Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1.8s]stacyjka wymiana

ODPOWIEDZ
piotrpiter

[b3 1.8s]stacyjka wymiana

Post autor: piotrpiter » 18 sie 2011, 21:08

witam !dzisiaj mam szybki temat ze stacyjką objawy takie; rano po włozeniu kluczyka nastapiła cisza , po próbie włozenia kluczyka inna stronmna maszyna odpaliła było ok, wieczorem juz w zadnej pozycji niechciało zagadac .w chwili obecnej nie odłacza juz zapłonu awaryjnie odkreciłem klemę .swiatła dmuchawa brzeczyk i cała reszta elektryki działa no i doszedł brak blokady kierownicy...
jesienia w zeszłym roku strasznie ciezko stacykjka chodziła wrecz zgrzytało olej w spreyu pomógł i było git do dzisiaj
wystarczy wymienić samą kostke czy trzeba uderzyc głebiej?i jeszcze jedno czy sa rózne rodzaje kostek wpinanych w stacyjke?moja ma kolor jakis różowawy
dzieki za rady !

udało mi sie rozmontować i wytargałem kostkę ,na szczescie dwa zalane wkrety były zwykłymi szpilkami na płaski wkrętak do stacyjki faktycznie jest torx 30 jutro szukam po sklepach nowej kostki
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, 13:58 przez piotrpiter, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Norbert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Norbas » 18 sie 2011, 23:19

Zobacz jak kostka wygląda i sprawdź płaskim śrubokrętem czy lekko chodzi, jak wszystko jest ok z kostką odbija i chodzi lekko oraz nie ma innych uszkodzeń to wina będzie w całym wkładzie stacyjki. Stacyjki chyba różnią się tylko kolorami, każda powinna chodzić.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 19 sie 2011, 08:24

piotrpiter, Podejrzewam, że złamała się ,,płetwa" w stacyjce.

piotrpiter

i po problemie ...chyba

Post autor: piotrpiter » 19 sie 2011, 18:39

jednak ułamana była płetwa sterujaca w stacyjce .nowy bebenek wraz z kluczykiem 36 zet u stachury w bedzinie .ciezko było to wyszarpac ale poszło .niestety kolumne trzeba odkrecić czyli 2 sruby kluczem 13 najlepiej grzechotka potem czary mary z owa kolumna bo blokuje wiekszosc ruchów linka stalowa .po czrach mamy mechanizm w rece potem czas na bebenek , powiem tak udało mi sie nawiercic otwór mniej wiecej tam gdzie ma byc ale powiem tak ...jak cos nie idzie wez ciezszy młotek wiec najpierw kluczykiem ustawiłem bebenek tak by z drugiej strony do srodka mozna było wsadzić cienki punktak lub srubokret [całosc musi byc w imadle ] i i młortkiem przewaliłem nie za mocno w punktak i ukazał soie bebenek i po robocie suma sumarum cały czas wyniósł około 2 godzin i około 60 zet za wkład i kostke .

jak cos to chyba moge kiedys pomóc w wymianie
potrzebne narzedzia ;klucz nasadka nr 24 -kierownica
dobry krzyzak i płaski srubokret /
klucz 10 do aku
torx 30
mała grzechotka 13 i 14 nasadka i zwykły oczkowy 13 do kolumny potem młotek imadło i sprawne rece

temat zamykam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl