[All] Wskaźnik paliwa-prawidłowe wskazanie
[All] Wskaźnik paliwa-prawidłowe wskazanie
Witam,
Mam pytanie odnoście prawidłowego wskazywania poziomu/ilości paliwa kiedy zapłon jest WYŁACZONY. Gdzie powinna być wskazówka,-w którym miejscu? Tak jak na zdjęciu czy poniżej,-na przykład tak jak pokazuje czerwona linnia?
Pytam dlatego, że mam problem z ustaleniem wskazania wskaźnika-to jest jak wleję 35 litrów to pokazuje ponad połowę-dużo ponad,-tyle ile na zdjęciu żółta linnia,-a jak cały bak-70 litrów to pokazuje poza skalę..,-tyle ile niebieska linnia...Dodam ze wskazówka zawsze bardzo szybko-natychmiastowo reaguje na ilość paliwa i jest stabilna.
Oczywiście sprawdzałem to-kiedy paliwa zupełnie już nie było (przy tankowaniu 35 litrów żeby było na wskaźniku połowa) i do pełna kiedy już więcej nie chciało za nic wejść.
Pozdrawiam.
Mam pytanie odnoście prawidłowego wskazywania poziomu/ilości paliwa kiedy zapłon jest WYŁACZONY. Gdzie powinna być wskazówka,-w którym miejscu? Tak jak na zdjęciu czy poniżej,-na przykład tak jak pokazuje czerwona linnia?
Pytam dlatego, że mam problem z ustaleniem wskazania wskaźnika-to jest jak wleję 35 litrów to pokazuje ponad połowę-dużo ponad,-tyle ile na zdjęciu żółta linnia,-a jak cały bak-70 litrów to pokazuje poza skalę..,-tyle ile niebieska linnia...Dodam ze wskazówka zawsze bardzo szybko-natychmiastowo reaguje na ilość paliwa i jest stabilna.
Oczywiście sprawdzałem to-kiedy paliwa zupełnie już nie było (przy tankowaniu 35 litrów żeby było na wskaźniku połowa) i do pełna kiedy już więcej nie chciało za nic wejść.
Pozdrawiam.
Na pewno nie tędy droga? ,-może to tez jest sposób...???
Pomyślałem ,że wystarczy zatankować powiedzmy 35 litrów lub do pełna 70. Potem zobaczyć ile więcej pokazuje ponad połowę (35L) lub poza skalę (70)...,-po czym odkręcić licznik lekko go rozebrać i za pomocą pokrętła ,które jest właśnie do przestawiania/ustawiania wskazówki-ustawić o tyle mniej-poniżej wkazówki jak jest na minimum,-o ile pokazuje więcej jak jest na maxa zatankowane i wskazówka przekracza skale jak jest 70 litrów,-lub o tyle jak ponad połowę skali-jak jest 35litrów... Pewnie że nie będzie idealnie, ale idealnie to pewnie nigdy nie będzie...Szkoda że w naszych autach nie pokazuje rezerwy jakąś podświetloną ikonką w liczniku..,-a przynajmniej u mnie nie pokazuje i nie ma takiej ikonki w liczniku..,-bo przez to nigdy nie wiem ile mam naprawdę jeszcze paliwa...
Pozdrawiam.
Pomyślałem ,że wystarczy zatankować powiedzmy 35 litrów lub do pełna 70. Potem zobaczyć ile więcej pokazuje ponad połowę (35L) lub poza skalę (70)...,-po czym odkręcić licznik lekko go rozebrać i za pomocą pokrętła ,które jest właśnie do przestawiania/ustawiania wskazówki-ustawić o tyle mniej-poniżej wkazówki jak jest na minimum,-o ile pokazuje więcej jak jest na maxa zatankowane i wskazówka przekracza skale jak jest 70 litrów,-lub o tyle jak ponad połowę skali-jak jest 35litrów... Pewnie że nie będzie idealnie, ale idealnie to pewnie nigdy nie będzie...Szkoda że w naszych autach nie pokazuje rezerwy jakąś podświetloną ikonką w liczniku..,-a przynajmniej u mnie nie pokazuje i nie ma takiej ikonki w liczniku..,-bo przez to nigdy nie wiem ile mam naprawdę jeszcze paliwa...
Pozdrawiam.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
hubertm pisze:Szkoda że w naszych autach nie pokazuje rezerwy jakąś podświetloną ikonką w liczniku..,-a przynajmniej u mnie nie pokazuje i nie ma takiej ikonki w liczniku..,-bo przez to nigdy nie wiem ile mam naprawdę jeszcze paliwa...
bo te auta kiedys robiona z mysla ze nikt nie bedzie jezdzil na koncowce
dwa ze trzeba obserwoac co w liczniku sie dzieje
trzy ze byla informacja o rezerwie, tzw uklad samokontroli, lub z angielska Auto Check
najlepiej jakbys mial rowne 5 ltr w baku i ustawil sobie wskazowke na ostatniej czerwonej kreseczce
Mnie też drażni już ten wskaźnik paliwa. Ogolnie powinno byc tak ze powinien pokazywac tak jak jest wyskalowany i nic poza to. Maksymalnie do konca skali czyli do białej kropki na tarczy. Po zatankowaniu do pełna i odczekaniu aż wskazówka sie ustabilizuje. Położenie ustawiamy kluczem imbusowym 3 mm. Rezerwa powinna wynosić 10 litrów.
