te włączniki na słupkach prześcić i popryskać WD. Na każdych drzwiach, jesli nie to zrób to i wtedy napisz czy to pomogło. Bo coś mi się wydaje, że wina leży w tych włącznikach, napewno!

Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Tomasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: Misiek_Stce » 21 lut 2007, 20:10

OGr pisze:Jak jest na środku to się nie styka z niczym i nigdy nie świeci. Na pozycji świecenia po otwarciu drzwi zawsze świeci, na pozycji kiedy ma zawsze świecić też zawsze świeci :-)
To zrob jeszcze inaczej, odczep zeby wisiał ten panel z lampką przy suficie :-) i zobacz czy tam jak jest na środku włączone to czy jakas blaszka nie styka w tym przełąćzniku... cos mi sie zdaje ze to tam jest przyczyna :-> ... zdejmuje sie go chyba wiesz jak :-) nie bój sie nic zadnych kabli nie urwiesz to bedzie na nich wisiało na w dól z 20cm...i mozesz sobie sprawdzic cały przełącznik.

Awatar użytkownika
Organista18
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Organista18 » 21 lut 2007, 20:14

Przecież jak włąćznik jest w pozycji środkiwej to nie powinien świecić! Popchnięty do przodu świeci zawsze, a w tył przy otwarciu drzwi. Na srodku lampka jest wyłączona całkiem!!!!

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 21 lut 2007, 20:48

Organista18: Sprawdzałem jeden od kierowcy i przeczyściłem i nic nie pomogło.
Misiek_Stce: Rozbierałem to już kilka razy więc spoko.

Chyba znalazłem problem. Zadziałało na tak zwanego "RUSKA". Strzeliłem ten górny mechanizm lekko z pięchy i zadziałało, zatem to w nim wina. Najlepsze że sprawdzałem przed chwilką i chwilę wcześniej i z niewiadomych mi przyczyn działa :-) Ten przełącznik na początku wogóle nie działał i juz go kilka razy naprawiałem, więc tak coś czułem że to on ale jak zwierałem śrubokrętem to tez nie bardzo chciało chulać :-( Tak czy inaczej już działa. Wymienię jednak całe to sterowanie na nowe, bo i tak poprzedni właściciel tak to naprawił że głowa mała.

Tak czy inaczej chula :-) Nie przygasa może tak fajnie jak w nowszych autach ale nie ma co marudzić jak wcześniej nie działało wogóle.

Dzięki za helpa wszystkim :-)

doman
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: doman » 02 kwie 2007, 14:45

Podepnę się do tematu bo sprawa podobna. Mianowicie - nie wiem czy to normalne (ale chyba nie) - przy otwieraniu drzwi kierowcy lampka górna się nie zaświeca. Inne drzwi działają OK, ale nie kierowcy. Wiem, wiem - powiecie, że ten guziczek przy słupku. Ale on działa, bo gwiżdże brzęczyk przy włączonych światłach, zgaszonym silniku i otwartych drzwiach. Więc co jest nie tak?

Awatar użytkownika
zgredek27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zgredek27 » 02 kwie 2007, 15:47

Moze zarowka spalona? U mnie tez nie swieci bo w ogole nie mam tam przewodow.. :-/ (moze gdzies spadly..) wyciag lampke to sie przekonasz, dwie sruby pod okraglymi zaslepkami i po robocie 8-)

doman
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: doman » 02 kwie 2007, 19:50

Lampka działa, kable są, wszystko OK, poza tym, że lampka nie zaświeca się przy otwieraniu drzwi kierowcy. Pozostałe drzwi przy otwieraniu powodują zaświecenie się lampki. Zastanawiam się jak to jest zorganizowane, bo do tego wyłącznika w drzwiach dochodzą dwa przewody - czyli że 'sygnała zamknięcia' jest jakoś rozdzielony - do lampki i do brzęczyka. Nie wiecie jak to jest? Czy w lampce jest sterownik do brzęczyka, czy to są dwa różne układy?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl