samo otwieranie nie jest problemem bo silownik można zadoptować z czegoś jednak chodzi raczej o prędkość otwierania wiekszość siłowników jakie znam pomiedzy min i max mija min z 30 sek
tam trzeba by pomyśleć o jakichś spręzycnach wyrzucających klapę!!!
Ja właśnie jestem w trakcie podłączania centralnego zamka. Na drzwi już podłączyłem i wszystko ok. Dokupiłem piąty siłownik i przykręciłem go już do bagażnika, jednak nie podpiąłem kabli. Nie robiłem tego nigdy wcześniej dlatego mam pytanie. Siłownik ma dwa kable niebieski i zielony. Domyślam się, że jeden z nich mam podłączyć do jakiegoś źródła 12V, a drugi do czerwono-czarnego kabla przy sterowniku (zamieszczam schemat sterownika)? Czy mam rację?
Z tego co widać na rysunku, sterowanie bagażnika odbywa się masą.
Czy on (sterownik CZ) ma w sobie przekaźnik?
Chodzi o to, by go nie przeciążyć.
No i ile trwa (czasowo) ten sygnał do bagażnika?
1 sek.?
Czy to wystarczy?
Trzeba by chyba dorobić jakis stycznik.
Centralny zamek założyłem Carprotect typu Scorpio, elektryczny (schemat na rysunku), połączyłem go kabelkami brązowym i białym ze sterowaniem pilotem typu BX20 a dokładniej zkabelkami białym i biało-czarnym (schemat sterowania pilotem podałem we wcześniejszym poście). Sterowanie drzwiami działa ok. Teraz chciałbym podłączyć i dlatego ciekaw jestem do czego te dwa kabelki. Centralka sterowania pilotem posiada wyjście na drugi kanał i domyślam się, że jeden kabelek od siłownika mam podpiąć do niej, a drugi na 12V?. Nie zakładałem, żadnych dodatkowych elementów wszystko tak jak na tych dwóch schematach. Proszę o pomoc do czego podpiąć te dwa kabelki od siłownika.
[ Dodano: 2009-07-01, 09:18 ]
Napisaem od sklepu z którego kupowałem ten zestaw i otrzymałem taki schemat. Proszę mi łopatologicznie wytłumaczyć bo niewiele mi on mówi
940NW pisze:Domyślam się, że jeden z nich mam podłączyć do jakiegoś źródła 12V, a drugi do czerwono-czarnego kabla przy sterowniku (zamieszczam schemat sterownika)? Czy mam rację?
Dokładnie tak.Najlepiej przez bezpiecznik.Centralka ma swoje przekaźniki,dlatego słychać charakterystyczne cykanie.Sygnał masz 3,5s po przecięciu pętli.
Te dwa ostatnie schematy:pierwszy to gość ma chyba coś z kolorami,a drugi to chyba raczej nie od tego sterownika.
Pozdro
Witam.
Ponieważ niedawno po raz drugi pękła mi klamka od tylnej klapy,postanowiłem otwieranie zrobić na pilota.
Zamocowanie siłownika (zaznaczony drugi otwór do wywiercenia) i zaznaczona masa.
Cięgno można zamocować od strony wnęki klamki wewnętrznej.Siłownik działa ''pchając''!
Ponieważ z przeciągnięciem przewodu jest sporo problemu można wykorzystać któryś z przewodów idących do zamka w klapie(żółto-biały lub czarno-biały).Zaznaczony przewód od sterownika.
Analogicznie podpinamy kabel ze sterownika.Wiązka umieszczona jest po lewej stronie bagażnika we wnęce.Zaznaczone przewody do wyboru,żółto-biały (zamykanie) lub czarno-biały.
Centralke mam też w bagażniku po prawej stronie.
a możecie podpowiedzieć albo jeszcze lepiej pokazać jak podłączyć siłownik (ten elektromagnetyczny) tak aby jednocześnie ciągnął za linkę otwierając jeden zamek w klapie i cięgno z drugiego zamka, które jest przeciwstawne, siedzę w garażu z kumplem i za chiny nie możemy na to wpaść
Nie wiem... Podłączyłem przekaźnik wedle rysunku powyżej i nie działa... Próbowałem z trzema sztukami i nic...
Na jednym przekaźniku mam taki schemacik - ale nie wiem czy go dobrze rozumiem bo i tak nie działa - po impulsie podaje 0.15V...
86-kanał dodatkowy alarmu(jeżeli podaje plus)
85-masa(j.w)
30-plus(tego prawdopodobnie nie dałeś)
87-do siłownika(podaje plus)
i będzie działać
Ale właściwie nie wiem po co ci ten przekaźnik.
Pozdro