[All]How to make - wyświetlacz temperatury zewnętrznej
Zamontowałem u siebie wyświetlacz temperatury tyle że na termistorze a nie na czujniku. Wszystko działa tyle że zawyża wskazania o 4,5-5 stopni. Zawyżał już w domu po podłączeniu na sucho i zawyża w aucie. Czy po prostu sprzedano mi zły termistor - chociaż zaniosłem im numer na kartce więc powinien być chyba ok. Ma ktoś jakiś pomysł?
Nawet jak uda ci sie ja kupic to nie za małe pieniądze.Sama wiązka to kilka kabelków na krzyż pare minut roboty by to zrobićemanuel33 pisze:Witam.
A może ktoś ma wiązke od czujnika do wyświetlacza?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-04-03, 16:50 ]
kup taki i będzie ci z dokładnościa pokazywał NTC 1k ohm B3950mario2560 pisze:Zamontowałem u siebie wyświetlacz temperatury tyle że na termistorze a nie na czujniku. Wszystko działa tyle że zawyża wskazania o 4,5-5 stopni. Zawyżał już w domu po podłączeniu na sucho i zawyża w aucie. Czy po prostu sprzedano mi zły termistor - chociaż zaniosłem im numer na kartce więc powinien być chyba ok. Ma ktoś jakiś pomysł?
- wampir1988
- Audi 80 Klub
Wszystko na temat termistorów !!!
Do naszych wyświetlaczy to polecam wyłącznie termistory z linku poniżej - zapewniam że musi pokazywać idealnie
http://www.tme.eu/html/PL/termistory-nt ... pelny.html
jeszcze link z opisem dokładnym o termistorach
https://audi80.pl/all-wyswietlacz-te ... htm#524811
Uwaga uwaga - Termistor NTCM-1K-B3950 producent SR Passives trzyma stałą materiałową B3950 w całym zakresie pomiarowym - przeciętny termistor nie trzyma na mrozie stałej B3950 !!! lepiej kupić to niż się potem wkurzać że źle pokazuje !!!
wampir1988 powiedz że na moim termistorze miałeś złe wskazanie ?
i zaś będzie pÓmÓgł
Do naszych wyświetlaczy to polecam wyłącznie termistory z linku poniżej - zapewniam że musi pokazywać idealnie
http://www.tme.eu/html/PL/termistory-nt ... pelny.html
jeszcze link z opisem dokładnym o termistorach
https://audi80.pl/all-wyswietlacz-te ... htm#524811
Uwaga uwaga - Termistor NTCM-1K-B3950 producent SR Passives trzyma stałą materiałową B3950 w całym zakresie pomiarowym - przeciętny termistor nie trzyma na mrozie stałej B3950 !!! lepiej kupić to niż się potem wkurzać że źle pokazuje !!!
wampir1988 powiedz że na moim termistorze miałeś złe wskazanie ?
i zaś będzie pÓmÓgł
Nieco odświeżę wątek. Czy ktoś wie, gdzie można nabyć NTCM-1K-B3950 poza wskazaną wyżej firmą? Szukałem po sieci i nic
Jeżeli ktoś ma dostęp, czy informacje proszę o informacje.
U siebie zamiast żółtej termometru znalazłem czarną wtyczkę od wskaźnika trybu pracy ASB. Poprzekładałem w niej te piny z przewodami, które dawały się wykorzystać przy termometrze i dołożyłem brakujące.
Dwa oryginalne czujniki -jeden z zapasów i jeden z dawcy i OBA padnięte. Jeden zwarty, drugi pokazuje kompletnie dziwactwa. Pech. Założyłem więc zwyczajny 1 kilowy termistor no i zawyża o kilka stopni. Oczekiwałem tego po lekturze wątku i doświadczeniach z innych marek na tym polu -założyłem, by dekoracja była zanim znajdę coś w jego miejsce.
No i muszę "dowitaminizować" barwę wyświetlacza BC, bo przy wyświetlaczu temperatury Borga jest zbyt blady.
