Wiem wiem wielu rezało ale ja też chciałem się pochwalić że u mnie też zagościła instalacja z "szynoprzewodów" do świateł
-
Zasilanie plus wyprowadziłem prosto z aku. kabelkiem 4mm2 poprzez bezpiecznik 16A na kablu i z bezpiecznika prosto do styków przekaźników
Zasilanie minus też prosto z aku kabelkiem 4mm2 - nie bierzemy masy z karoseri tyko od klemy aku
Do żarówek przewód 3x2,5mm2 ( wystarczy gdyż w jednym przewodzie płynie tylko 5A ) podłączyłem prosto pod styki przekaźników i pod wspólne łączenie minusa z kabla 4mm2, drugie końce z nowymi kostkami żarówkowymi
Sterowanie cewkami przekaźników - jak na schemacie - odciąłem kabelki ze starej wtyczki i podłączyłem prosto do cewek
Ważna uwaga - jakie zastosować przekaźniki - link poniżej
https://audi80.pl/all-tuning-swiatel ... 967,15.htm
Schemat
Bezpośrednik link do dużego schematu
Teraz opiszę jak połączyłem nowe kostki żarówkowe do kabli 3x2,5mm2 - jest to pomysł mojego kolegi R.M. - myślę że może się przydać początkującym - wszyscy kiedyś pierwszy raz braliśmy lutownicę do ręki
Tutaj jest wiele sposobów - jedni skręcają bez lutowania - to jest złe !!! inni lutują skręcone przewody - to już jest dobre ale jest coś lepszego
Odizolowane końce wciskami jeden w drugi tak jak na fotce
Powstałą miotłę formujemy palcami
Po to by uzyskać efekt na fotce poniżej
Następnie zalewamy cyną - tu używam wyłącznie kalafonii jako topnika gdyż ona na pewno nie jest żrąca i nie spowoduje korozji
Następnie zawijamy taśmą lutowanie zanim nałożymy koszulkę - jest to po to by wystające kawałki drucików przypadkiem nie przebyły nam koszulki
Następnie koszulka termokurczliwa
Następnie według schematu trzeba połączyć ze sobą:
jeden kabelek minus 4mm2
dwa kabelki 2,5mm2 - są to minusy do żarówek
oraz minusy do cewek dwa kabelki 1mm2
Jest tego dużo i nie jest to łatwe
Ja proponuję poniższą metodę:
Odizolowanie przewody łączymy skręcając cienkim pojedynczym drucikiem tak jak na fotce - to ważne by wszystko trzymało się kupy i nie rozleciało się podczas zalewania cyną
Potem zalanie cyną trzeba uważać by cyna przesiąkła przez całą tą "miotłę" na wylot i była widoczna ze wszystkich stron !!!
Zarabianie konektorów do przekaźników - napiszę dla początkujących - na pewno Tacy też są na forum
Najpierw cynujemy konektor i drucik
Delikatnie zaciskamy
Podlewamy cyną
Koszulka i gotowe
Następnie dwa przewody 2,5m2 pod jeden konekter - to nie jest łatwe
Tu nic nie cynujemy bo nie wejdzie nam tyle drutu w konektor
Potem zalewamy cyną - trzeba uważać by cyna przesiąkła przez całą "miotłę" aż na dno konektera oraz by nie podsiąkła w górę tam gdzie wchodzi wsuwka- mnie się tak właśnie stało i musiałem wydrapać nadmiar cyny
To koniec małego poradnika dla początkującego lutowniczego - wszystko lutowane było z użyciem wyłącznie kalafonii
Aby cyna ładnie płynęła zawsze trzeba mieć wszystko "umoczone" kalafonią i tu nie wystarczy ta kalafonia w cynie !!! - trzeba mieć jeszcze kalafonię w pudełku do której za każdym razem wkładamy gorący grot !!!
Teraz jeszcze parę fotek
Przekaźniki ładujemy oczywiście w pudełko
Pudełko umieściłem pomiędzy akumlatorem a reflektorem - nie jest to optymalne miejsce - lepiej było by za akumlatorem
Jeszcze fotki podłączenia zasilania całego układu z aku.
Minus 4mm2 przylutowany do oczka sposobem jak przy konekterach i pod śrubę razem z głównym kablem od aku.
Plus - jak wyżej
Jeszcze pomiary napięć - wykonywałem ja przy wyłączonym silniku stąd 12 V zamiast 14
Przed przeróbką
aku 12,00 - żarówka 10,63 i 10,73 czyli strata około 1,3 V na światłach krótkich
aku 11,95 - żarówka 10.67 i 10.73 czyli strata około 1,3 V na światłach długich
Pomiar po przeróbce
aku 12,01 - żarówka 11,73 i 11,78 czyli strata około 0,25 V na światłach krótkich
aku 12,01 - żarówka 11.65 i 11.73 czyli strata około 0,30 V na światłach długich
Dodano 25,11,2012
Następny pomiar na włączonym ZIMNYM silniku - wtedy regulator daje wyższe napięcie
pomiar ze światłami krótkimi
alternator -- akumlator -- żarówka
-- 14.35 ------14.32 ---------13.98 -- strata aku-żarówka 0.34 V
pomiar ze światłami długimi
alternator -- akumlator -- żarówka
-- 14.26 ------14.24 ---------13.88 -- strata aku-żarówka 0.36 V
Podsumowując zyskałem około 1 V więcej na żarówce - czy wartało ? odpowiedzcie sami
Pozdry