Tylko 5 litrów i na ostatniej czerwonej kresce? Według skali na ostatniej kresce czerwonej jak na zdjęciu Szara80tkaTdi powinno być 8,75 litra czyli powiedzmy 9 lub 10 litrów-skoro cały bak to 70, -połowa 35, -pierwsza biała kreska 17,5 ,-to ostatnia czerwona kreska 8,75 litra,-to tak na logikę...
I tu nie chodzi o jazdę na końcówce paliwa tylko na poprawne wskazania licznika,-w końcu po to jest. Oczywiście przekłamania powiedzmy 1-2 litry to normalka, ale u mnie przekłamuje o dużo więcej i coś z tym trzeba zrobić-dlatego pytam o sposób.
A gdzie się te ustawienie reguluje kluczem imbusowym 3mm? U mnie z przodu licznika od wskazania paliwa wystaje to pokrętło do regulowania wskazówki,ale jest ono jakby wciśnięte i nie da się nim kręcić...Po rozkręceniu licznika to właśnie nim już bez problemu można kręcić i ustawić wskazówkę właśnie od poniżej skali do ostatniej czerwonej kreski...
Ok,-dzięki za porady,-pobawię się z tymi ustawieniami.
Pozdrawiam.
I tu nie chodzi o jazdę na końcówce paliwa tylko na poprawne wskazania licznika,-w końcu po to jest. Oczywiście przekłamania powiedzmy 1-2 litry to normalka, ale u mnie przekłamuje o dużo więcej i coś z tym trzeba zrobić-dlatego pytam o sposób.
A gdzie się te ustawienie reguluje kluczem imbusowym 3mm? U mnie z przodu licznika od wskazania paliwa wystaje to pokrętło do regulowania wskazówki,ale jest ono jakby wciśnięte i nie da się nim kręcić...Po rozkręceniu licznika to właśnie nim już bez problemu można kręcić i ustawić wskazówkę właśnie od poniżej skali do ostatniej czerwonej kreski...
Ok,-dzięki za porady,-pobawię się z tymi ustawieniami.
Pozdrawiam.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
no ale skala nie jest liniowa, tzn ze rowonomiernie to nie schodzi
mozesz sobie wlasciwie ustawic ile chcesz
umnie np ustawilem na 5, diesel mniej pali, ng troche zarloczniejszy, wiec daj te 8-9 tak zebys wiedzial ze jeszcze na setke ci starczy
ktos pisze ze powinna sie do pewnego momentu wychylic, i stop, a nie prawda, gdyz do baku jeszcze wiecej moze, wejsc , gdy sie wcisnie odpowietrznik, i dodatkowo przechyli auto , wtedy jeszcze 20 ltr mamy zapasu, ale nie polecam tak tego zostawiac, gdyz moze cisnienie wypchnac paliwo, no chyba ze od razu trasa i jest spalane
mozesz sobie wlasciwie ustawic ile chcesz
umnie np ustawilem na 5, diesel mniej pali, ng troche zarloczniejszy, wiec daj te 8-9 tak zebys wiedzial ze jeszcze na setke ci starczy
ktos pisze ze powinna sie do pewnego momentu wychylic, i stop, a nie prawda, gdyz do baku jeszcze wiecej moze, wejsc , gdy sie wcisnie odpowietrznik, i dodatkowo przechyli auto , wtedy jeszcze 20 ltr mamy zapasu, ale nie polecam tak tego zostawiac, gdyz moze cisnienie wypchnac paliwo, no chyba ze od razu trasa i jest spalane
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2013, 12:11 przez Szara80tkaTdi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
ten cypelek jest dwu czesciowy wiec mozesz go rozsunac i w tej pozycji zlozyc ze bedzie duzow wiecej wystawal niz normalnie, poregulujesz i wtedy ewentualnie znow go docisniesz aby sie ci przypadkiem nie pzestawilhubertm pisze:A gdzie się te ustawienie reguluje kluczem imbusowym 3mm? U mnie z przodu licznika od wskazania paliwa wystaje to pokrętło do regulowania wskazówki,ale jest ono jakby wciśnięte i nie da się nim kręcić...Po rozkręceniu licznika to właśnie nim już bez problemu można kręcić i ustawić
- Daniel Choros
- Forum Audi 80
po co to zdejmować :?: wystarczy lekko pociągnąć pokrętło do siebie, i wtedy się ustawia. nie demolujcie tych liczników. wskazania tak jak piszą chłopaki, nie są liniowe...u siebie też to zauważyłem.do połowy baku idzie powoli, a potem to ogień w dół :mrgreen: przynajmniej u mniezdejmujesz le pokretlo i tam jest na imbus do kalibracji
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Daniel Choros
- Forum Audi 80
- enzoo
- Audi 80 Klub
- Imię: Mirosław
wybaczcie że tutaj napiszę ale mam problem zaobserwowałem u siebie w zegarach dziwne działanie wskaznika paliwa, jak mi ostatni właściciel powiedział że gdy jest 1/4 więc chyba 1 kreska to jest wtedy pusty czyli przy zapalonym silniku pokazuje mi pół baku a rzeczywiście jest 1/4 tak mi wytłumaczył właściciel poprzedni mojego caba, a wykryłem gdy jest tylko zapłon zapalony nie silnik to chyba mi dobrze wskazuje paliwo bo wskazuje tyle ile niby powinno być ( zapalony silnik - pół baku, zapalony tylko zapłon - 1/4 baku), nie wiem jak to sprawdzić rozwiązać ten problem