Jeżeli ktoś ma dostęp, czy informacje proszę o informacje.
U siebie zamiast żółtej termometru znalazłem czarną wtyczkę od wskaźnika trybu pracy ASB. Poprzekładałem w niej te piny z przewodami, które dawały się wykorzystać przy termometrze i dołożyłem brakujące.
Dwa oryginalne czujniki -jeden z zapasów i jeden z dawcy i OBA padnięte. Jeden zwarty, drugi pokazuje kompletnie dziwactwa. Pech. Założyłem więc zwyczajny 1 kilowy termistor no i zawyża o kilka stopni. Oczekiwałem tego po lekturze wątku i doświadczeniach z innych marek na tym polu -założyłem, by dekoracja była zanim znajdę coś w jego miejsce.
No i muszę "dowitaminizować" barwę wyświetlacza BC, bo przy wyświetlaczu temperatury Borga jest zbyt blady.
- karolas123
- Forum Audi 80
To nie takie proste -przy temperaturach dodatnich porównując ze zwyczajnym rtęciowym i innym elektroniczny idzie elegancko z odchyłką maksimum 1.5*C.
Ale jak jest co jest na zewnątrz czyli od -10 do ok. 0*C to zaczyna zawyżać.
Kalibracja potencjometrem wniesie tyle, że przesunie zakres w jakim wskazania są prawidłowe w inne rejony użytkowe.
To kwestia najwyraźniej stabilności charakterystyki w określonym zakresie temperatur.
To samo przerabiałem dobierając termistor do termometru w w124 -każdy zamiennik "ogólny" miał jakieś odchyłki. Założyłem ori i zapomniałem o problemie.
Ale jak jest co jest na zewnątrz czyli od -10 do ok. 0*C to zaczyna zawyżać.
Kalibracja potencjometrem wniesie tyle, że przesunie zakres w jakim wskazania są prawidłowe w inne rejony użytkowe.
To kwestia najwyraźniej stabilności charakterystyki w określonym zakresie temperatur.
To samo przerabiałem dobierając termistor do termometru w w124 -każdy zamiennik "ogólny" miał jakieś odchyłki. Założyłem ori i zapomniałem o problemie.
- karolas123
- Forum Audi 80
Dzięki za rady, jutro jeszcze zerknę do ostatniego potencjalnego dawcy(c4), czy nie ostał się czujnik w nim -niestety przodem było mocno bite :roll: Jak nie ma będzie się dalej myśleć.
W handlu widzę po sieci są zamienniki różne -pewnie to oznacza prawidłowo cechowany termistor w chińskim a'la plastiku...ale to chyba ciężko spindolić, najwyżej estetyka słabsza.
http://moto.allegro.pl/czujnik-temperat ... 62649.html
Kupa hałasu w aukcji, że oryginał....byłby wręcz darmowy.
Włoski -pewnie tez tylko dodatnie mierzy prawidłowo :lol:
W handlu widzę po sieci są zamienniki różne -pewnie to oznacza prawidłowo cechowany termistor w chińskim a'la plastiku...ale to chyba ciężko spindolić, najwyżej estetyka słabsza.
http://moto.allegro.pl/czujnik-temperat ... 62649.html
Kupa hałasu w aukcji, że oryginał....byłby wręcz darmowy.
Włoski -pewnie tez tylko dodatnie mierzy prawidłowo :lol:
Ostatnio zmieniony 20 sty 2013, 22:56 przez miron72, łącznie zmieniany 1 raz.
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Jak ma klimatronik to ma na bank czujnik.miron72 pisze:do ostatniego potencjalnego dawcy(c4), czy nie ostał się czujnik w nim
Moze mieć klimatronik a nie musi mieć wcale wyświetlacza temperatury w zegarach aby mieć czujnik bo w klimatroniku można wyświetlić temperaturę zewnętrzną po kodzie.
Po co ci estetyka jak go i tak nie widać po zamontowaniu.miron72 pisze:najwyżej estetyka słabsza.