[B3/B4] - Rezanie uchwytu do kubków od A4 B5 FL
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
[B3/B4] - Rezanie uchwytu do kubków od A4 B5 FL
Witam.
Zawsze doskwierało mi brak miejsca na kubki w moim B4.
Nie ma za bardzo gdzie "przeszczepić tych znanym niektórym od B5 szufladek wysuwanych na kubek.
Opcja kupienia oryginalnych do B4 "listewek" które we dwie tworzą uchwyt na kubek praktycznie niemożliwa - uchwyty te szły tylko na USA, w Europie trzeba było sobie zamówić a oczywiście jak ktoś nie myślał o takiej dupereli kupując Audi B4 w salonie to jej po prostu nigdy nie było w autach na Europę.
Więc zainspirowany pomysłem jednego z klubowiczy Kamil321 (niestety nie zrobił fotostory) i trafiając przez przypadek uchwyt na kubek od A4 B5 FL (1999-2001 lub RS4 2001-2002) na Allegro pomyślałem dlaczego nie.
Zacząłem robić i zdałem sobie sprawę że nie mam aparatu więc foto robione kalkulatorem ale raczej wszystko widać.
Więc do rzeczy.
Zakupiłem taki oto uchwyt:
Niestety nasze schowki w tunelu mają taki pochyły fragment (nie wiem po kiego go wymyślili).
Więc po kolei. Zdejmujemy tylną popieliczkę. Pod nią ukazuje nam się śruba "13".
Odkręcamy ją. (to foto robiłem już po montażu dla celów fotostory)
Następnie w pobliżu uchwytu dźwigni ręcznego pod tajemniczą zaślepką kryje się najbardziej popularna we wnętrzu B4 śruba "8". Ją również odkręcamy. Zaciągamy ręczny na max i ciągniemy do góry w tym miejscu gdzie była śruba "8" tunel do góry (lekko aby wyskoczył z zaczepów).
Jak wyskoczy z zaczepów to należy przesuwając do przodu wyciągnąć tunel z dźwigni ręcznego. (jak mamy zapalniczkę w tunelu (dodatkowe zegary) to nie zapomnijmy wyjąć wtyczki z gniazda zapalniczki zanim będziemy wyciągać do przodu tunel).
Następnie gdy już mamy tunel w łapach ściągamy wykładzinę (dociskamy i w dół - powinna wyjść). Z 4 stron powinna wyjść gładko.
Po zdjęciu wykładziny tego schowka musimy wyciąć trochę dziury w tej "pochylni" schowka od spodu (pod materiałem).
Jest tam taka kratka więc dużo cięcia idzie gładko. Wycinamy "na równo" z bokiem i dnem i jeszcze kawałek taki podłużny (uchwyt z A4 ma takie wzmocnienie które wystaje).
Uchwyt ma takie wypustki z dołu (w A4 służą pewnie jako zatrzaski). Ja z uwagi iż nie chciałem ciąć uchwytu i ich odcinać postanowiłem zrobić dziurę na tą wypustkę z jednej strony a z drugiej i tak nam będą wystawać.
Gdy w tak przygotowany tunel wsadzimy uchwyt (wchodzi dosyć ciasno i trzyma się całkiem nieźle bez zatrzasków i przyklejania) powstaje nam mały, pięcio milimetrowy problem.
Niestety uchwyt na kubki od B5 jest krótszy niż otwór w naszym tunelu o jakieś 5mm.
Bierzemy kawałek materiału tapicerskiego (najlepiej czarnego jak ori).
Do tego celu może posłużyć nam wyjęta tapicerka z tego schowka jak nie mamy nowego.
Wystarczy kawałek o szerokości schowka/uchwytu i długości około 3-4cm.
Wsadzamy go pomiędzy uchwyt (aby wszedł pod niego jak patrzymy od góry) i elementy tunelu i podsuwamy tak aby się podniósł trochę i zasłonił nam tą szparkę.
