Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL 80 B4] problem z wskazaniem prędkości

ODPOWIEDZ
Jacek_slp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ALL 80 B4] problem z wskazaniem prędkości

Post autor: Jacek_slp » 14 lis 2008, 08:52

Witam wszystkich serdecznie.

Od pewnego czasu pojawia mi się problem ze wskazówką od wskazania prędkości a mianowicie czasami potrafi się nie podnieść no i wtedy puknę w szybkę zegarów i wskazówka się ruszy i już działa. Dzieje się to najczęściej jak auto w taką pogode jak teraz czyli około od 3 do 6 stopni C postoi dłużej.

Proszę o pomoc lub podpowiedź co z tym fantem można zrobić ( jak to naprawić ) no i co to może być że tak się dzieje.

Pozdrawiam Jacek

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 14 lis 2008, 10:27

Może być wiele przyczyn: nie łącząca wtyczka w zegarach (w audi nie ma linki), zimne luty w liczniku, nie łącząca wtyczka na skrzyni, przerwany przewód gdzieś pomiędzy skrzynia, a zegarami. Ale skoro po puknięciu jest ok, więc zaczął bym ok przyjrzenia się zegarom i wtyczkom .pozdrawiam

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 14 lis 2008, 10:55

Ja proponuje wyjąć licznik i delikatnie zapsikac ośkę wskazówki prędkościomierza WD-40 i ewentualnie sprawdzić zimne luty. <ok>

Awatar użytkownika
Ezumaru
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Ezumaru » 14 lis 2008, 13:16

Nie zawadzi tez przepucowanie pinów i kostki, niebieska kostka po prawej stronie zegarów jak dobrze pamiętam.

doktur_mastach
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: doktur_mastach » 15 lis 2008, 13:40

JA mam taki sam myk - ale z lenistwa nie chce mi sie grzebac. Mialem to tez na obrotku jak kupilem auto - u mnie byly zimne luty.

Przelutowalem wszystko i smiga jak fabryczka :D

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 16 lis 2008, 22:00

u mnie jest to samo ale tez mi sie nie chce tego rozbierać.u mnie jeszcze dodatkowo nie świeci zegarek więc w niego też pukam.puknięcie w prędkościomierz, pukniecie w zegarek i wszytko śmiga :mrgreen:

MORDOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MORDOR » 18 lis 2008, 23:21

Polecam oddać licznik w ręce fachowca. Na allegro znajdziesz gościa który się tym zajmuje, jest naprawdę dobry w tym co robi i stosunkowo nie drogi. Naprawiał mi licznik i już 0.5 roku wszystko oki. Przegląda wszytko , regeneruje i wystawia na swoją robotę gwarancję , i do tego krótki cas oczekiwania. Polecam , moim zdaniem to najlepsze wyjście. :cry:

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 19 lis 2008, 00:43

MORDOR pisze:Polecam oddać licznik w ręce fachowca. Na allegro znajdziesz gościa który się tym zajmuje, jest naprawdę dobry w tym co robi i stosunkowo nie drogi. Naprawiał mi licznik i już 0.5 roku wszystko oki. Przegląda wszytko , regeneruje i wystawia na swoją robotę gwarancję , i do tego krótki cas oczekiwania. Polecam , moim zdaniem to najlepsze wyjście. :cry:
chłopie, chcesz żeby za rozebranie licznika i przelutowanie zimnych lutów zgarnął z niego 80 paczek? Oszczędź więc takie uwagi...

Rozbierz licznik i sprawdź zimne luty na płytce prędkościomierza, przelutuj i będzie po kłopocie

MORDOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MORDOR » 19 lis 2008, 10:56

cobra pisze:chłopie, chcesz żeby za rozebranie licznika i przelutowanie zimnych lutów zgarnął z niego 80 paczek? Oszczędź więc takie uwagi...
Nie bądz taki pewien że to zimne luty, boi może broić kwarc i co wtedy :?: :!: Zgadzam się z Tobą że może zacząć od sprawdzenia , ale ja podaje mu wyjście gdyby sam nie dał rady. Sprawdzałem tego gościa z allegro bo mi robił licznik i jest naprawdę spoko kolo.
Nigdy tak nie jest że jeden objaw ma tą samą przyczynę :!: :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 19 lis 2008, 16:58

nie wiem czy oglądałeś kiedyś te zegary z bliska, ale żadnego kwarcu który miałby się psuć tam nie widzę... poza tym jak magik z allegro miałby to niby zreanimować?? kwarc to już chyba tylko młotkiem :lol:
99% zimne luty - nie wierzysz - poczytaj trochę dłużej to forum

Matek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Matek » 20 lis 2008, 01:01

Jężeli stuka i zaczna działać to nie ma mocnych. Wina leży po stronie zminnych lutów, jeżeli kolega nie potrafi lutować to wcale nie trzeba odawać do magików z allegro. Płytka jest tak prosta, że każdy elektronik ją przeglądnie i posprawdza a cena to ok 10 zł. Natomiast ja polecam sprawdzenie samemu zero kosztów a satysfakcja duża. Ja sam walczyłem kiedyś z płytką od licznika i Cobra mi wtedy bardzo pomógł <piwo> więć posłuchaj go a problem szybko zniknie <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl