[80 B3 1.6D] liczydło nie nabija kilometrów
[80 B3 1.6D] liczydło nie nabija kilometrów
wiecie może co może być przyczyną tego że liczydło w liczniku nie nabija mi kilometrów, nawet po zmianie liczników (bo poprzednie zostały niechcąco uszkodzone przy zmianie stacyjki) jest to samo, w czym może być błąd?
Nad lewym przegubem zaznaczonym białą strzałką i obok wykręconego korka do kontroli I Wlewania oleju do skrzyni biegów - strzałka czerwona jest dziura .
Siedzi w niej (strzałka różowa ) impulsator .
Spróbuj go wyjąć i oczyścić . U mnie to pomogło , a też o d kilku lat prędkość pokazywał mi kiedy mu się zachciało .
Ostatnio przestał naliczać kilometry na obu liczydłach i mnie to silnie zgniwało i zrobiłem ten manewr .
Na razie jest wszystko super , ale nie wiem czy faktycznie poładowałem , czy samo się przez przypadek poładowało .
Popatrz na zdjęcie i przed wyjęciem tego czujnika oczyść go dookoła , żebyś nie puścił syfu do środka jak ja to zrobiłem .
I jeszcze , Uważaj i nie odginaj za bardzo w dół tej plastikowej zapadki , bo ułamiesz i nie za bardzo będzie się toto trzymało w tej dziurze .
A rozbierałeś licznik kilometrów żeby zobaczyć jak ma się sławna pomarańczowa zębatka?
Jeżeli mówisz, że to wymianie to może uszkodziłeś któryś z przewodów w kostce. Mówisz, że dociskałeś i nic...Sprawdź tę zębatkę. Trzeba jednak rozbebeszyć całe liczniki i wyjąć prędkościomierz. Rozebrać go i wyjąć licznik kilometrów i wykręcić z niego silniczek krokowy. Ja u siebie miałem podobnie i pomogło wyczyszczenie całej elektroniki zegarów i umycie go specjalnym preparatem do czyszczenia płytek drukowanych oraz przesmarowanie silniczka krokowego smarem do urządzeń precyzyjnych. Przesmarowałem także same zębatki przy pierścionkach z cyframi.
Jeżeli mówisz, że to wymianie to może uszkodziłeś któryś z przewodów w kostce. Mówisz, że dociskałeś i nic...Sprawdź tę zębatkę. Trzeba jednak rozbebeszyć całe liczniki i wyjąć prędkościomierz. Rozebrać go i wyjąć licznik kilometrów i wykręcić z niego silniczek krokowy. Ja u siebie miałem podobnie i pomogło wyczyszczenie całej elektroniki zegarów i umycie go specjalnym preparatem do czyszczenia płytek drukowanych oraz przesmarowanie silniczka krokowego smarem do urządzeń precyzyjnych. Przesmarowałem także same zębatki przy pierścionkach z cyframi.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
http://allegro.pl/tryb-licznika-km-volv ... 82436.html
tu mozna kupić, brałem już 3szt , dobry towar tylko cena troche wysoka,
tu mozna kupić, brałem już 3szt , dobry towar tylko cena troche wysoka,
Na allegro.1www71 pisze:Czy wiecie moze gdzie moge dostac ta pomaranczowa zebatke?
http://allegro.pl/tryb-licznika-kilomet ... 96914.html