Tak to wygląda od dołu (od "lewej" strony):
a tak od góry (od "prawej" strony)
Następnie wsadzamy z powrotem tunel w odwrotnej kolejności jak go zdejmowaliśmy (uchwyt trzyma się w tunelu bez żadnego przykręcania czy przyklejania bo nasz otwór/schowek ma takie brzegi węższe niż sam otwór i krawędź uchwytu po włożeniu "wskakuje pod te brzegi lekko) i skręcamy śrubami "13" i "8".
Oczywiście aby mieć pewność można go przykleić jak ktoś chce. U mnie na razie się trzyma.
I gotowe.
Czas operacyjny:
- wyjęcie popieliniczki - 10 sekund
- zdjęcie tunelu - 1 minuta 30 sekund
- obadanie planu działania - 20sekund
- przymiarki - 30-40 sekund
- wyjęcie wykładziny - 15 sekund
- wycinanie tunelu, dopasowywanie - 5-10 minut
- włożenie i wycięcie wykładziny "uzupełniającej" szczelinę - 1 minuta
- osadzenie uchwytu i uformowanie wykładziny zasłaniającej szczelinę - 1 minuta
- założenie i skręcenie tunelu 1 minuta
- założenie popielniczki - 10 sekund
Koszty:
- Ori nowy uchwyt na kubki od A4 B5 FL (8D0 862 533 E) - 70zł
Potrzebne narzędzia:
- Klucz (najlepiej nasadowy) - 8, 13
- Nożyk do tapet lub dremel jak ktoś ma do wycięcia plastiku (tunelu)
- nożyczki do wycięcia wykładziny lub nożyk do tapet
- Specjal Czarny 0,5L w butelce (lub w puszce - zależy co mają w osiedlowym sklepie)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Plusy rezanka:
- wreszcie jest gdzie wstawić kubek ze statoil/orlena/bp z kawą
- fajnie wygląda i pasuje do wnętrza
Minusy rezanka:
- nie mieści się butelka od Specjala Czarnego 0,5L
:mrgreen:
Pozdrawiam i zapraszam do komentowania.
Zawsze doskwierało mi brak miejsca na kubki w moim B4.
Nie ma za bardzo gdzie "przeszczepić tych znanym niektórym od B5 szufladek wysuwanych na kubek.
Opcja kupienia oryginalnych do B4 "listewek" które we dwie tworzą uchwyt na kubek praktycznie niemożliwa - uchwyty te szły tylko na USA, w Europie trzeba było sobie zamówić a oczywiście jak ktoś nie myślał o takiej dupereli kupując Audi B4 w salonie to jej po prostu nigdy nie było w autach na Europę.
Więc zainspirowany pomysłem jednego z klubowiczy Kamil321 (niestety nie zrobił fotostory) i trafiając przez przypadek uchwyt na kubek od A4 B5 FL (1999-2001 lub RS4 2001-2002) na Allegro pomyślałem dlaczego nie.
Zacząłem robić i zdałem sobie sprawę że nie mam aparatu więc foto robione kalkulatorem ale raczej wszystko widać.
Więc do rzeczy.
Zakupiłem taki oto uchwyt:
Niestety nasze schowki w tunelu mają taki pochyły fragment (nie wiem po kiego go wymyślili).
Więc po kolei. Zdejmujemy tylną popieliczkę. Pod nią ukazuje nam się śruba "13".
Odkręcamy ją. (to foto robiłem już po montażu dla celów fotostory)
Następnie w pobliżu uchwytu dźwigni ręcznego pod tajemniczą zaślepką kryje się najbardziej popularna we wnętrzu B4 śruba "8". Ją również odkręcamy. Zaciągamy ręczny na max i ciągniemy do góry w tym miejscu gdzie była śruba "8" tunel do góry (lekko aby wyskoczył z zaczepów).
Jak wyskoczy z zaczepów to należy przesuwając do przodu wyciągnąć tunel z dźwigni ręcznego. (jak mamy zapalniczkę w tunelu (dodatkowe zegary) to nie zapomnijmy wyjąć wtyczki z gniazda zapalniczki zanim będziemy wyciągać do przodu tunel).
Następnie gdy już mamy tunel w łapach ściągamy wykładzinę (dociskamy i w dół - powinna wyjść). Z 4 stron powinna wyjść gładko.
