Opony samochodowe Audi 80
części samochodowe
Ubezpieczenie OC
opony i felgi
Tarcze, hamulce

[B3 B4] Licznik kilometrow nie działa

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 8118
Rejestracja: 01 kwie 2010, 21:24
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Lokalizacja: Głogów

Post autor: Jarewa » 27 mar 2018, 20:43

A sprawdzałeś to co pisałem??

Awatar użytkownika
bokers89
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 62
Rejestracja: 21 lut 2018, 05:17
Lokalizacja: śląskie

Post autor: bokers89 » 13 kwie 2018, 13:33

W tym tyg nie mam za bardzo czasu, moze w przyszłym, napewno wykorzystam porady :)

[ Dodano: 2018-04-13, 13:33 ]
Na pinie 1 i 5 jest 12v, po podłączeniu żarówki 5w do pinu 1 żarówka świeci, odpiolem pin 5 i założyłem licznik - nie świeci, tzn ze problem z licznikiem ?

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 8118
Rejestracja: 01 kwie 2010, 21:24
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Lokalizacja: Głogów

Post autor: Jarewa » 13 kwie 2018, 13:44

Cos mi tu nie gra czy nie masz czasami diod?? Zamiast żarówek?

Awatar użytkownika
bokers89
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 62
Rejestracja: 21 lut 2018, 05:17
Lokalizacja: śląskie

Post autor: bokers89 » 13 kwie 2018, 15:49

mam zarowki, sam kupowalem i wymienialem tyle ze nie 1,1 a 1,2w., moze zle wczesniej napisalem, bo nie na 1 i 5 pinie jest 12v tylko po podlaczeniu miernika do 1 i 5 jest 12v.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 8118
Rejestracja: 01 kwie 2010, 21:24
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Lokalizacja: Głogów

Post autor: Jarewa » 13 kwie 2018, 17:41

bokers89 pisze:bo nie na 1 i 5 pinie jest 12v tylko po podlaczeniu miernika do 1 i 5 jest 12v.
Nie rozumiem abo staram sie, jest tylko miedzy 1 i 5 12v? jak tak to sie mi juz zgadza jednak licznik skoro na 1 jest to szukaj gdzie ścieżka pęknięta i czemu nie dochodzi z 1 pina na zarówki.

Awatar użytkownika
bokers89
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 62
Rejestracja: 21 lut 2018, 05:17
Lokalizacja: śląskie

Post autor: bokers89 » 17 kwie 2018, 21:56

1. Jak miernik podepne jedna nóżke do pin1 a druga do pin 5 to jest 12v ( tylko w momencie załączenia świateł)
2. podpiałem zarówke 5w do pin 1 a drugą koncówke do masy i zarowka swieci (tylko w momencie załączenia świateł)
3. po odpięciu pin 5 od wtyczki i założeniu licznika dalej nie ma podwietlenia.

[ Dodano: 2018-04-17, 21:56 ]
Dzis kupilem licznik na złomie za 18,50 :) ale ma wtyczke dodatkowa wtyczke, jak wczesniej ustalilismy do automata, czy wystarczy to zdemontowac, albo zostawic i nie bedzie przeszkadzac? co dziwne auto bylo w manualu

Obrazek

Awatar użytkownika
krzych900
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 418
Rejestracja: 20 cze 2013, 23:21
Lokalizacja: PKN

Post autor: krzych900 » 17 kwie 2018, 22:16

Jak zdemontujesz to będzie dziura i trzeba będzie zaślepić. Możesz zostawić

AniaKuchciak
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 6
Rejestracja: 08 paź 2017, 10:40

Post autor: AniaKuchciak » 19 kwie 2018, 21:49

koledzy mam znowu problem z licznikiem , nie pokazuje juz predkości ani nie nabija kilometrów , ma ktoś może do sprzedania , 95 rok , 1.9 tdi ? , a może ktoś wie gdzie go naprawić ??

[ Dodano: 2018-04-19, 21:06 ]
jeszcze jedno ,na co mam zwrócić uwagę przy zakupie drugiego ? mój ma termometr , poduszke , i zegar

[ Dodano: 2018-04-19, 21:49 ]
ostatnie pytanko ,czy z innego licznika można przełożyć sam predkościomierz ??

Awatar użytkownika
bokers89
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 62
Rejestracja: 21 lut 2018, 05:17
Lokalizacja: śląskie

Post autor: bokers89 » 20 kwie 2018, 07:10

Napewno musisz pierw miec zgodność czy licznik jest VDO czy UN4, sam predkosciomierz mozesz przelozyc w całosci.

AniaKuchciak
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 6
Rejestracja: 08 paź 2017, 10:40

Post autor: AniaKuchciak » 20 kwie 2018, 16:24

na liczniku jest napisane VDO , czyli można przełożyć sam prędkościomierz ?? a żeby skorygować przebieg to trzeba się gdzieś udać z tym ? może ma ktoś do sprzedania ?

Kogutiru
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 162
Rejestracja: 17 gru 2017, 20:07
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 AGG+lpg
Lokalizacja: Legnica

Post autor: Kogutiru » 20 kwie 2018, 16:34

Wyciągasz prędkościomierz z przebiegiem wkładasz do nowego i tyle

AniaKuchciak
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 6
Rejestracja: 08 paź 2017, 10:40

Post autor: AniaKuchciak » 20 kwie 2018, 16:42

tylko że u mnie w tej chwili nie nabijają się kilometry i nie pokazuje prędkości , jak przełoże sam licznik to pomoże , sorry że truje ale nie znam się zupełnie na tym , znalazłam licznik od diesla z 1993 roku , vdo , mam zamiar go kupić i przełożyć licznik

Awatar użytkownika
bokers89
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 62
Rejestracja: 21 lut 2018, 05:17
Lokalizacja: śląskie

Post autor: bokers89 » 20 kwie 2018, 16:54

A w mojej sprawie to kolejny licznik się przepalil... nowy licznik wsadzony i dzialalo podświetlenie przez 5 min po czym padło.. dalej stoję w tym samym pkt z czwartym przepalonym licznikiem, ma ktoś jakiś pomysł ?

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 8118
Rejestracja: 01 kwie 2010, 21:24
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Lokalizacja: Głogów

Post autor: Jarewa » 20 kwie 2018, 20:19

Za dużu pobór, coś podczepiłeś pod oświetlenie szukaj. A licznik napraw

grzesiek79
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 280
Rejestracja: 01 lut 2007, 21:23
Lokalizacja: EP

Post autor: grzesiek79 » 21 kwie 2018, 17:23

AniaKuchciak, obstawiałbym jeszcze czujnik znajdujący się w skrzyni - on też odpowiada za brak prędkości i nabijane kilometry

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”


Akumulatory samochodowe Audi 80 Ubezpieczenie OC
hamulce