witam czytalem wasze postyi napisze wam jak ja to rozwiazalem-wiec zamontowalem silownik od dzwi typu scorpio- cieglo zamka doczepilem do ciegna prawego zamka tylnej klapy ,silownik podlaczylem do kabli od tylnej wycieraczki wiec po przekreceniu kluczyka na zaplon jest prad w silowniku i moge otwierac jak zaplon wylacze nie otworze tylnej klapy,do tego wymienilem blende tylnej klapy od sedana,a w miejscu tylnej klamki zamontowalem przycisk.
zaznaczam ze nie jestem mechaniorem ani elektrykiem wiec robota chalupnicza ale spisuje sie na medal
Witam, wczoraj miałem problem z klamką w moim b4 kombi.
Że ceny klamek są kosmiczne 300-400zł za używkę, postanowiłem zrobić bagażnik na centralny zamek.
Z częściami mechanikowi zapłaciłem 120zł.
Mam zrobione tak, że po przytrzymaniu przycisku w pilocie ( około 3s ) odblokowują mi się zamki, i muszę klapę bagażnika podnieść ręcznie.
Jak można zrobić, żeby klapa się podnosiła sama po odblokowaniu zamków ? Mocniejszy siłownik coś da ?
Panowie, kontynuuje temat samoczynnego podnoszenia klapy. Czy komuś się to już udało zamontować?
Przeczytałem sporo doświadczeń z rezania w innych autach i generalnie polega to na dobraniu mocniejszych teleskopów (600-700 N) i wsunięciu na ich tłoczyska takich małych sprężyn, które ściskają się przy domykaniu klapy, a po otwarciu odrzucają ją na tyle by dalej siłowniki dały radę. Niestety sporo było prób kończących się wyrwaniem mocowania siłowników, wygięciem zawiasów i klapy, zniszczeniem siłowników itd... 8-) Ale niektórym się w zupełności udało, np. temu koleżce
Nie chciałbym doświadczyć żadnego z powyższych obrażeń:-D ani kupować doświadczalnie tych sprężyn i siłowników, więc mam dwa dylematy:
skąd wziąć takie same wymiarowo siłowniki, ale mocniejsze? A może ori dadzą radę?
jak dobrać te sprężyny optymalnie, nie za słabe, nie za mocne?
Robert_paulson, my w avancie po tym jak klamka powiedziała pa pa zrobiliśmy tak że klapa była otwierana z centralnego i po dłuższym naciśnięciu otwierania centralnego odskakiwała i wtedy ją się otwierało ... płaciliśmy za to śmieszne pieniądze...
Ojciec kiedyś założył siłowniki z astry albo vectry, już nie pamiętam do passata b3 w kombi to po wciśnięciu zamka klapa mało zebów nie wybiła, od razu ją otwierało wiec jeden wyją i tez się sama otwierała aczkolwiek trzeba było ja samemu podnieść trochę tylko.