Po zdjęciu wykładziny tego schowka musimy wyciąć trochę dziury w tej "pochylni" schowka od spodu (pod materiałem).
Jest tam taka kratka więc dużo cięcia idzie gładko. Wycinamy "na równo" z bokiem i dnem i jeszcze kawałek taki podłużny (uchwyt z A4 ma takie wzmocnienie które wystaje).
Uchwyt ma takie wypustki z dołu (w A4 służą pewnie jako zatrzaski). Ja z uwagi iż nie chciałem ciąć uchwytu i ich odcinać postanowiłem zrobić dziurę na tą wypustkę z jednej strony a z drugiej i tak nam będą wystawać.
Gdy w tak przygotowany tunel wsadzimy uchwyt (wchodzi dosyć ciasno i trzyma się całkiem nieźle bez zatrzasków i przyklejania) powstaje nam mały, pięcio milimetrowy problem.
Niestety uchwyt na kubki od B5 jest krótszy niż otwór w naszym tunelu o jakieś 5mm.
Bierzemy kawałek materiału tapicerskiego (najlepiej czarnego jak ori).
Do tego celu może posłużyć nam wyjęta tapicerka z tego schowka jak nie mamy nowego.
Wystarczy kawałek o szerokości schowka/uchwytu i długości około 3-4cm.
Wsadzamy go pomiędzy uchwyt (aby wszedł pod niego jak patrzymy od góry) i elementy tunelu i podsuwamy tak aby się podniósł trochę i zasłonił nam tą szparkę.
Tak to wygląda od dołu (od "lewej" strony):
a tak od góry (od "prawej" strony)
Następnie wsadzamy z powrotem tunel w odwrotnej kolejności jak go zdejmowaliśmy (uchwyt trzyma się w tunelu bez żadnego przykręcania czy przyklejania bo nasz otwór/schowek ma takie brzegi węższe niż sam otwór i krawędź uchwytu po włożeniu "wskakuje pod te brzegi lekko) i skręcamy śrubami "13" i "8".
Oczywiście aby mieć pewność można go przykleić jak ktoś chce. U mnie na razie się trzyma.
I gotowe.
Czas operacyjny:
- wyjęcie popieliniczki - 10 sekund
- zdjęcie tunelu - 1 minuta 30 sekund
- obadanie planu działania - 20sekund
- przymiarki - 30-40 sekund
- wyjęcie wykładziny - 15 sekund
- wycinanie tunelu, dopasowywanie - 5-10 minut
- włożenie i wycięcie wykładziny "uzupełniającej" szczelinę - 1 minuta
- osadzenie uchwytu i uformowanie wykładziny zasłaniającej szczelinę - 1 minuta
- założenie i skręcenie tunelu 1 minuta
- założenie popielniczki - 10 sekund
Koszty:
- Ori nowy uchwyt na kubki od A4 B5 FL (8D0 862 533 E) - 70zł
Potrzebne narzędzia:
- Klucz (najlepiej nasadowy) - 8, 13
- Nożyk do tapet lub dremel jak ktoś ma do wycięcia plastiku (tunelu)
- nożyczki do wycięcia wykładziny lub nożyk do tapet
- Specjal Czarny 0,5L w butelce (lub w puszce - zależy co mają w osiedlowym sklepie)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Plusy rezanka:
- wreszcie jest gdzie wstawić kubek ze statoil/orlena/bp z kawą
- fajnie wygląda i pasuje do wnętrza
Minusy rezanka:
- nie mieści się butelka od Specjala Czarnego 0,5L
:mrgreen:
Pozdrawiam i zapraszam do komentowania.
- patrykk007
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 90 B3
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.3 7A
To ja też się na to pisze <ok> I jeszcze tak nie do tematu do czego jest ten przełącznikGSF pisze:Kupowałem w ASO Auto Elitzsch w Zittau. Jak chcesz mogę ci to ogarnąć (podjadę, zamówię, odbiorę, zapłacę, i wyślę ci za pobraniem)
Ostatnio zmieniony 14 lip 2018, 15:21 przez krs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80