[B4 80 ALL] Stabilizator napięcia w liczniku
Podepne sie pod temat.
W moim ABK tablica wskaznikow dzialala bez zastrzezen procz wskazania paliwa i temp cieczy. Wiadomo, pierwsze co stabilizator. Po wymianie paliwo wskazuje prawidlowa wartosc lecz nie temp wody. Czujniki sprawne ale chcialem odwrocic ten stabilizator, poskladalem wszystko to kupy i o dziwo juz nie odpala na benzynie.
Przerabial ktos taki temat ze po zabawie ze stabilizatorem szlak trafil odpalanie? Dodam ze bez niego i na starym bez zmian.
W moim ABK tablica wskaznikow dzialala bez zastrzezen procz wskazania paliwa i temp cieczy. Wiadomo, pierwsze co stabilizator. Po wymianie paliwo wskazuje prawidlowa wartosc lecz nie temp wody. Czujniki sprawne ale chcialem odwrocic ten stabilizator, poskladalem wszystko to kupy i o dziwo juz nie odpala na benzynie.
Przerabial ktos taki temat ze po zabawie ze stabilizatorem szlak trafil odpalanie? Dodam ze bez niego i na starym bez zmian.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Proszę Was o poradę.
Zmieniłem sobie MC na AC. Wszystko niby działa poprawnie, oprócz tego że już przy 1/4 baku zaczęła wyświetlać się rezerwa paliwa. Wskaźnik wychyłkowy pokazuje poprawnie, nawet dzisiaj wymieniałem stabilizator na 4 inne (ori) i efekt ten sam.
Zauważyłem że kontrolka najczęściej wyświetla się na zakrętach, zjazdach i podjazdach lub hamowaniu i przyśpieszaniu.
Czy celować w wadliwy pływak? Tylko czy wtedy nie wariowała by również wskazówka choć ma trochę bezwładności pomiarowej?
Dodam że wskazówka wychyla się ok 1min do poprawnego stanu od włączenia zapłonu, a kontrolka na AC podczas odpalenia auta na postoju nie zaświeca się.
Poza tym jak jest u Was z wyświetlaniem rezerwy, tzn w jakim punkcie wskazówki na wskaźniku zapala się kontrolka?
Zmieniłem sobie MC na AC. Wszystko niby działa poprawnie, oprócz tego że już przy 1/4 baku zaczęła wyświetlać się rezerwa paliwa. Wskaźnik wychyłkowy pokazuje poprawnie, nawet dzisiaj wymieniałem stabilizator na 4 inne (ori) i efekt ten sam.
Zauważyłem że kontrolka najczęściej wyświetla się na zakrętach, zjazdach i podjazdach lub hamowaniu i przyśpieszaniu.
Czy celować w wadliwy pływak? Tylko czy wtedy nie wariowała by również wskazówka choć ma trochę bezwładności pomiarowej?
Dodam że wskazówka wychyla się ok 1min do poprawnego stanu od włączenia zapłonu, a kontrolka na AC podczas odpalenia auta na postoju nie zaświeca się.
Poza tym jak jest u Was z wyświetlaniem rezerwy, tzn w jakim punkcie wskazówki na wskaźniku zapala się kontrolka?
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Jest gdzieś na forum ale tam nie ma zbyt dużej filozofi +,- i sygnałowy z pływaka czyli 31,15 i Sygnałowy (sygnałowy dostępny tylko złącza pod skrzynką bezpiecznikową)grzesław pisze:Są jakieś schematy na podłączenie tego przekaźnika?
grzesław pisze:Jest możliwość zamontowania dodatkowego przekaźnika w wolnych miejscach obok istniejących?
Jak masz podstawkę pod przekaźnik i wolne miejsce to raczej tak.
Dzisiaj rozebralem zegary przeczyscilem styki od wskaznika paliwa i temp oraz nozki stabilizatora i dalej to samo temp max 75 st paliwo pokazuje dobrze tylko jak zatankuje do pelna gdy wskaznik od paliwa sie podnosi to po chwili sie zawiesza i stoi jak pukne palcem w zegary to gwaltownie sie podnosi po wylaczeniu zaplonu jest to samo powoli opada poczym sie zatrzymuje na okolo 10-15s i szybko opada dodam ze wskazniki nie sa zatarte itp bo lekko pracuje wskazowka
Mam podobny problem.Walczyłem już z tym dość sporo.Pewnego dnia temperatura przestała przekraczać 80st. Wskaźnik temp silnika zaniża o 10st w dół.Podmieniałem szare czujniki oraz całe zegary,termostat.Problem ten sam.Przy normalnej jeździe dobija do 80st,wentylatory załączają się przy ok 90st. Wcześniej przy ok 10 st wyżej na wskaźniku.Sprawdzałem różne stabilizatory napięcia(nowy zamiennik,używane ori) Nawet kalibracja pokrętłem wskaźnika nic nie daje.Cały czas zaniża o 10st.Ze wskaźnikiem paliwa jest wszystko w porządku.
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć czego to jest kwestia?
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć czego to jest kwestia?
Ostatnio zmieniony 14 maja 2017, 22:07 przez zakwas, łącznie zmieniany 1 raz.